Ο αιφνίδιος θάνατος του Κώστα Σημίτη έφερε και πάλι στο προσκήνιο της επικαιρότητας το ΠΑΣΟΚ, με αιχμή την πολιτική που ακολούθησε το κόμμα αυτό ως κυβέρνηση την περίοδο 1996-2004, όταν ο 88χρονος πολιτικός που χθες το πρωί άφησε την τελευταία του πνοή ήταν πρωθυπουργός της χώρας.
Δεν ήταν λίγοι αυτοί που χθες, θυμήθηκαν ότι κατά την περίοδο που ο Κώστας Σημίτης ήταν πρωθυπουργός, στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας βρισκόταν (και τα οκτώ χρόνια) ο συντηρητικός πολιτικός Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, δηλαδή υπήρχε μια πολιτική ισορροπία με πρόεδρο από τη μια μεγάλη παράταξη και πρωθυπουργό από την άλλη.
Η αναφορά δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς στις επόμενες ημέρες ο σημερινός πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει το πρόσωπο το οποίο θα προτείνει για το ύπατο αξίωμα της Πολιτείας κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Μάλιστα υπήρχε η σκέψη η ανακοίνωση να γίνει εντός της εβδομάδας που ξεκινά σήμερα, ωστόσο ο καθορισμός της κηδείας του Κώστα Σημίτη την προσεχή Πέμπτη, ουσιαστικά «γεμίζει» όλες αυτές τις ημέρες με την προσωπικότητα του εκλιπόντος και παραπέμπει, πιθανότατα, τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, όπως είχε πει προ των εορτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η εκλογή ΠτΔ
Όπως είναι γνωστό μετά την τελευταία Συνταγματική Αναθεώρηση, η διαδικασία εκλογής προέδρου Δημοκρατίας δεν οδηγεί σε εκλογές, συνεπώς, όποιος είναι γνώστης των αριθμητικών συσχετισμών στο Κοινοβούλιο, γνωρίζει από τώρα ότι Πρόεδρος θα εκλεγεί το πρόσωπο που θα υποδείξει ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο, για κάθε κόμμα η προεδρική εκλογή συνιστά μια πρόκληση, καθώς κάθε πολιτική δύναμη έχει τις δικές της επιδιώξεις, προφανώς διαφορετικές από αυτές των αντιπάλων της.
Είναι επίσης γνωστή η παλαιότερη πρόταση της Νέας Αριστεράς για το πρόσωπο του καθηγητή Χρήστου Ράμμου, προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η οποία ενεπλάκη στις πολιτικές τακτικές κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα ο ίδιος ο κ. Ράμμος να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Συνεπώς, το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στην πρόταση του πρωθυπουργού και στη στάση των δυο μεγαλυτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προτείνει για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ ένα πρόσωπο «από τον προοδευτικό χώρο», με προφανή σκοπό να έλθει κοντύτερα με τη Νέα Αριστερά αλλά και με διάσπαρτες κινήσεις στο χώρο της Αριστεράς.
Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ αναμένει την πρόταση Μητσοτάκη, προκειμένου να τοποθετηθεί. Τι σημαίνει «να τοποθετηθεί»; Δυο πράγματα: Αν μεν η πρωθυπουργική πρόταση εκπληρώνει τα κριτήρια που έχει θέσει η Χαριλάου Τρικούπη, δηλαδή το πρόσωπο προέρχεται από την Κεντροαριστερά, και στο οποίο δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να προσάψει προβλήματα που κάνουν δύσκολη την ανάδειξή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ θα ανταποκριθεί θετικά, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ισχυρή πολιτική παράδοση που θέλει τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, κατά κανόνα να συμφωνούν στην στήριξη του Ανωτάτου Άρχοντα, ο οποίος άλλωστε εκφράζει την ενότητα της Πολιτείας.
Αν, όμως, η τελική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάσει ένα πρόσωπο, το οποίο είναι μακριά από τις προδιαγραφές που έχει θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του, τότε το ΠΑΣΟΚ θα αρνηθεί την ψήφο του στην κυβερνητική επιλογή, θα αφήσει ο/η Πρόεδρος να εκλεγεί μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα, πιθανώς, στην τελευταία ψηφοφορία και ο πρόεδρος του κόμματος θα προτείνει άλλον υποψήφιο. Ποιος μπορεί να είναι αυτός; Δεν είναι μυστικό ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα θα ήθελε στο ύπατο αξίωμα της Πολιτείας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ωστόσο είναι ζητούμενο αν ο καθηγητής και πρώην υπουργός θα δεχθεί να είναι υποψήφιος μόνο του κόμματος από το οποίο προέρχεται, σε μια διαδικασία κατά την οποία δεν θα έχει ελπίδες εκλογής.
Όλα αυτά, πάντως, αναμένεται να αποσαφηνιστούν τις ημέρες που ακολουθούν, μετά την ολοκλήρωση του αποχαιρετισμού στον Κώστα Σημίτη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!