Στην τελική ευθεία εισέρχεται, όπως όλα δείχνουν, η άρση της απαγόρευσης καταβολής μερισμάτων από τις τράπεζες, που είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τους τελευταίους εννέα μήνες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Στη συνεδρίαση της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ αναμένεται να απευθύνει νέες συστάσεις προς τις 117 συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης που εποπτεύει, θέτοντας το αυστηρό πλαίσιο μέσα από το οποίο οι ισχυρότερες από αυτές θα μπορούν εκ νέου να προχωρήσουν σε καταβολές μερισμάτων από το επόμενο έτος, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.
Οι πηγές που επικαλούνται οι FT αναφέρουν μάλιστα ότι το νέο πλαίσιο θα ειναι ακόμη αυστηρότερο από αυτό που έθεσε η Τράπεζα της Αγγλίας κατά την άρση του αντίστοιχου δικού της απαγορευτικού την περασμένη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ απαγόρευσε τον περασμένο Μάρτιο στις τράπεζες της ευρωζώνης τη διανομή μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών, προκειμένου να διασφαλίσουν κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ, λόγω των έκτακτων συνθηκών της υγειονομικής κρίσης. Έκτοτε, εκπρόσωποι του τραπεζικού κλάδου έκαναν lobbying προκειμένου να επιτραπεί και πάλι στους οργανισμούς τους αυτή η δυνατότητα από το 2021.
Το ζήτημα έχει διχάσει τις εποπτικές αρχές στην Ευρώπη, με ένα μέρος αυτών να υποστηρίζει ότι οι τράπεζες πρέπει να να συνεχίσουν να διατηρούν κεφάλαια ενόψει μιας πιθανής διόγκωσης των επισφαλών δανείων όταν οι κυβερνήσεις σταματήσουν τις πολιτικές στήριξης από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Οι τράπεζες, ωστόσο, εισήλθαν σε αυτή τη νέα κρίση με πολύ υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίων για την απορρόφηση ζημιών σε σχέση με την κρίση του 2008. Σύμφωνα δε με τις προειδοποιήσεις ανωτάτων τραπεζικών στελεχών, η συνέχιση της απαγόρευσης ελλοχεύει τον κίνδυνο να διώξει τους επενδυτές από τον κλάδο, μειώνοντας έτσι τη δυνατότητα για την άντληση φρέσκων κεφαλαίων.
Στην κατεύθυνση αυτή, η ΕΚΤ αναμένεται να επιτρέψει εκ νέου τη διανομή μερισμάτων, μόνο στην περίπτωση που οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα προκειμένου να απορροφήσουν τις προσδοκόμενες απώλειες από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Σύμφωνα με τους FT, η ΕΚΤ αναμένεται να θέσει το όριο χαμηλότερα από το «προστατευτικό κιγκλίδωμα» του 25% των κερδών μιας τράπεζας κατά την τελευταία διετία, του 0,2% των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού της, όποιο από τα δύο μεγέθη είναι το υψηλότερο.
Όπως επισημαίνει γνώστης των προθέσεων της ΕΚΤ, το πιθανότερο σενάριο είναι η διανομή μερισμάτων να επιτραπεί σε ορισμένες τράπεζες και αυτό μόνο υπό αυστηρούς κανόνες. Σϋμφωνα με αναλυτές της Citigroup, ανάμεσα στις τράπεζες που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις είναι η βελγική KBC και η φινλανδική Nordea.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!