Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank με το ενημερωτικό δελτίο να αναμένεται αύριο Παρασκευή με το ΤΧΣ να εισφέρει 475,1 εκατ ευρώ, ο e-EΦΚΑ 47,9 εκατ. ευρώ το ΤΜΕΔΕ 12 εκατ. ευρώ και ο ιδιώτης μέτοχος, η Thrivest συμφερόντων Εξάρχου, Μπάκου , Καϋμενάκη έως και 200 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τα τελευταία μέτρα του οδικού χάρτη για την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα και την τελευταία την τελευταία πράξη του ΤΧΣ πριν ρίξει αυλαία και το ποσοστό του που θα απομειωθεί περίξ του 35% από 72,5% περάσει στο Υπερταμείου (μαζί με το 8,39% της Εθνικής).
Η ολοκλήρωση της ΑΜΚ και η ένταξη των «κόκκινων» δανείων στον «Ηρακλη» αποτελούν είναι τα τελευταία ορόσημα ώστε μετά την νομική συγχώνευση Attica Bank που έχει ολοκληρωθεί να γίνει και η λειτουργική συγχώνευση και του πρώτους μήνες του 2025 να γίνουν τα αποκαλυπτήρια της νέας τράπεζας, με νέα ταυτότητα.
Με την επικείμενη ΑΜΚ που θα γίνει στη βάση της συμφωνίας των δύο βασικών μετόχων, του ΤΧΣ και της Thrivest- το ποσοστό της θα διαμορφωθεί μεταξύ 50% συν μια μετοχής και 58,5% ανοίγει η προοπτική εισόδου και άλλων επενδυτών που με την «εγγύηση» ενός ισχυρού νέου ιδιώτη μετόχου και την νέα τράπεζα πλήρως εξυγιασμένη, χωρίς «σκελετούς στη ντουλάπα» και «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο κάτω από το 3% βλέπουν πλέον την Attica ως επενδυτική ευκαιρία.
Για την προοπτική αυτή έχει ήδη προϊδεάσει ο Αλέξανδρος Εξάρχου, από τη ΔΕΘ, μιλώντας στο Fourth Thessaloniki Metropolitan Summit, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
«Από τη μέρα που δημοσιεύθηκε η συμφωνία Thrivest – ΤΧΣ, και κατάλαβε η επενδυτική κοινότητα την ακριβή της διάσταση, έχουμε καθημερινά εκδήλωση ενδιαφέροντος από μεγάλα funds που ενδιαφέρονται μελλοντικά να επενδύσουν στη νέα τράπεζα» είχε πει ο Αλ. Εξάρχου.
Η ύπαρξη κατ’ αρχήν επενδυτικού ενδιαφέροντος οφείλεται και στο γεγονός ότι η Thrivest εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica πριν την «Ηρακλή», αναλαμβάνοντας υψηλό ρίσκο και στην ταχύτητα με την οποία η διοίκηση Βρεττού «έτρεξε» τον οδικό χάρτη της εξυγίανσης. Ενδιαφέρον το οποίο ήταν ανύπαρκτο στην προηγούμενη φάση όπως αποδείχθηκε μετά την χωρίς θετικό αποτέλεσμα προσπάθεια της JP Morgan να εντοπίσει, κατ’ εντολήν του ΤΧΣ , άλλον εν δυνάμει επενδυτή πέραν της Thrivest.
Σε κάθε περίπτωση η είσοδος άλλων ιδιωτών επενδυτών θα αποτυπωθεί σε δεύτερο χρόνο και ενώ η νέα μετοχή θα έχει πάρει θέση στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.
Πώς θα γίνει η αύξηση
Ως τα τέλη του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον στόχο που έχουν θέσει οι μέτοχοι και η διοίκηση της τράπεζας.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση θα γίνει κατά 672,2 εκατ. ευρώ με μετρητά και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και κατά και κατά 62,9 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης τίτλων κτήσης (warrants).
Ειδικότερα προβλέπεται
- Μείωση συνολικού αριθμού μετοχών δια της συνένωσης 100 μετοχών σε μία (reverse split): 100 παλιές μετοχές για μια νέα, δηλαδή από 53 εκατ. συνολικές μετοχές σε 530.0000
- Συνολική κεφαλαιακή ενίσχυση 735 εκατ. ευρώ: 1 μετά τη συνένωση δίνει το δικαίωμα για 677 νέες μετοχές στο 1,87 ευρώ/μετοχή.
- ΑΜΚ ύψους 672,2 εκατ. ευρώ με δικαιώματα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων (το ΤΧΣ ως 475,1 εκατ. ευρώ, Τhrivest ως 200 εκατ.). 1 νέα μετοχή δίνει 1 τίτλο κτήσης
- ΑΜΚ ύψους 62,9 εκατ. ευρώ με έκδοση τίτλων κτήσης. 1 τίτλος κτήσης δίνει το δικαίωμα για 3,5 νέες μετοχές στο 0,05 ευρώ/μετοχή.
- 1 μετοχή μετά τη συνένωση με συνολική επένδυση 1.385 ευρώ (με πλήρη άσκηση warrants) δίνει 3.048 νέες μετοχές με μέση τιμή κτήσης περίπου 0,45 ευρώ/μετοχή
(677 νέες μετοχές με 1,87 ευρώ από δικαιώματα και 2.371 νέες μετοχές στο 0,05 ευρώ από τίτλους κτήσης.)
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!