Το 2025 μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την στρατηγική που έχει χαράξει η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο πρόεδρός του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είδε ως «μάννα εξ ουρανού» τον προβιβασμό του ΠΑΣΟΚ σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λόγω της τεράστιας κρίσης που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ και που του έχει κοστίσει πάνω από 20 αποχωρήσεις βουλευτών από τις εκλογές του 2023 έως σήμερα.
Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ είδε ότι εκτός από κοινοβουλευτικά, έγινε δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα και δημοσκοπικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε σε μονοψήφια ποσοστά και τα άλλα, μικρότερα κόμματα, δεν επωφελήθηκαν από αυτό. Αντίθετα η Χαριλάου Τρικούπη έχει εμπεδωθεί στη δεύτερη θέση, ενώ οι συχνές επιθέσεις του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενδυναμώνουν στη συνείδηση των πολιτών την εντύπωση ότι αυτό είναι η εναλλακτική δύναμη στη σημερινή κυβέρνηση.
Χωρίς αυταπάτες
Ωστόσο, ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του, δεν έχουν αυταπάτες. Ακόμα αυτό είναι μια εντύπωση. Χρειάζεται η δική τους πολιτική δράση με τρόπο που θα φέρει ουσιαστική δημοσκοπική και πολιτική άνοδο μέσα στο 2025, ώστε να γίνει ρεαλιστικός ο στόχος της εκλογικής ανατροπής το 2027.
Για τη νέα χρονιά, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλει να πορευτεί βασισμένη σε δυο όπλα: Πρώτον ο προγραμματικός λόγος. Η Χαριλάου Τρικούπη έχει μπει για τα καλά στο πλαίσιο που χάραξε ο Νίκος Ανδρουλάκης και παράγει προτάσεις νόμου για θέματα κάθε τομέα κυβερνητικής δραστηριότητας. Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, χαρακτήρισε την αντιπολίτευση που θα κάνει απέναντι στην κυβέρνηση με τρεις λέξεις: Δομική, προγραμματική και αξιόπιστη.
Χαρακτηριστική ήταν η στάση του ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό: Αρνήθηκε την αυτόματη αναπροσαρμογή κι αντέτεινε την επαναφορά του συστήματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού αποκλειστικά με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η κυβέρνηση απάντησε ότι μπορεί οι εταίροι να μην συμφωνήσουν και το ΠΑΣΟΚ επανήλθε με πρόταση για την ουσιαστική αναβίωση του θεσμού της διαιτησίας, ώστε να ενισχυθούν οι διαδικασίες συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπογραφής συλλογικών συμβάσεων.
Η πρόθεση της Χαριλάου Τρικούπη είναι εμφανής: Στηρίζοντας παραδοσιακούς θύλακες στους οποίους στηρίζεται η σοσιαλδημοκρατία, όπως ο συνδικαλισμός στην προκείμενη περίπτωση, επιχειρεί να παρουσιάσει στους πολίτες μια διαφορετική από την κυβερνητική, ωστόσο ρεαλιστική πολιτική απέναντι στο κορυφαίο ζήτημα του ποιος καθορίζει τον κατώτατο μισθό.
Τα δύο όπλα
Το ένα όπλο του Ν. Ανδρουλάκη, λοιπόν, είναι ο προγραμματικός λόγος. Το δεύτερο, λιγότερο εμφανές αλλά εξίσου ουσιαστικό, είναι η εμπέδωση στη συνείδηση της κοινωνίας της αίσθησης ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δική του εναλλακτική πρόταση, η οποία όμως δεν θα ξεφεύγει των ορίων εντός των οποίων οφείλει να κινείται η Ελλάδα στις μέρες μας. Τέτοια όρια είναι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρώπης, οι κόκκινες γραμμές στα εθνικά θέματα, η αποφυγή του λαϊκισμού και της πλειοδοσίας σε παροχές κλπ. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να καθησυχάσει τους Έλληνες ότι μια πιθανή νίκη του κι ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας δεν θα οδηγήσει σε ακρότητες όπως αυτές του 2015, που στο όνομα της αντισυμβατικότητας η τότε κυβέρνηση έκλεισε τις τράπεζες, έκανε δημοψήφισμα για την Ευρώπη και δημιούργησε το αίσθημα της ανασφάλειας.
→ Διαβάστε επίσης: Ν. Ανδρουλάκης: Νίκη του ΠΑΣΟΚ τα δειλά μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης για τις τράπεζες
Αυτή, βέβαια, η εντός ορίων πολιτική δράση του ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει επ’ ουδενί συναίνεση με τη Νέα Δημοκρατία. Το λέει με κάθε ευκαιρία ο Νίκος Ανδρουλάκης, το υπογράμμισε και χθες, ότι δεν υπάρχει κανενός είδους συναίνεση ούτε και καμία περίπτωση συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, αν οι επόμενες εκλογές οδηγήσουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Παρά το ότι αυτή η θέση χρειάζεται επεξήγηση (πχ. αν όχι με τη ΝΔ, τότε με ποιον;) είναι προφανές ότι ο κ. Ανδρουλάκης θέλει το ΠΑΣΟΚ εντός ορίων, αλλά εκτός συναινετικού πλαισίου όπως προσπαθεί να το παγιδεύσει το κυβερνών κόμμα. Πρόκειται για μια πτυχή της πολιτικής διαπάλης που θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, με αφορμή τόσο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και στο πλαίσιο της διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!