Νέα
  • ΓΔ: 1455.67 +0.20%
  • Τζίρος: 149,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Ακόμα και ευκαιρία, σε έναν όλο και πιο δύσβατο δρόμο

Στο πολιτικό μας λεξιλόγιο, το Κυπριακό έχει καταγραφεί ως μια «αλυσίδα χαμένων ευκαιριών». Και δεν είναι ψέματα: Πολλές φορές είχαμε τη δυνατότητα να λύσουμε το εθνικό μας πρόβλημα, αλλά πάντα κάτι συνέβαινε και, (σαν τον μυθικό Σίσυφο που η πέτρα του κατρακυλούσε στους πρόποδες του βουνού, λίγο πριν φτάσει στην κορυφή) ξεκινούμε πάλι από το μηδέν.

Από το μηδέν ξεκινάμε και πάλι, μετά από πολυετή αποχή της τουρκοκυπριακής πλευράς από κάθε επαφή με την επίσημη ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά το ναυάγιο του 2017 στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, οι συνομιλίες για το Κυπριακό διακόπηκαν και η τουρκική πλευρά προέβαλε ως αμετακίνητη, πλέον, θέση της τη «λύση» των δυο κρατών, δηλαδή την de jure διχοτόμηση του νησιού.

Διαβάστε επίσης: Η θερμή χειραψία Σαμαρά- Παππά άναψε φωτιές στη βάση της ΝΔ

Η άτυπη συνάντηση

Έπρεπε να επιστρατευθεί ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και να πιεστούν από πολλά και ποικίλα κέντρα εξουσίας οι Τούρκοι κι οι Τουρκοκύπριοι, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προχθεσινή «άτυπη» συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ουσιαστικά αποτελέσματα δεν είχε, βέβαια, αυτή η συνάντηση, ούτε και κανείς εκ των ρεαλιστών περίμενε να έχει. Σκοπός ήταν να γίνει μια αρχή. Κι αυτή έγινε. Τώρα σκοπός είναι να υπάρξει συνέχεια. Γι αυτό στο δείπνο μεταξύ των κ.κ. Γκουτέρες, Χριστοδουλίδη και Τατάρ συζητήθηκε το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η άτυπη συνάντηση, αλλά με διαφορετική μορφή. Η τουρκική πλευρά, θέλει η μια τέτοια συνάντηση από τριμερής να γίνει πενταμερής, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ωστόσο η Λευκωσία αντιδρά, διότι έτσι εξομοιώνεται η Κυπριακή Δημοκρατία με το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος. Αν, αντίθετα, γινόταν μια «πολυμερής» συνάντηση υπό τον κ. Γκουτέρες, με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών χωρών (Ελλάδα, Τουρκία Βρετανία) τότε ίσως οι κ. Χριστοδουλίδης κι Τατάρ θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τη σύνθεση.

Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα σημάνει και την ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, οπότε αναμένεται να ενεργοποιηθεί η έκθεση της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν, η οποία δεν είναι γνωστή στα δυο μέρη.

Διαβάστε επίσης: Στα άκρα η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ

Η απόφαση των MED9

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης προήλθε στη συνάντηση έχοντας στις αποσκευές του καιm την πρόσφατη απόφαση των εννέα μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής ένωσης (MED9) που ζητούν λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Προφανώς έχει τη στήριξη της Αθήνας, ενώ σε μια σύντομη στάση του στο Λονδίνο, καθ’ οδόν προς τη ΝέαΥ όρκη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του παραμένει στη θέση της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Παρ’ όλα αυτά, καθόλου δεν δείχνει να πτοείται ο Ερσίν Τατάρ ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν θα επανεκκινήσουν οι συζητήσεις εάν «δεν γίνουν αποδεκτά τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» καθώς και αν «δεν  εκπληρωθούν οι σαφείς και ξεκάθαρες προϋποθέσεις» της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ωστόσο, στην πολιτική ισχύει απολύτως η ιστορική ρήση του Ηράκλειτου: «Τα πάντα ρει». Και ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πει το περίφημο «Μητσοτάκης γιοκ», αλλά στη συνέχεια έκανε έξι συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό μέσα σε ένα χρόνο. Το ζήτημα ήταν να γίνει μια κάποια αρχή στο Κυπριακό, με επαφή των δυο πλευρών, κι αυτό έγινε την περασμένη Τρίτη στη Νέα Υόρκη. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ