Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεμαχία ΣΥΡΙΖΑ: Συγκρούσεις χωρίς εκτροπές, αλλά με αιχμές μεταξύ των υποψηφίων

Εντός των ορίων κινήθηκαν οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κατά τη χθεσινοβραδυνή τηλεμαχία που οργανώθηκε στη δημόσια τηλεόραση και κράτησε δυο ώρες κι ένα τέταρτο. Οι Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Φαραντούρης απάντησαν στις ερωτήσεις του Απόστολου Μαγγηριάδη και της Χριστίνας Βίδου, διασταύρωσαν όμως τα ξίφη τους και στον μεταξύ τους διάλογο, χωρίς οι ερωτήσεις ή οι απαντήσεις να ξεφύγουν από τα όρια που επιβάλλει η πολιτική δεοντολογία μεταξύ ανταγωνιστών, μεν, που όμως ανήκουν στο ίδιο κόμμα και, προφανώς, θα ανήκουν και μετά την 1η Δεκεμβρίου οπότε θα υπάρχει σίγουρα νέος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η τηλεμαχία περιλάμβανε τέσσερις θεματικούς κύκλους, την οικονομία, την κλιματική κρίση, την εξωτερική πολιτική και την κοινωνία- κόμμα, ενώ στο τέλος κάθε υποψήφιος μπορούσε για 2 λεπτά να αναπτύξει το όραμά του για τον ΣΥΡΙΖΑ και να δεχθεί ερωτήσεις από τους συνυποψηφίους του.

Η οικονομία

Στην οικονομία, ξεχώρισαν οι απόψεις του Παύλου Πολάκη περί κατάργησης των μνημονιακών κανόνων, και η απάντησε που έσωσε ο Χανιώτης πολιτικός σε ερώτηση του Νίκου Φαραντούρη για τα καρτέλ: Ο κ. Πολάης τόνισε ότι πρέπει να ξαναγίνει δημόσια η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ ώστε να κτυπηθούν από το κράτος τα καρτέλ στους τομείς της ενέργειας, ενώ ρωτήθηκε από τον Σωκράτη Φάμελλο και πρότεινε την αξιοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου για την επανακρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, ενώ με τον αναβαλλόμενο φόρο των άλλων συστημικών τραπεζών, πρότεινε την ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους των δανειοληπτών έναντι των funds. Σε αυτό τον γύρο, ενδιαφέρουσα ήταν και η σύμπτωση απόψεων μεταξύ Απόστολου Γκλέτσου και Νίκου Φαραντούρη ως προς τη διαχείριση του προβλήματος της ΛΑΡΚΟ.

Κλιματική κρίση

Στο δεύτερο γύρο, με θέμα την κλιματική κρίση, ο κ. Φάμελλος ρωτήθηκε για την πολιτική που θα ακολουθήσει ως προς τις έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων και στην απάντησή του έθεσε την παράμετρο της βιωσιμότητας των κοιτασμάτων, ενώ έκανε λόγο για μια ισχυρή συμφωνία για το Κλίμα, υπέρ των ευάλωτων. Ο κ. Φαραντούρης πρότεινε συντονισμό των μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας των 27 κρατών μελών, λόγω της κυβερνητικής αδυναμίας να διαχειριστεί σωστά τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και μίλησε για ένα Εθνικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με έμφαση στην περιφέρεια, για το οποίο, όμως, απαιτείται προηγουμένως η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού. Οκ. Γκλέτσος κατακεραύνωσε τις ανεμογεννήτριες λέγοντας ότι δεν παράγουν ενέργεια, λόγω του ότι δεν έχουν τοποθετηθεί μπαταρίες για να διορθώσει στη συνέχεια λέγοντας ότι δεν αποθηκεύεται η ενέργεια, ενώ οι τέσσερις υποψήφιοι συμφώνησαν ότι πρέπει να στηρίξουν την ενεργειακή δημοκρατία, μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες.

Τι είπαν για την εξωτερική πολιτική

Στη θεματική ενότητα της εξωτερικής πολιτικής, ο Νίκος Φαραντούρης κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δεν έχει κάνει ευρωπαϊκά ζητήματα τις διενέξεις μας με την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ενώ πρότεινε να ερωτηθούν οι σύνεδροι στο επόμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΑ, σε ποια ευρωομάδα πρέπει να ανήκει το κόμμα, σε αυτήν της Αριστεράς ή στους σοσιαλιστές. Από τη μεριά του ,ο Απόστολος Γκλέτσος ρωτήθηκε για τον χειρισμό του μεταναστευτικού κι απάντησε ότι αυτός πρέπει να είναι ανθρωπιστικός και ευρωπαϊκός, ενώ προσπάθησε να εξηγήσει και την πρόσφατη θέση του για εισαγωγή ιερόδουλων, ώστε να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα των πολλών μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας. Ο Παύλος Πολάκης είπε ότι δεν συμφωνεί με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, «θα έπρεπε να είμαστε με το ΝΑΤΟ θεωρητικά» όπως τόνισε, αλλά η χώρα μας θα έπρεπε να παίξει ρόλο μεσολαβητικό κι όχι να γίνει μέρος του προβλήματος στέλνοντας εξοπλισμό στους Ουκρανούς. Τέλος ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τα όποια κομματικά συμφέροντα, δέχθηκε ότι γίνονται ενημερώσει της αντιπολίτευσης από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά στάθηκε στην κριτική Σαμαρά στην κυβέρνηση και την πρόσφατη παραίτηση του Α’ Γενικού Διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι θέσεις του για την κοινωνία

Στην τέταρτη ενότητα, που αφορούσε στην κοινωνία, στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στο πρόβλημα με τους εργαζόμενους στην «Αυγή» και «Στο Κόκκινο», ο Νίκος Φαραντούρης πρότεινε εταιρεία συμμετοχών στην οποία θα ενταχθούν αυτά τα ΜΜΕ, προσανατολισμό του «κόκκινου» στην οικολογία ώστε να χρηματοδοτείται και για αυτό και δημιουργία ενεργειακής κοινότητας από τα μέσα αυτά. Ο Απόστολος Γκλέτσος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε όπως ακριβώς έπρεπε να γίνει, ο Παύλος Πολάκης τόνισε ότι δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε διεξοδικά στο «ψεύτικο» όπως το χαρακτήρισε, πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ μιλώντας γενικότερα για την κοινωνία πρότεινε διπλασιασμό μισθών σε όλο το ιατρικό προσωπικό. Εδώ υπήρξε μια επικριτική ερώτηση του κ. Φάμελλου στον κ. Πολάκη για την άρνησή του να ψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, με τον Κρητικό να απαντάει ότι ήταν και παραμένει κατά της τεκνοθεσίας. Με τη σειρά του ο κ. Πολάκης ρώτησε τον κ. Φάμελλο πότε κατάλαβε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κάνει για πρόεδρος, αφού συνυπήρξε μαζί του αρκετούς μήνες, ο ένας ως πρόεδρος και ο άλλος ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στο τελευταίο μέρος του τηλεδιαλόγου, όπου ο καθένας από τους υποψηφίους ανέπτυξε με λίγα λόγια το δικό του όραμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Απόστολος Γκλέτσος μίλησε για ένα δυνατό κόμμα που θα εκπροσωπεί επαρκώς τις κοινωνικές δυνάμεις της Αριστεράς. Ο Παύλος Πολάκης μίλησε για τα νάματα της Αριστεράς, για την απάλειψη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και για ένα κόμμα για τους πολλούς που μπορεί να ξαναγίνει μεγάλο. Ο Σωκράτης Φάμελλος θέλησε να ταυτίσει τη δική του υποψηφιότητα με την κυβερνώσα Αρσιτερά και εξέφρασε τη διαφνωία του με την πρόταση του Νίκου Φαραντούρη για δυο αντιπροέδρους στον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, ο ευρωβουλευτής του κόμματος μίλησε για μια προοδευτική διακυβέρνηση και, απαντώντας σε ερωτήσεις πώς θα συμβιβάσει τα καθήκοντα του ευρωβουλευτή με εκείνα του προέδρου, ο κ. Φαραντούρης απαρίθμησε παραδείγματα ευρωπαίων ηγετών κομμάτων της αντιπολίτευσης που είναι ευρωβουλευτές, ενώ πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί θα εγκαταλείψει την Ευρωβουλή.

Γενικά το debate δεν δημιούργησε κάποιο μεγάλο θέμα, είτε προς τη θετική είτε προς την αρνητική κατεύθυνση, ωστόσο κατά τη διάρεκια΄του, μιλώντας σε άλλο τηλεοπτικό σταθμό, η βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου αποκάλυψε ότι ως τη Δευτέρα θα αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, χωρίς να είναι σαφές πότε θα προσχωρήσει στο υπό δημιουργία κόμμα Κασσελάκη. Αν δεν υπάρξει κάποια προσχώρηση ανεξάρτητου βουλευτή στον ΣΥΡΙΖΑ, η αποχώρηση της κ. Πούλου θα σημάνει την πτώση του κόμματος στην τρίτη θέση σε κοινοβουλευτική δύναμη και την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ