Την πολιτική πορεία του ιστορικού ηγέτη του ιταλικού ΚΚ, Ενρίκο Μπερλιγκουέρ, φαίνεται ότι ζήλεψε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αν λάβουμε υπόψη μας τη χθεσινή του ομιλία στην εκδήλωση του φερώνυμου Ινστιτούτου με τίτλο «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης για τη σταδιακή σύγκλιση με την ΕΕ».
Ο Ενρίκο Μπερλιγκουέρ χάραξε πριν από δεκαετίες το δρόμο του ευρωπαϊκού ευρωκομμουνισμού, καθώς είχε επιμείνει να θεωρεί εαυτόν κομμουνιστή. Ο Αλέξης Τσίπρας προτιμά τον χαρακτηρισμό «ριζοσπαστικά αριστερό», ωστόσο κι αυτός χαράζει ένα δρόμο σύζευξης της Αριστεράς με τον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
►Διαβάστε επίσης: Όλο και πιο βαθιά η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ
Διαφορετικές συνθήκες
Βέβαια οι σημερινές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές από το 1969, όταν ο Μπερλιγκουέρ ανέλαβε ουσιαστικά τις τύχες του ιταλικού ΚΚ. Ωστόσο υπάρχουν κοινές πτυχές στις τότε προσεγγίσεις με αυτές του Αλέξη Τσίπρα: Τώρα πλέον ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να επιλέξει τη διεξαγωγή της πολιτικής με συναινετικές μεθόδους προς τους αντιπάλους του, όταν αποδέχεται τις βασικές επιλογές του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κώστα Σημίτη, λέγοντας στη χθεσινή του ομιλία ότι η αντιστροφή της πορείας απόκλισης που ακολουθεί η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι «ένας νέος εθνικός στόχος, αντίστοιχος με την ένταξη και ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΟΚ τη δεκαετία του εβδομήντα και ογδόντα, την ένταξη στην ευρωζώνη τη δεκαετία του ενενήντα και την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια τη δεκαετία του '10…».
►Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ: Τα πολιτικά συμπεράσματα της νέας ανθρωπογεωγραφίας και το «αγκάθι» που λέγεται Χάρης Δούκας
Ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα
Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε χθες να περιγράψει έναν άλλο δρόμο προς την ελληνική σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ωστόσο και πάλι θύμισε την πολιτική Μπερλιγκουέρ: Ο μεν πρώην πρωθυπουργός είπε χθες ότι για την πολιτική που προτείνει «σίγουρα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και απαντήσεις. Υπάρχει όμως άλλος δρόμος. Άλλη κατεύθυνση την οποία πρέπει άμεσα να ακολουθήσουμε. Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος της διεξόδου είναι γνωστός. Και αυτό που απαιτείται είναι συνειδητοποίηση του υπαρξιακού κινδύνου και ισχυρή πολιτική βούληση…».
Και αμέσως μετά περιέγραψε την πολιτική που εφάρμοσε κατά την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός: «Το 2015- 2019, η χώρα - κόντρα στις προβλέψεις της εποχής- παρέμεινε στην ευρωζώνη, ρύθμισε το δημόσιο χρέος της, ανέκτησε την αξιοπιστία της στις αγορές και η οικονομία της επανήλθε σε μονοπάτια δημοσιονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Ταυτόχρονα τα πιο ευάλωτα μέλη του πληθυσμού της προστατεύτηκαν με μια σειρά νέων μόνιμων εργαλείων στήριξης που δημιουργήθηκαν. Αν μου ζητούσε κανείς με δυο φράσεις να περιγράψω τη κληρονομιά αυτής της περιόδου, θα απαντούσα: Σταθεροποίηση με δικαιοσύνη, ανάκτηση αξιοπιστίας με συμπερίληψη. Αυτή ήταν η κληρονομιά της περιόδου 2015- 2019».
Αντίστοιχα ο Ιταλός ευρωκομμουνιστής, είχε εγκαθιδρύσει διαύλους πολιτικού διαλόγου με αντιπάλους του, κυρίως με τον Χριστιανοδημοκράτη ηγέτη Άλντο Μόρο, με τον οποίο μοιράζονταν σε πολλά ζητήματα κοινές απόψεις, όπως η διασφάλιση των μισθών από τον (υψηλό εκείνη την εποχή) πληθωρισμό, οι μεταρρυθμίσεις στο διαβρωμένο κρατικό μηχανισμό, αλλά και η δημοσιονομική ισορροπία.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος για συμπορεύσεις με τα κόμματα που κινούνται δεξιότερα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ομιλία του αλλά και οι πληροφορίες από πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, κάνουν λόγο για «μια προσέγγιση που θα φωτίζει το δρόμο για μια άλλη, εντελώς διαφορετική αντίληψη και πολιτική, από αυτή που σήμερα επικρατεί. Και για ένα άλλο, στρατηγικό ρόλο του κράτους, στη θέση του σημερινού, δήθεν επιτελικού, κράτους». Δηλαδή ο κ. Τσίπρας προτείνει μια πολιτική σύγκλισης με την Ευρώπη, αλλά διακριτά διαφορετική από αυτή που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση.
Σημαντική παράμετρος, επίσης, στη νέα πολιτική πλατφόρμα Τσίπρα, είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός επικαλείται στοιχεία του ΚΕΠΕ και της εταιρείας Metron Analysis για τις επιπτώσεις της ακρίβειας και του κόστους ζωής στη ζωή του σημερινού Έλληνα.
Η εποχή των «ζουρνάδων» και των «χορών» των αγορών φαίνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί οριστικά και ο Αλέξης Τσίπρας του 2024 ετοιμάζει προσεκτικά και συστηματικά μια νέα, σύγχρονη πολιτική πλατφόρμα που θα συνδυάζει τις παραδοσιακές αξίες της Αριστεράς, με τη δημοσιονομική ισορροπία και την ευρωπαϊκή σύγκλιση. Το πείραμα, σε κάθε περίπτωση είναι ενδιαφέρον…
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!