Όλο και λιγότεροι πιστεύουν, πλέον, ότι η συζήτηση γύρω από το πρόσωπο που θα κατοικοεδρέυει τα επόμενα πέντε χρόνια στο Προεδρικό Μέγαρο θα ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, όπως είχε πει στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη ο πρωθυπουργός. Άλλωστε και τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη με δημόσιες τοποθετήσεις τους όχι απλώς ανακινούν το θέμα, αλλά το κρατούν ανοικτό και έτσι τροφοδοτούν τη σχετική σεναριολογία.
Προ ημερών δυο από τα επιφανέστερα ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας η Ντόρα Μπακογιάννη κι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εξέφρασαν την άποψή τους για το πρόσωπο που θα έπρεπε να προταθεί από τη Νέα Δημοκρατία. Εντελώς «συμπτωματικά» και οι δυο πρότειναν την επανεκλογή της σημερινής Προέδρου. Η χρονική σύμπτωση αλλά και η σύμπτωση στο πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου είναι βέβαιο ότι δεν έγιναν -ειδικά από τα συγκεκριμένα πρόσωπα- χωρίς να το γνωρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εξίσου «συμπτωματικά», μόλις λίγο νωρίτερα είχε διαρρεύσει σε Μέσα Ενημέρωσης το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προτείνει για τη θέση της Προέδρου, τη σημερινή Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Δηλαδή μια πολιτικό που προέρχεται από την Κεντροαριστερά, υπηρετεί από το 2019 κι από την ίδια κυβερνητική θέση την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεπώς ούτε οι Νεοδημοκράτες, αλλά ούτε και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν, κατ’ αρχήν, λόγο να την καταψηφίσουν, όπως υποθέτει το συγκεκριμένο σενάριο.
Η διπλή επαναφορά του ονόματος της κ. Σακελλαροπούλου και η «είσοδος» στη χορεία των υποψηφίων της κ. Μενδώνη, δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει κατασταλάξει σε ορισμένα χαρακτηριστικά, που θέλει να έχει το πρόσωπο που θα προτείνει για το Ανώτατο Πολιτειακό Αξίωμα.
Πρώτον, δείχνει μια σαφή προτίμηση στο γυναικείο φύλο, όπως έκανε και το 2019 με την πρόταση για τη σημερινή Πρόεδρο, θέλοντας να τονίσει συμβολικά την ανάγκη συμμετοχή περισσότερων γυναικών όχι μόνο στα κοινά της πολιτικής, αλλά και γενικότερα σε ανώτερες θέσεις στην αγορά εργασίας, στον Πολιτισμό, στην κοινωνία. Πολλές φορές θέλησε περισσότερες γυναίκες και στα κυβερνητικά του σχήματα, αλλά τα πολλά κριτήρια που συνυπολογίζονται στην σύνθεση μιας κυβέρνησης δεν του το επέτρεψαν. Το έκανε το 2019 με την κ. Σακελλαροπούλου, φαίνεται ότι επιθυμία του είναι να το ξανακάνει τώρα, δηλαδή να προτείνει γυναίκα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Δεύτερον, είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επιτύχει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, εάν είναι δυνατόν πάνω από 200 βουλευτές γύρω από το πρόσωπο που θα προτείνει, συνεπώς θα πρόκειται για κάποιον- κάποιαν που κινείται ή προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς, άρα θα είναι δύσκολο σε κόμματα που θέλουν να καλύπτουν αυτό το χώρο, κυρίως βέβαια το ΠΑΣΟΚ, να αρνηθούν ψήφο σε ένα πρόσωπο με αυτά τα χαρακτηριστικά. Ήδη η άρνηση της Χαριλάου Τρικούπη να ψηφίσει τον κινούμενο σε αυτό το χώρο, καθηγητή Δημήτρη Σωτηρόπουλο για τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη έχει κοστίσει στην προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη για σημαντική δημοσκοπική άνοδο ώστε να είναι δυνατή η εκλογική ανατροπή το 2027. Μια επανάληψη αυτής της στάσης για την Προεδρία της δημοκρατίας θα εξέθετε πολλαπλώς το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του και θα έδινε ποικίλη τροφή στους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και στους decision makers της κοινωνίας, για αρκετό καιρό.
Άρα, μιλάμε για Σακελλαροπούλου, Μενδώνη ή… την αγαπημένη συνήθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, να προτείνει ένα πρόσωπο που δεν έχει ακουστεί καθόλου στον μέχρι τώρα δημόσιο διάλογο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είχε γίνει με τον κ. Σωτηρόπουλο για τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη.
Σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για μια πρόταση που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να την αρνηθεί το ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα είναι με όσους βουλευτές δεν τρέφουν φρούδες ελπίδες περί υπουργοποίησής τους, επιμένουν να ζητούν πρόεδρο από την Κεντροδεξιά και συνεπώς μπορούν να αρνηθούν την ψήφο τους σε ένα πρόσωπο το οποίο δεν εγκρίνουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ να μην έχει διαρροές, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει στο δημόσιο διάλογο η δική του στάση, όταν ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, που τότε είχε προταθεί και τελικά εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Μέσα τις επόμενες λίγες εβδομάδες όλα αυτά θα αποσαφηνιστούν και θα σχηματοποιηθούν. Ο καιρός, γαρ, εγγύς…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!