Με ευρεία πλειοψηφία ,που αναμένεται να κυμανθεί από 242 έως 248 θετικές ψήφους, εκλέγεται σε λίγη ώρα στη θέση του Προέδρου της Βουλής ο επί χρόνια βουλευτής Α’ Αθήνας, πρώην υπουργός, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης.
Την πρόταση του πρωθυπουργού στο πρόσωπο που έμπειρου κοινοβουλευτικού αποφάσισαν χθες να υποστηρίξουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στη δήλωση υποστήριξης της υποψηφιότητας Κακλαμάνη, φρόντισαν να επιτεθούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις επιλογές του… Αλλά και ο Κακλαμάνης, επιλογή Μητσοτάκη είναι…
Τον -όπως όλα δείχνουν- σε λίγη ώρα εκλεγμένο Πρόεδρο του Κοινοβουλίου θα υπερψηφίσουν η Νίκη, οι Σπαρτιάτες και πολλοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές, κυρίως πρώην Σπαρτιάτες, αλλά και οι Μάριος Σαλμάς και Α. Σαμαράς.
Έτσι, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πολιτικού σκηνικού, όπου η αντιπολίτευση καταγγέλλει την επιλογή Μητσοτάκη στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και η κυβερνητική πλευρά απαντά ότι ο κ. Τασούλας έχει αποδείξει ότι αποτελεί προϊόν συναίνεσης καθώς υπερψηφίστηκε τρεις φορές και από το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Βουλής. Και παράλληλα, η αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) υπερψηφίζουν τον Νικήτα Κακλαμάνη και του δίνουν την υπερκομματική αποδοχή που είχε κατακτήσει και ο Κωνσταντίνος Τασούλας.
Μείγμα σύγρκουσης και συναίνεσης
Είναι προφανές ότι τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) επιχειρούν να ανακαλύψουν, το καθένα για τον εαυτό του, το μείγμα σύγκρουσης και συναίνεσης που θα τους δώσει τα μεγαλύτερα εκλογικά οφέλη.
Η Νέα Δημοκρατία διατυπώνει προτάσεις που την κάνουν να φαίνεται στα μάτια της κοινής γνώμης ως πρόθυμη να προχωρήσει συναινετικά σε ορισμένα θέματα. Κάποιες υπερψηφίζονται από την αντιπολίτευση (πχ Τασούλας και Κακλαμάνης για Πρόεδροι Βουλής), κάποιες όχι (πχ Τασούλας για πρόεδρος Δημοκρατίας). Το επιχείρημα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης «ψηφίσατε τρεις συνεχόμενες φορές τον κ. Τασούλα για Πρόεδρο Βουλής, σε ένα πολιτικό σύστημα όπου τον Πρόεδρο της δημοκρατίας αναπληρώνει ο Πρόεδρος της Βουλής», παραμένει αναπάντητο από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ αγωνιά να καλλιεργήσει το προφίλ του ως κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει στο μέλλον, άρα δεν μπορεί να αρνείται συναινέσεις, τουλάχιστον όχι χωρίς να αιτιολογεί πειστικά την άρνησή του. Η χθεσινή του ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί τη στήριξή του στον Νικήτα Κακλαμάνη, είναι ενδεικτική των διλημμάτων που βασανίζουν τα επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Από τη μια να φανούν «θεσμικοί» και «συναινετικοί» κι από την άλλη -ταυτόχρονα!- να φιλοτεχνήσουν ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ από εκείνο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε προοπτικά να αποτελέσουν στη συνείδηση των πολιτών την εναλλακτική πολιτική λύση απέναντι στο σημερινό σύστημα εξουσίας.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά ακριβώς την ίδια φιλοδοξία έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να χάσει τελείως το «ριζοσπαστικό» του χαρακτήρα, να δείξει ότι τώρα, στην περίοδο της ομαλότητας με τη χώρα εκτός μνημονίων, μπορεί να λειτουργεί συνθετικά, ενοποιητικά, συναινετικά.
Η μέχρι σήμερα εικόνα είναι ότι τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν ανακαλύψει την κατάλληλη δοσολογία σύγκρουσης - συναίνεσης. Αυτό τα οδηγεί σε πειράματα, αλλά και σε πολιτικές δηλώσεις, όπως οι πρόσφατες των κ.κ. Γερουλάνου και Κατρίνη περί της προοπτικής κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι το κόμμα ακόμα είναι «στο ψάξιμο». Τα ασταθή βήματα σε αυτό το μονοπάτι καταγράφει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να αποσείσει από την εικόνα του, την τοξική περίοδο της προεδρίας Κασσελάκη και να δείξει ότι τώρα, με τον Σωκράτη Φάμελλο, είναι και αριστερό, και ριζοσπαστικό, και συναινετικό όπου χρειάζεται. Αυτό το «όπου χρειάζεται» αναζητεί και η Κουμουνδούρου.
Στο επόμενο τετραήμερο θα έχουμε τη σημερινή, συναινετική εκλογή του Νικήτα Κακλαμάνη στην Προεδρία της Βουλής (ο δεύτερος Κακλαμάνης που εκλέγεται Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, μετά τον Απόστολο Κακλαμάνη του ΠΑΣΟΚ), μεθαύριο Παρασκευή θα έχουμε σκληρή σύγκρουση στο Κοινοβούλιο με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρωθυπουργό για τους αγρότες, και την επόμενη μέρα, Σάββατο, την πρώτη εκλογική διαδικασία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Μεταξύ συναίνεσης και σύγκρουσης…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!