Σε μια ιστορική για την Attica Bank έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της, δόθηκε το πράσινο φως για την απορρόφηση της Παγκρήτιας και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ, βάζοντας στην τελική ευθεία το σχέδιο για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα που θα επιφέρει αλλαγές στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύνοντας τον ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αύριο αναμένεται η ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης, τον επόμενο μήνα η ΑΜΚ και τον Δεκέμβριο η αποαναγνώριση των Μη Εξυπηρετούμενα Ανοιγμάτων ώστε την 1η Ιανουαρίου 2025 να κάνει πρεμιέρα η νέα τράπεζα.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, απευθυνόμενη στους μετόχους χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ιστορική και υπογράμμισε τη σημασία της συγχώνευσης που κυρώθηκε από τη Βουλή και έλαβε απαιτούμενες εγκρίσεις την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συγχώνευση αποτελεί το καλύτερο βήμα προς το μέλλον και η ουσιαστικά τη μοναδική πραγματική και οριστική λύση για την Attica Bank και την Παγκρήτια Τράπεζα, για τους μετόχους, τους εργαζόμενους, και κυρίως για τους πελάτες μας.» υπογράμμισε η CEO της Attica Bank.
Στρατηγική συνένωσης δύο περίπου ίσων τραπεζών
Η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα γίνεται με απορρόφηση της δεύτερης, «αυτή είναι μια τυπική, τεχνική λεπτομέρεια», όπως είπε η Ελένη Βρεττού, τονίζοντας ότι είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική συνένωσης δύο περίπου ίσων Τραπεζών για να δημιουργήσουν από κοινού κάτι που δεν θα μπορούσαν κατά μόνας.
«Με την υποστήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Thrivest Holding Ltd, αλλά και των άλλων μετόχων μας ΕΦΚΑ και ΤΜΕΔΕ είμαστε σε θέση να προβούμε στην αναγκαία κεφαλαιακή ενίσχυση, διασφαλίζοντας ότι το νέο επιχειρηματικό μας σχέδιο θα υλοποιηθεί επιτυχώς. Αυτή η συμφωνία καθιστά εφικτή την υπαγωγή στον «Ηρακλή ΙΙΙ» των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων των δύο τραπεζών, ώστε ο σχετικός δείκτης να περιοριστεί σε επίπεδα κάτω του 3% για την κοινή τράπεζα (από 56% το 2023), επιφέροντας ουσιαστική εξυγίανση στον ισολογισμό της. Κομβικό σημείο για την επόμενη, νέα σελίδα της υγιούς τράπεζας είναι η ανακεφαλαιοποίηση της μέσω νέας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και έκδοσης τίτλων κτήσης, τον Οκτώβριο, ύψους €735 εκατ.»
Η CEO της Αttica Bank υπογράμμισε ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση δεν στοχεύει μόνο στη κάλυψη των ζημιών που προκύπτουν από την εξυγίανση των «κόκκινων» δανείων μέσω του «Ηρακλή ΙΙΙ» αλλά προβλέπει ικανά κεφάλαια για το κόστος κόστος αναδιάρθρωσης και λειτουργικού μετασχηματισμού ενοποίησης, κεφάλαια για νέες επενδύσεις τόσο στα φυσικά καταστήματά μας, εκμοντερνίζοντάς τα, αλλά και σε νέες τεχνολογίες και νέα προϊόντα, και το κυριότερο όπως είπε η Ελ. Βρεττού: «κεφάλαια για ανάπτυξη, για να μπορούμε να δίνουμε επιπλέον δάνεια με ταχύτερους ρυθμούς. Θέλουμε μέσω της συγχώνευσης και της εξυγίανσης να αποκαταστήσουμε πλήρως και να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας.»
Σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί οι ενήμερες χορηγήσεις από 2,3 δις ευρώ το 2023 θα διαμορφωθούν ψηλότερα από τα 4 δις ευρώ το 2025 και από τα 7 δις ευρώ το 2027,. Οι καταθέσεις θα ανέλθουν σε περίπου 10 δις ευρώ το 2025 και σε 11 δις το 2027 από 5,8 δις ευρώ στο τέλος του 2023. Τα κέρδη προ προβλέψεων από 43 εκατ. pro forma το 2023 εκτιμάται ότι θα είναι περί τα 150 εκατ. ευρώ το 2025 και 250 εκατ. ευρώ το 2027 με το δείκτη απόδοσης κεφαλαίων στο 18% το 2025 και στο 22% το 2027 (0% pro forma το 2023). Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 145,3% το 2025 και στο 15,4% το 2027 από 12,3% το 2023.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!