Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμανλής για διαγραφή Σαμαρά: Να μη δαιμονοποιείται η κριτική (Video)

karamanlis
Πηγή: intime

Την αντίθεσή του στη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε ο Κώστας Καραμανλής, σε ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ - Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά, στην Πάτρα.

Παράλληλα τοποθετήθηκε για τα περί υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, λέγοντας πως η πρόταση τον τιμά μεν, όμως η εν λόγω προοπτική ούτε τον αφορά ούτε τον ενδιαφέρει. 

Για τη διαγραφή Σαμαρά

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη διαγραφή Σαμαρά ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση, ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής».

Για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Για την πρόταση Σαμαρά περί υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής είπε: «Μια τελευταία λέξη για τα περί Προεδρίας της Δημοκρατίας. Με τιμά η σκέψη ειδικά μάλιστα όταν προέρχεται από έναν πρώην πρωθυπουργό. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα ούτε με αφορά, ούτε με ενδιαφέρει».

Δείτε την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργό από το 03:03:00 και μετά

Τα ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να «αντιμετωπίσει αποτελεσματικά» την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. «Με ξεκάθαρες θέσεις για τη μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία, είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο, είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων», είπε.

«Αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται. Να συνεχίσει η Ελλάδα να στηρίζει την πολύπαθη Κύπρο, επί μισό αιώνα θύμα παράνομης εισβολής και κατοχής, στον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στον αγώνα για την επιβίωση του Κυπριακού ελληνισμού. Η ιδιαίτερα απαιτητική αυτή ατζέντα επιβάλλει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα, ενεργό πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, καθαρά μηνύματα προς όλους, πάνω από όλα εθνική ενότητα και συνεννόηση», συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Κριτική στην ΕΕ

Ο Κώστας Καραμανλής άσκησε σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιτεύχθηκε η πραγματική σύγκλιση μεταξύ των κρατών ελών και η κοινή οικονομική πορεία, ενώ τόνισε ότι οι οικονομικές ανισότητες διευρύνθηκαν και μεγάλα τμήματα των λαών περιθωριοποιήθηκαν. «Οι πολλοί βλέπουν το κοινωνικό κράτος να συρρικνώνεται, τις ευκαιρίες για τους νέους ειδικά να ελαχιστοποιούνται, το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται. Αποτέλεσμα είναι να υπονομεύεται η κοινωνική συνοχή αλλά και η πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα», είπε.

Τα παραπάνω, σημείωσε, έχουν ως αποτέλεσμα «όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες [να] αμφισβητούν το ισχύον οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Αν σε αυτά προστεθεί και ο άκρατος δικαιωματισμός που θίγει πατροπαράδοτες αξίες, τις ίδιες τις ρίζες της Ευρωπαϊκής ταυτότητας, το μείγμα τείνει να καταστεί εκρηκτικό», συμπλήρωσε.

Για την Ουκρανία

Ο Κώστας Καραμανλής όμως άσκησε κριτική και για τη στάση της Δύσης στα δύο εν εξελίξει πολεμικά μέτωπα, σε Ουκρανία και Παλαιστίνη. Είπε πως η Ευρώπη «περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου ακόμα και σε διενέξεις που την αφορούν άμεσα. Το άγραφο αλλά για δεκαετίες ισχύσαν δόγμα, προμηθεύομαι φθηνή ενέργεια από την Ρωσία, ενισχύω διαρκώς τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα και εκχωρώ εν πολλοίς την άμυνα και την ασφάλεια στις ΗΠΑ, έχει καταφανώς ξεπεραστεί από τα γεγονότα».

Για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, προειδοποίησε ότι η παράτασή του μόνο κινδύνους ενέχει. «Η πιθανότητα διάχυσής της σε γειτονικές περιοχές, κυρίως μάλιστα της κλιμάκωσής της σε όλο και πιο απειλητικά επίπεδα είναι ορατή», τόνισε και πρόσθεσε: «Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε και εδώ κάποιους να επιμένουν στην περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα αργότερα πιθανότατα να είναι πολύ χειρότερα και για την Ουκρανία, και για την ειρήνη αλλά και για την Δύση που κινδυνεύει πλέον να χρεωθεί μια πολιτική ήττα μεγάλων διαστάσεων».

«Να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος»

Για την Μέση Ανατολή, υποστήριξε ότι «αναντίρρητα το Ισραήλ έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να υπερασπίζεται την ασφάλεια, την ακεραιότητά του και τους πολίτες του. Όμως η υπέρμετρη χρήση βίας πέραν του ότι οδηγεί στην απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος, δεν βγάζει πουθενά. Είναι αναγκαίο να πεισθεί ότι, αν δεν συναινέσει με ειλικρίνεια στην ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, το αδιέξοδο θα παραμένει. Η στρατιωτική υπεροχή δεν αρκεί για να εξασφαλίσει την σταθερότητα, την ασφάλεια, την ειρηνική συνύπαρξη. Όποιος ιστορικά πίστεψε ότι μπορεί στο διηνεκές να εξαλείψει βιαίως όλους τους αντιπάλους του, ακόμα και τους δυνητικούς, διαψεύστηκε οικτρά. Ορθώς καταδικάζονται οι τρομοκρατικές οργανώσεις και οι πρακτικές τους, η βία όμως από μόνη της δεν εξαλείφει τα βαθύτερα αίτια που τις εκτρέφουν.»

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ