Μετά το πράσινο φως που δόθηκε από το Eurogroup στις 30 Νοέμβριου για παράταση του ελληνικού Asset Protection Scheme «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, οι τράπεζες έχουν ζητήσει στο υπουργείο Οικονομικών μια σειρά από βελτιώσεις για τον «Ηρακλή ΙΙ» και τα όσα προβλέπει σχετικά με τη μείωση των κόκκινων δανείων από τα χαρτοφυλάκιά τους.
Ο «Ηρακλής ΙΙ» θα στηρίζει την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέσω του εργαλείου των τιτλοποιήσεων. Ο «Ηρακλής Ι» τέθηκε σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο του 2019 με στόχο τη μείωση των ελληνικών NPLs. Αυτή αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο και συγκεκριμένα κατά 31,5 δισ. ευρώ, καθώς στις 30 Νοεμβρίου προσχώρησε στο σχήμα και η τέταρτη συστημική τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα.
Στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή, μεταξύ του Χρήστου Σταϊκούρα και του Γιώργου Ζαββού με τους επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων συζητήθηκαν οι λύσεις που δεν θα διαταράξουν την κουλτούρα των πληρωμών, αλλά θα επιτρέψουν τη διευκόλυνση των αδύναμων δανειοληπτών και των πιστωτικών ιδρυμάτων να μην αυξήσουν τα κόκκινα δάνειά τους.
Οι αρμόδιοι φορείς αναζητούν την επέκταση των ευνοϊκών μέτρων, που όμως δεν θα αφορούν όλους τους δανειολήπτες, αλλά θα εφαρμόζονται εντός συγκεκριμένου πλαισίου, το οποίο έχει τη δυνατότητα να διευρυνθεί όταν η οικονομία επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση. Οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε πλήρεις διαβουλεύσεις, προκειμένου σύντομα να έχουν να επιδείξουν προς τους φορείς μια πρόταση που θα γίνει αποδεκτή.
Προς το παρόν, η λύση που προκρίνεται είναι ένας συνδυασμός επιμήκυνσης του προγράμματος «Γέφυρα» και των μορατόριων για συγκεκριμένη «περίμετρο» δανειοληπτών.
Μετά την προαναφερόμενη σύσκεψη, οι τράπεζες κλήθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το δεύτερο σκέλος του Ηρακλή, με τις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν κρατικές εγγυήσεις ύψους 10-12 δισεκατομμυρίων ευρώ και διάρκεια 18 μηνών από την 1η Μαΐου του 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2022.
Οι αιτιάσεις των τραπεζών επικεντρώνονται στον τρόπο αποτύπωσης της προμήθειας στα βιβλία τους και η ανάγκη για τη βελτίωση των όρων προκύπτει από την αλλαγή των δεδομένων εξαιτίας των συνεπειών της πανδημικής κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι στο τρέχον πρόγραμμα (Ηρακλής Ι), το συνολικό κόστος της προμήθειας προϋπολογίζεται και η τράπεζα εγγράφει το σύνολο της λογιστικής ζημιάς μπροστά, παρότι το SPV, στο οποίο έχουν περάσει οι τίτλοι της τιτλοποίησης, καταβάλλει ετησίως την αναλογούσα προμήθεια. Με τον τρόπο αυτό -δηλαδή την εγγραφή της λογιστικής ζημιάς μπροστά- επηρεάζεται η καθαρή θέση της τράπεζας.
Εντός του επόμενου 48ωρου οι εγγυήσεις του «Ηρακλή Ι» αναμένεται ουσιαστικά να εξαντληθούν καθώς αναμένεται να υποβληθεί η σχετική αίτηση ένταξης και από την Εθνική Τράπεζα για την τιτλοποίηση (Frontier) μη εξυπηρετούμενων δανείων 6,1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το senior τμήμα των ομολογιών που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης και για το οποίο η τράπεζα ζητεί την κρατική εγγύηση, θα διαμορφωθεί κάτω από τα 3 δισ. ευρώ, στοχεύοντας με αυτό τον τρόπο στην προσέλκυση ικανού αριθμού επενδυτών. Η Εθνική με την επιβίβαση της στο όχημα του «Ηρακλή» κλειδώνει χαμηλές προμήθειες και αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2021 να έχει λάβει τις μη δεσμευτικές προσφορές, και μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου να έχει καταλήξει στον προτιμητέο επενδυτή και να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Η πρώτη τράπεζα που έκανε «ποδαρικό» στον Ηρακλή ήταν η Eurobank. H Τράπεζα ολοκλήρωσε την τιτλοποίηση Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο με την πώλησή της στην doValue.
H επόμενη σε φάση ετοιμότητας για την ολοκλήρωσή της είναι η τιτλοποίηση Galaxy της Alpha Bank. Η τιτλοποίηση εξαγοράστηκε από την Davidson Kempner και η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Στις 22 Οκτωβρίου, η Τράπεζα είχε υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών την αίτηση για την ένταξη της τρίτης τιτλοποίησης Galaxy στον «Ηρακλή». Επρόκειτο για την τιτλοποίηση με την κωδική ονομασία Galaxy IV, συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Στις αρχές Αυγούστου, η Τράπεζα είχε υποβάλει στο Υπουργείο Οικονομικών την αίτηση ένταξης στον «Ηρακλή» για την πρώτη και δεύτερη «φέτα» της τιτλοποίησης Galaxy, τα χαρτοφυλάκια
Orion και Galaxy II. Οι δύο αυτές τιτλοποιήσεις είναι λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ και 5,7 δισ. ευρώ αντιστοίχως. Αθροιστικά, η τιτλοποίηση Galaxy είναι ύψους 10,8 δις. ευρώ, η μεγαλύτερη στην ελληνική αγορά και από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ.
Στις αρχές του 2021 αναμένεται και η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης 7 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!