Διευκρινίσεις σχετικά με τα δημοτικά τέλη και το τέλος παρεπιδημούντων προς τις επιχειρήσεις δίνει ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος σε απαντητική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Ιωάννη Μασούτη.
Σε πρόσφατη επιστολή του προς τον κ. Λιβάνιο, ο κ. Μασούτης έκανε λόγο για σημαντικές αυξήσεις σε αυτά τα τέλη ύστερα από την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, (ν.5143/2024) που περιλαμβάνει σχετικά άρθρα, ενώ προτείνει στον υπουργό αντί της αύξησης των τελών να παροτρύνει τους ΟΤΑ να αναζητήσουν νέες πηγές χρηματοδότησής τους και να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση.Στην απάντησή του ο κ. Λιβάνιος αναφέρει ότι η έναρξη ισχύος του νόμου, όχι μόνο δεν επέφερε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, αντιθέτως με τα άρθρα 25 και 26 εισάγει τη δυνατότητα ρύθμισης φυσικών και νομικών προσώπων έως 60 δόσεις σε δήμους και περιφέρειες, καθώς και τη δυνατότητα υπαγωγής, στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.
Για το τέλος παρεπιδημούντων, σημειώνει ότι η αύξηση από 0,5% στο 0,75% «εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των δήμων της χώρας και γίνεται με στόχο την κάλυψη των αναγκών των δήμων για τις παροχές, ιδίως καθαριότητας, λόγω του αυξημένου πληθυσμού που πρέπει να εξυπηρετούν», υπενθυμίζοντας ότι το εν λόγω τέλος, έως και το 2009 ανέρχονταν σε ποσοστό 2%, «με το κόστος της αποκομιδής να έχει αυξηθεί σημαντικά μέσα σε αυτά τα χρόνια».
Αναφέρει πάντως ότι «μέχρι σήμερα, ουδεμία αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων έχει αποφασιστεί από τους δήμους της χώρας, καθώς ο συγκεκριμένος νόμος δημοσιεύθηκε μόλις πριν 10 μέρες».
Ο κ. Λιβάνιος επισημαίνει επίσης ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί λόγω της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ούτε να «παροτρύνει», ούτε να «νουθετήσει» την τοπική αυτοδιοίκηση για τα δημοτικά τέλη που επιβάλλει και ιδίως για αυτά τα οποία έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. «Ως εκ τούτου, αυξήσεις που μπορούν να επιβάλλουν οι δήμοι εναπόκεινται στη διακριτή τους ευχέρεια και σύμφωνα με την κρίση τους, εκτιμώντας τις τοπικές συνθήκες και προφανώς φέρουν την ευθύνη για τις αποφάσεις που λαμβάνουν», τονίζει ο υπουργός, ο οποίος δεν παραλείπει να σημειώσει ότι «ιδίως τα σούπερ μάρκετ είναι από τις επιχειρήσεις που παράγουν τα περισσότερα απόβλητα, συμπεριλαμβανομένων μη ανακυκλώσιμων υλικών, για τα οποία οι δήμοι καταβάλλουν πολύ υψηλό τέλος ταφής».
Για την πρόταση περί αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης, σχολιάζει, ότι «αφενός ακολουθεί τη λογική της πληρωμής του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων με χρήματα όλων των φορολογούμενων πολιτών και όχι αυτών που παράγουν απορρίμματα και, αφετέρου, έρχεται σε αντίθεση με την κατοχυρωμένη ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών».
Αναφέρει πάντως ότι για τη στήριξη της αυτοδιοίκησης, τα τελευταία χρόνια έχουν διατεθεί πόροι άνω των 6 δισ. ευρώ, ενώ οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι αυξήθηκαν από τα 1,828 δισ. ευρώ το 2019, στα 2,483 δισ. ευρώ το 2025, αύξηση κατά 655 εκατομμύρια ευρώ ή 35,8%.
Καταλήγοντας, ο κ. Λιβάνιος υπενθυμίζει στον κ. Μασούτη ότι «τα τελευταία 5 χρόνια η κυβέρνηση έχει στηρίξει την επιχειρηματικότητα και με σημαντικές μειώσεις φόρων, αλλά και με άμεση οικονομική ενίσχυση, ιδίως, κατά τη περίοδο της πανδημίας. Παράλληλα, αναπτύσσονται είτε στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης είτε μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένου του Αναπτυξιακού Νόμου, σειρά δράσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!