Μια κατάσταση που ξεφεύγει από τα όρια της λογικής και αγγίζει τον σουρεαλισμό είναι αυτή που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Ενώ η Τουρκία δεν αρνείται τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, ωστόσο όχι μόνο δεν κάνει καμία κίνηση προκειμένου να απεμπλέξει τα πράγματα στη μοναδική διαφορά που αναγνωρίζουν και οι δυο χώρες, δηλαδή στην προσπάθεια οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ Ελλάδας- Τουρκίας, αλλά επιπροσθέτως επενδύει στο ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και γι αυτό κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ματαιώσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου.
Με αυτό το σκεπτικό η Άγκυρα αποφάσισε να «αναβαθμίσει» την στρατιωτική της παρουσία σε διεθνή ύδατα βορειοανατολικά της Κρήτης και να αντικαταστήσει την κορβέτα που είχε στείλει, με μια φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Λίγο μακρύτερα, δυο ερευνητικά σκάφη πραγματοποιούν έρευνες στα βόρεια της Κρήτης, μέσα κι έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου.
Μαζί με τα ερευνητικά σκάφη, στα νερά βόρεια της Κρήτης και δυτικά της Κάσου κινείται και μια φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού καθώς κι ένα ταχύπλοο του Λιμενικού που επικοινωνεί, δηλαδή απαντά, στο τουρκικό πολεμικό σκάφος.
Οι Τούρκοι τις τελευταίες ημέρες παρενοχλούσαν τις έρευνες λέγοντας ότι ενίοτε τα σκάφη κινούνταν σε ύδατα των οποίων η κυριαρχία δεν είναι καθορισμένη, συνεπώς οφείλουν να ζητούν άδεια και από την τουρκική πλευρά. Φυσικά τα ερευνητικά σκάφη αγνόησαν τους ισχυρισμούς αυτούς και συνέχισαν τις έρευνές τους.
Παρελκυστική τακτική
Ωστόσο, την ίδια παρελκυστική τακτική ακολουθούσε η Τουρκία και στα μέσα του περασμένου έτους, όταν διεξάγονταν αντίστοιχες έρευνες στα ύδατα νοτιοδυτικά της Κάσου. Τότε είχε πετύχει να μην επεκταθούν οι έρευνες και στα νότια της Κάσου, αλλά να σταματήσουν κατόπιν των έντονων αντιδράσεων από τουρκικής πλευράς.
Αυτό συνέβη τότε, και ίσως επαναληφθεί στις μέρες μας το ίδιο σκηνικό, γιατί είναι δύσκολο μια ιδιωτική εταιρεία που διεξάγει έρευνες να εργαστεί κάτω από συνθήκες τέτοιας πίεσης και μιας μονόπλευρα καλλιεργούμενης έντασης.
Παρ’ όλα αυτά, το σουρεάλ της υπόθεσης είναι ότι την ώρα που η Τουρκία παρενοχλεί τα ερευνητικά σκάφη βορείως της Κρήτης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντάται χωρίς πρόβλημα με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος εύλογα του έθεσε το θέμα, ενώ η Άγκυρα συνεχίζει κανονικά τη διαδικασία προσέγγισης με την Ελλάδα στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών, η οποία επισφράγισε -υποτίθεται- μια περίοδο χωρίς εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
→ Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: Πως «διαβάζει» η Αθήνα τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή
Ώρα αντίδρασης
Η Ελλάδα δια στόματος του πρωθυπουργού θεωρεί ότι στην παρούσα φάση δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει με κάποιον τρόπο το θέμα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ με τη φράση που μονίμως -σε κάθε ευκαιρία- επιστρατεύουν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης «η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις με την Τουρκία με μηδενική αφέλεια».
Γνωρίζει, δηλαδή, ότι η Τουρκία δεν εγκαταλείπει ούτε στο ελάχιστο τις αναθεωρητικές της αντιλήψεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ώρα, όμως, να υπάρξει και μια ελληνική αντίδραση στην προσπάθεια της Τουρκίας για ματαίωση συγκεκριμένων σχεδίων που έχει θέσει σε λειτουργία η Αθήνα, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας μας με την Κύπρο, το «καλώδιο» με την Αίγυπτο, καθώς και η ελληνική στρατηγική μετατροπής της χώρας σε κόμβο μεταφοράς καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Αραβική Χερσόνησο προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Καλός ο σουρεαλισμός του «συζητάμε αλλά δεν μετακινούμαστε», αλλά όχι όταν επιχειρεί να ακυρώσει κεντρικές γεωπολιτικές επιλογές της Ελλάδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!