Νέα
  • ΓΔ: 1457.6 -0.08%
  • Τζίρος: 137,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεργασίες στα κόμματα της Αριστεράς για προϋπολογισμό και Πρόεδρο

EUROKINISSI

Η πενθήμερη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 αλλά και οι διαβουλεύσεις σχετικά με το πρόσωπο που θα εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα της Πολιτείας αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στη διαμόρφωση ισορροπιών και συμμαχιών στους κόλπους των κομμάτων της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, χωρίς να αποκλείεται και η Πλεύση Ελευθερίας θα δείξουν με ποιες δυνάμεις του χώρου συγκλίνουν και με ποιες κρατούν αποστάσεις, ενώ η εξαγγελθείσα υποψηφιότητα Ράμμου από τη Νέα Αριστερά μπορεί, υπό όρους, να αποκτήσει δυναμική όχι εκλογής, αλλά πεδίου σύγκλισης πολιτικών δυνάμεων.

Ειδικότερα, η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό που αρχίζει μεθαύριο και ολοκληρώνεται την Κυριακή, δεν θα είναι μια μονοδιάστατη επίθεση των οκτώ κομμάτων της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση. Θα αναπτυχθούν σε δεύτερο πλάνο από κόμματα της αντιπολίτευσης, επιθέσεις ή στηρίξεις θέσεων και προτάσεων που υποβάλλονται από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πραγματικότητα ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, μετά το πρώτο κύμα στελέχωσης του κεντρικού κομματικού μηχανισμού με πρόσωπα που εκτιμά ότι μπορούν να σηκώσουν το βάρος της «ολικής επαναφοράς» του κόμματος, ξεκαθάρισε στους συνεργάτες του αλλά και προς τα έξω ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ξαναγίνει αξιωματική αντιπολίτευση, όπως ήταν μετά τη λαϊκή εντολή στις εκλογές του 2023.

Με άλλα λόγια ο νέος πρόεδρος εύλογα αμφισβητεί ότι η αναγόρευση του ΠΑΣΟΚ σε αξιωματική αντιπολίτευση λόγω της τελευταίας διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα γεγονός που πρέπει να θεωρείται δεδομένο και συνεπώς ξεκινά μια πολιτική προσπάθεια επανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε αυτός να ξαναγίνει η κύρια εναλλακτική λύση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

→ Διαβάστε επίσης: Μία εβδομάδα γεμάτη τεστ για την κυβέρνηση

Επίθεση κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρουν το λόγο κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού θα εξαπολύουν οξείες επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, αλλά θα ασκούν και κριτική στις αντιπροτάσεις του ΠΑΣΟΚ, προβάλλοντας παράλληλα τις δικές τους εναλλακτικές λύσεις. Από τη δική του πλευρά, το ίδιο θα κάνει και ο Νίκος Ανδρουλάκης με τους δικούς του βουλευτές, που εξίσου εύλογα δεν θέλει να δώσει χώρο επανάκαμψης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον έχει πώς θα τοποθετηθούν τα άλλα κόμματα της Αριστεράς στη Βουλή -το ΚΚΕ έχει μια σταθερή θέση απέναντι σε όλους- δηλαδή κυρίως η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Επίσης σημαντική θα είναι η τοποθέτηση των ανεξάρτητων βουλευτών που είτε βρίσκονται κοντά στο κόμμα του κ. Κασσελάκη (πχ Ραλλία Χριστίδου, Θεοδώρα Τζάκρη, Ευάγγελος Αποστολάκης κλπ), είτε κινούνται ελεύθερα στο χώρο της Κεντροαριστεράς χωρίς δεδομένη την ένταξή τους στο ένα ή το άλλο κόμμα (Πέτρος Παππάς, Αθηνά Λινού κλπ).

Κι ενώ αυτά αναμένεται να αποτυπωθούν σε μεγάλο βαθμό έως την προσεχή Κυριακή, παράλληλα έχουν ανοίξει νέες συζητήσεις στους κόλπους της Αριστεράς με αφορμή την πρόταση Χαρίτση του Χρήστου Ράμμου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, αναπτύσσεται το επιχείρημα ότι η Αριστερά είναι κατακερματισμένη κομματικά, αλλά μπορεί να αποκτήσει στοιχεία μελλοντικής συμπόρευσης, εάν συγκλίνει στην κοινή στήριξη για πρόεδρο Δημοκρατίας ενός προσώπου που εκφράζει κοινές της θέσεις και αγωνίες.

Η συζήτηση για τον ΠτΔ

Το πρόσωπο του Χρήστου Ράμμου έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, καθώς οι κατηγορίες για ελλιπή λειτουργία του κράτους δικαίου είναι κοινός τόπος τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας κλπ. Αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι όλοι -ή οι περισσότεροι- θα στηρίξουν τον κ. Ράμμο, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι βρίσκει πρόσφορο έδαφος στα ηγετικά κλιμάκια κυρίως του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ η αντίληψη «ας βρούμε ενοποιητικά στοιχεία με άλλες αριστερές δυνάμεις και μετά ξεκαθαρίζουμε ποιος θα ηγηθεί της αντεπίθεσης».

Όλο αυτό είναι σε αρχικό στάδιο, καθώς σήμερα δεν είναι δεδομένα ούτε τα κόμματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν μια κοινή υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ούτε αν το πρόσωπο γύρω από το οποίο τελικά θα υπάρξει κάποιου είδους συμπαράταξη θα είναι του κ. Ράμμου, ή άλλου.

Αυτό που σήμερα είναι δεδομένο, είναι ότι πολλοί παράγοντες στην Αριστερά συζητούν το ενδεχόμενο κομματικής σύγκλισης γύρω από ένα πρόσωπο για το ανώτατο αξίωμα της χώρας. Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά όχι αδιάβατος…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ