Βραβείο καλύτερου αστυνομικού θρίλερ με αρκετό σασπένς θυμίζουν, πλέον, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Χθες επρόκειτο να ανεξαρτητοποιηθεί η Θεοδώρα Τζάκρη, το είχε ουσιαστικά προαναγγείλει, αλλά τελικά δεν έγινε έτσι, προκειμένου να μην χρεωθεί εκείνη τον «μουτζούρη» της απώλειας της ιδιότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πίσω, όμως, από τα τραγελαφικά που συμβαίνουν στο κόμμα που (ακόμα…) είναι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κρύβεται ένα πολύ πιο σημαντικό φαινόμενο, που δείχνει ότι διανύουμε περίοδο σοβαρών ανακατατάξεων στο πολιτικό μας σκηνικό.
Οι έδρες των εκλογών του 2023
Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2023, δηλαδή σε διάστημα μικρότερο του ενάμιση χρόνου. Τότε η λαϊκή ψήφος είχε δώσεις 158 έδρες στη Νέα Δημοκρατία, 47 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ, 32 στο ΠΑΣΟΚ, 21 στο ΚΚΕ, 12 στους Σπαρτιάτες, επίσης 12 στην Ελληνική Λύση, 10 έδρες στη Νίκη και 8 έδρες στην Πλεύση Ελευθερίας.
Σήμερα η εικόνα της Βουλής είναι εντελώς διαφορετική, χωρίς φυσικά να έχει μεσολαβήσει άλλη λαϊκή εντολή, καθώς μόνο δυο (ΚΚΕ και Νίκη) από τα οκτώ κόμματα που ο λαός έστειλε στη Βουλή πριν από 16 μήνες, έχουν τον ίδιο αριθμό βουλευτών:
- Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει 156 έδρες (έχουν διαγραφεί οι Λευτέρης Αυγενάκης και Μάριος Σαλμάς),
- ο ΣΥΡΙΖΑ 31 έδρες (προς το παρόν…),
- το ΠΑΣΟΚ επίσης 31 έδρες,
- το ΚΚΕ παραμένει με 21 έδρες,
- οι Σπαρτιάτες έπεσαν στις 5,
- η Νίκη έχει 10 και
- η Πλεύση Ελευθερίας έχει έξι έδρες.
- Υπάρχουν 14 ανεξάρτητοι βουλευτές.
Νέα κόμματα
Υπάρχουν όμως και νέα κόμματα, όπως η Νέα Αριστερά που διαθέτει 11 βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το υπό ίδρυση κόμμα Κασσελάκη, με άγνωστο ακόμα αριθμό εδρών στη Βουλή, με βουλευτές που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή και άλλους -όπως λένε κάποιες πληροφορίες- που σήμερα βρίσκονται στο «κόμμα» των ανεξάρτητων.
Προσχωρήσεις στο ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ περιμένει να γίνει εκείνο η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, και μάλιστα χωρίς να κάνει τίποτα γι αυτό, απλώς βλέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ να φυλλοροεί. Ωστόσο οι παρασκηνιακές συζητήσεις δεν λείπουν αν και κρατιούνται μακριά από τη δημοσιότητα κι επισήμως διαψεύδονται, για συνεργασία ή και προσχώρηση ενός ή δυο ανεξάρτητων βουλευτών που έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά τα οποία ταιριάζουν στο νέο προφίλ που δίνει στο κόμμα ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Τζάκρη και Κασιμάτη
Παράλληλα, βουλευτές που έχουν παραμείνει προς το παρόν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη και η Νίνα Κασιμάτη, υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι συζητούν με τον Στέφανο Κασσελάκη το πολιτικό τους μέλλον στο υπό ίδρυση κόμμα και ειδικότερα την περιφέρεια στην οποία θα πολιτευτούν.
Η πρώτη προτιμά από καιρό να μετακομίσει στην πιο ασφαλή Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, όπου όμως θέλει να πολιτευθεί και ο Πέτρος Παππάς που ήδη έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, η δε δεύτερη θέλει να είναι το «νούμερο ένα» στη λίστα Κασσελάκη της Β’ Πειραιά, όπου όμως ακούγεται και το όνομα της τραγουδίστριας Σοφίας Βόσσου. Και κάπου εκεί τα πράγματα περιπλέκονται…
Και ο... παλιός ΣΥΡΙΖΑ
Από τη δική του πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μένει με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας πότε θα του αφαιρέσουν τη δεύτερη θέση οι kasselistas.
Το πιο σημαντικό του πρόβλημα αυτή την ώρα είναι ότι δεν έχει πρόεδρο που θα μπορούσε να κινηθεί και να συνάψει πολιτικές συμμαχίες με ανεξάρτητους βουλευτές ώστε να ενισχυθεί κοινοβουλευτικά και να κάνει δυσκολότερη την προσπάθεια της πλευράς Κασσελάκη να τον ρίξουν στην τρίτη θέση σε αριθμό βουλευτών.
Ωστόσο, έμπειρα στελέχη κρατούν τους διαύλους ανοικτούς με περιορισμένο αριθμό ανεξάρτητων βουλευτών, κάνοντας το παζλ της κινητικότητας στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, πολυπαραγοντικό. Κι έπεται συνέχεια…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!