Ως κίνηση μεγάλης σημασίας και υψηλού πολιτικού συμβολισμού περιγράφεται η σημερινή μετάβαση του πρωθυπουργού στη Βηρυτό, μόλις λίγα 24ωρα μετά την υπογραφή της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ηγέτης τρίτης χώρας και βέβαια ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη λιβανέζικη πρωτεύουσα και θέλει η παρουσία του εκεί πρώτα από όλα να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της βιωσιμότητας της εκεχειρίας και της επαναφοράς της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Το momentum
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας διατηρεί εξαιρετικά καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του Ισραήλ, αλλά πολύ καλές είναι και οι σχέσεις του με την κυβέρνηση Μικάτι στον Λίβανο. Άλλωστε στη χώρα αυτή υπάρχει και δραστηριοποιείται πολυάριθμη ελληνική κοινότητα.
Δεν είναι τυχαίο ότι η πρωτοβουλία Μητσοτάκη γίνεται σε μια περίοδο που οι ηγέτες των μεγάλων και ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών έχουν τεράστια εσωτερικά προβλήματα, που δεν τους επιτρέπουν να αφιερώσουν χρόνο στη λείανση περιφερειακών προβλημάτων.
Ο μεν Όλαφ Σολτς είδε την κυβέρνησή του να καταρρέει και ήδη ετοιμάζεται για τις εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου ξέροντας ότι κατά πάσα πιθανότητα θα αποχαιρετίσει την καγκελαρία, ενώ ο δε Εμανουέλ Μακρόν είδε την κυβέρνηση Μπαρνιέ να καταρρέει μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ορκωμοσία της και αναζητεί εναγωνίως τον επόμενο πρωθυπουργό της Γαλλίας, καθώς έως το καλοκαίρι δεν επιτρέπεται να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
→ Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: Ερχονται παρεμβάσεις στις τράπεζες προς ανακούφιση καταναλωτών και καταθετών
Δεσμοί φιλίας
Φυσικά η επίσκεψη Μητσοτάκη κάθε άλλο παρά απλώς εθιμοτυπικό χαρακτήρα έχει. Η Ελλάδα κι ο Λίβανος συνδέονται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει στην πράξη την ανασυγκρότηση αυτής της χώρας της Μέσης Ανατολής, κυρίως μέσα από την ενίσχυση των κρατικών δομών του Λιβάνου, αλλά και τη στήριξη των Ενόπλων του Δυνάμεων, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο εύκολη η εκ μέρους της χώρας μας μέριμνα για διατήρηση της εκεχειρίας.
Ειδικά αυτή την περίοδο, η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Λίβανο αποκτά πρόσθετη σημασία, καθώς ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πρωταγωνιστεί, από κοινού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Ταμείου, που θα ξεπερνά τα 500 δισ. ευρώ και το οποίο θα χρηματοδοτεί τις κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες. Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται η ίδρυση ενός χρηματοδοτικού φορέα για την ευρωπαϊκή άμυνα, ο οποίος
Όπως έγραφαν οι Financial Times, πρόκειται για ένα σχέδιο που ευθυγραμμίζεται με τις προσπάθειες της Ελλάδας για δραστική αύξηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων οι οποίες θα αφορούν στη στρατηγική αυτονομία της Ενωμένης Ευρώπης, καθώς η επανεκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ θέτει τη Γηραιά Ήπειρο ενώπιον των ευθυνών της κατά τρόπο επιτακτικό. «Γι' αυτό η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Βηρυτό έχει μεγάλη σημασία: Γιατί δείχνει ότι η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα που είναι στα σκαριά με πρωταγωνιστή τον Έλληνα πρωθυπουργό, φιλοδοξεί να είναι μια δύναμη ειρήνης και συνεννόησης που θα αναβαπτίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στα νάματα των Πατέρων της Ευρώπης» λέει στην «Η» στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι συναντήσεις
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Ναχίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο της λιβανέζικης Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!