Από το κοινωνικό ζήτημα της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους σε χώρους διασκέδασης ξεκίνησε η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στα «Παραπολιτικά 90,1».
Θέμα για το οποίο είπε ότι η κυβέρνηση μελετά σύνθετες δράσεις, όπως είναι η υποχρέωση διαπίστωσης ταυτότητας σε άτομα που δείχνουν ανήλικα, ενίσχυση ελέγχων κ.ά. Θύμισε, μάλιστα, ότι «παλαιότερα ήταν αξιόποινη πράξη (πλημμέλημα) η χορήγηση αλκοόλ, επί ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η διάταξη αυτή και έμεινε μόνο ο διοικητικός χαρακτήρας». «Αυτό συζητάμε τώρα, να επαναφέρουμε το πλημμέλημα», εξήγησε. «Το κρίσιμο είναι ο έλεγχος και όταν το κάνεις αξιόποινο, μπορεί να ελέγχει και η Αστυνομία», κάτι που, σύμφωνα με τη γνώμη του Μ. Βορίδη, είναι σωστό.
Στο οικονομικό μέτωπο, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε τις συνεχείς μειώσεις φόρων και την ανάσχεση του πληθωρισμού. Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, «την ακρίβεια δεν μπορεί να την ελέγξει η κυβέρνηση με μια υπουργική απόφαση, δεν καθορίζουμε εμείς τις τιμές».
Στο θέμα των μισθών και αφού αναφέρθηκε στην Κοινοτική Οδηγία, που επηρεάζει το ύψος του μισθού, διερωτήθηκε: «Οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να πετύχουν μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων τις αυξήσεις που τους έχει δώσει η κυβέρνηση;». Άλλωστε, συμπλήρωσε, «εμείς δεν είπαμε όταν ψηφιστήκαμε, ότι θα πάμε τον κατώτατο μισθό στα 2.000 ευρώ, εμείς είπαμε ότι στο τέλος της τετραετίας θα τον πάμε στα 950».
Βεβαίως, στην κυβέρνηση «ποτέ δεν αρνηθήκαμε ότι η ακρίβεια είναι πρόβλημα», αλλά «οι αυξήσεις στα εισοδήματα υπερκαλύπτουν τις αυξήσεις στον δείκτη καταναλωτή». Τελευταία παρατήρηση του υπουργού Επικρατείας στα οικονομικά είναι ότι «λόγω ζήτησης εργασίας υπάρχουν καλύτερες αμοιβές, πάνω από 1.250 ευρώ ο μέσος μισθός και στο τέλος της τετραετίας πάνω από 1.500 ευρώ».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!