«Γκάζι» έχουν πατήσει στην Τράπεζα της Ελλάδος ώστε μέχρι το τέλος Αυγούστου (ή τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου) να δοθεί το «πράσινο φως» για τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο επόπτης δεν θα εξαντλήσει το περιθώριο των 60 ημερών για την έγκριση του αιτήματος συγχώνευσης που έχει ήδη υποβληθεί από τις διοικήσεις των δύο τραπεζών.
Όπως προβλέπεται ότι η συμφωνία υπόκειται και εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και επισημαίνεται στην συμφωνία η απαγόρευση της πραγματοποίησης της μέχρι την έκδοση της απόφασης της Ε.Α.
Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Χαρά Νικολοπούλου στην τοποθέτηση της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την περασμένη εβδομάδα σημείωσε ότι «η Επιτροπή έχει σημαντική εμπειρία στην αξιολόγηση εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι περισσότερες, αν όχι όλες οι αντίστοιχες συμφωνίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών, οι οποίες έγιναν την προηγούμενη δεκαετία, αξιολογήθηκαν από την Επιτροπή.»
►Διαβάστε επίσης: Τράπεζα Αττικής - Παγκρήτια: Το τελευταίο μίλι για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος - Η επένδυση του ΤΧΣ και η μεταμόρφωση της Attica
Η Ε.Α θα αξιολογήσει αν η συγχώνευση Attica – Παγκρήτιας μπορεί να περιορίσει τον ανταγωνισμό στην εθνική αγορά ή σε ένα σημαντικό τμήμα αυτή, σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά των προϊόντων και των υπηρεσιών της, ιδίως με τη δημιουργία ή την ενίσχυση δεσπόζουσας θέσης.
Ωστόσο, με την επιφύλαξη της απόφασης του συλλογικού οργάνου της Ε.Α «δεν αναμένουμε ότι αυτή η συναλλαγή θα δημιουργήσει πρόβλημα στον ανταγωνισμό, ακριβών λόγω των χαμηλών μεριδίων των συγχωνευόμενων επιχειρήσεων και των πολύ υψηλών μεριδίων των λοιπών σημαντικών τραπεζών» ανέφερε η Χ. Νικολοπούλου.
Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένη η βούληση όλων των εμπλεκομένων η όλη διαδικασία να τρέξει με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα ώστε τον Οκτώβριο να γίνει η ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ.
Ο «Ηρακλής ΙΙΙ»
Στο όχημα του «Ηρακλή ΙΙΙ» που θα οδηγήσει τον ελληνικό δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ακόμα και κάτω από το 3% συγκλίνοντας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο «ανεβαίνουν» Attica Bank και Παγκρήτια και οι τιτλοποιήσεις των δύο τραπεζών μεικτής λογιστικής αξίας 2,3 δις ευρώ και 1,38 δις ευρω αντίστοιχα θα «απορροφήσουν» κρατικές εγγυήσεις ύψους 1,1 δις ευρώ του «Ηρακλή». Υπενθυμίζεται ότι βάσει του πορίσματος της DBRS το κόστος ένταξης των «κόκκινων» δανείων στον «Ηρακλή ΙΙΙ» και για τις δύο τράπεζες υπολογίζεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ
Με δεδομένα και τα αιτήματα των τεσσάρων συστημικών αναμένεται η αποστολή αιτήματος των ελληνικών αρχών προς την ΕΕ για αύξηση των εγγυήσεων στα 3 δις ευρώ από 2 δις ευρώ και ενδεχομένως να συνοδευτεί και από αίτημα χρονικής επιμήκυνσης του προγράμματος που κανονικά λήγει στις 31/12/2024.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!