Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται η συζήτηση τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας που θα αποτελέσουν τον πυρήνα του 5ου τραπεζικού πυλώνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΤΧΣ και τις διοικήσεις των δύο τραπεζών να δίνουν απαντήσεις σε δύο κρίσιμα ερωτήματα, στη διάρκεια της ακρόασης των φορέων από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων:
Πρώτον στο αν μπορεί η νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση, παρά το μικρό μέγεθος σε σχέση με τις τέσσερις συστημικές να ενισχύσει τον ανταγωνισμό προς όφελος της οικονομίας. Δεύτερον, αν υπήρχε εναλλακτική, καλύτερη λύση εξυγίανσης των δύο τραπεζών και να διασφαλίζει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Και φυσικά μεγάλο, κεντρικό θέμα της διήμερης συζήτησης στην Επιτροπή αφορούσε τη σχέση – κόστους οφέλους της επένδυσης του Δημοσίου (μέσω του ΤΧΣ).
Από το 2021 και μετά, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει βάλει 955 εκατομμύρια και ορθώς τα έχει βάλει στην Attica, είπε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας υπογραμμίζοντας ότι «το κόστος αυτό του Δημοσίου είναι κόστος επένδυσης» και πέραν από τα οφέλη σε όρους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τόνωσης του ανταγωνισμού στα οποία αναφέρθηκε τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τις προηγούμενες ημέρες, υπάρχουν και τα οφέλη από την επένδυση σε μια μεγαλύτερη, υγιέστερη, και πιο κερδοφόρα τράπεζα.
►Διαβάστε επίσης: Στουρνάρας: Η συμφωνία για τη συγχώνευση Attica - Παγκρήτιας είναι η βέλτιστη λύση για το Δημόσιο
«Για παράδειγμα και με αναφορά στο ΤΧΣ που είναι και ο βασικός συντελεστής της επένδυσης, η ετήσια απόδοσή του εκτιμάται σε άνω του 4%. Σε μια δεκαετία, τα 955 εκατ. ευρώ των παλαιότερων και των σημερινών επενδύσεων του ΤΧΣ στην Attica Bank και στη νέα υπό συγχώνευση τράπεζα, αναμένεται να έχουν αυξηθεί σημαντικά και να έχουν γίνει από 1,2 έως 1,6 δισ. ευρώ.» είπε ο διοικητής. Και σε ότι αφορά τη Thrivest αναμένεται όπως σημείωσε να έχει συνολική (προηγούμενη και τωρινή) αξία επένδυσης προς ίδια κεφάλαια (price to book value) ίση με 1,09 περίπου, εισέρχεται δηλαδή στην υπό συγχώνευση τράπεζα όχι με καλύτερους αλλά με δυσμενέστερους όρους από ό,τι εισήλθαν όλοι οι άλλοι επενδυτές στις σημαντικές τράπεζες από το 2015 μέχρι σήμερα (οι οποίοι εισήλθαν σε αντίστοιχες τιμές price to book value από 0,25 μέχρι 0,9).
Ο διοικητής της ΤτΕ έκανε λόγο για το τελευταίο μίλι στην προσπάθεια για πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με χρήση μέσων, εργαλείων προϋποθέσεων που χρησιμοποίησαν στο παρελθόν οι 4 συστημικές, δηλαδή πρόσβαση στα κεφάλαια ΤΧΣ και στον «Ηρακλή» και υπό την ύπαρξη αξιόπιστου επενδυτή και διοίκησης δίνοντας τα εύσημα στους διευθύνοντες συμβούλους Ελένη Βρεττού (Attica) και Αντώνη Βαρθολομαίο (Παγκρήτια).
Μάλιστα η CEO της Attica Bank επεσήμανε ότι χωρίς το πρόγραμμα «Ηρακλής», τα κεφάλαια τα οποία θα απαιτούνταν για την εξυγίανση και των δύο τραπεζών, θα ήταν μεταξύ 60% και 80% περισσότερο. «Αυτό, ίσως, απαντήσει και διάφορα ερωτήματα, γιατί η οριστική εξυγίανση δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα και είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή.»
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης ότι η συμμετοχή του Ταμείου αξιολογήθηκε από δύο, όπως προβλέπει το άρθρο 8, θέσεις ανεξάρτητων και εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών συμβούλων διεθνούς κύρους (JP Morgan και ΕΥ) οι οποίοι πράγματι επιβεβαίωσαν αυτό το οποίο ζητάει το άρθρο 8, δηλαδή ότι η διαδικασία, η συμμετοχή του Ταμείου συμβάλλει στη διατήρηση, προστασία και βελτίωση της αξίας της υφιστάμενης συμμετοχής του, αλλά και της νέας συμμετοχής που συνολικά θα φτάσει στα 955 εκατομμύρια ευρώ. Και επιπρόσθετα έλαβε τέσσερις νομικές συμβουλές που αφορούσαν το δημόσιο συμφέρον και τον αναβαλλόμενο φόρο.
Σε ότι αφορά τη νέα τράπεζα ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι το ενεργητικό της θα ανέλθει στα 14 - 15 δισ. ευρώ από περίπου 8 δις ευρώ υπογραμμίζοντας ότι παρά το μικρό σε σύγκριση με τις συστημικές τράπεζες, μέγεθος της μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει τον 5ο τραπεζικό πόλο καθώς θα είναι η καθαρότερη τράπεζα στην Ελλάδα, , τόσο από πλευράς ‘κόκκινων’ δανείων, όσο και αναβαλλόμενης φορολογίας.
«Εδώ δεν έχει σημασία το μέγεθος, αλλά η τιμολόγηση των υπηρεσιών και με την καλύτερη τιμολόγηση θα μπορέσει να κερδίσει μερίδιο και στα δάνεια και στις καταθέσεις και σε άλλες υπηρεσίες»
Η CEO της Attica Bank Eλένη Βρεττού υπογράμμισε σημασία της εξυγίανσης και απαντώντας στο ερώτημα που τέθηκε από του πολλούς βουλευτές αν τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση μπορεί να ενισχύσει τον ανταγωνισμό ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Αυτή τη στιγμή στις καταθέσεις, έχουμε το πιο ανταγωνιστικό επιτόκιο καταθέσεων. Στην Τράπεζα Αττικής μέση απόδοση στο εξάμηνο δίνει 2,65%, είναι 2,50% για την Παγκρήτια, έναντι των συστημικών οι οποίες είναι περίπου στο 1,5%. Γιατί, όμως, δεν έρχονται περισσότεροι καταθέτες στην Τράπεζα; Γιατί ο καταθέτης είναι δανειολήπτης, ουσιαστικά μας δανείζει και δεν εμπιστεύεται αυτή τη στιγμή την Τράπεζα όταν έχει 60% NPΕ Ratio, ότι μπορεί να τοποθετήσει τα χρήματά του σε αυτήν. Το ίδιο συμβαίνει και για άλλα προϊόντα. Άρα, ήταν επιβεβλημένο να προχωρήσουμε μαζί με τη στήριξη των μετόχων, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μια υγιή τράπεζα, την οποία πελάτης θα εμπιστευτεί και γι’ αυτό συζητάμε για την τόνωση του ανταγωνισμού και να μπορέσουμε να είμαστε μια εναλλακτική λύση, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι και βασική στόχευση»
Η Ελένη Βρεττού, περιέγραψε πως η Attica με την στήριξη του βασικού μετόχου κατάφερε από τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ανέλαβε και οι ορκωτοί λογιστές δεν έδιναν στην τράπεζα το πιστοποιητικό περί βιωσιμότητας και συνέχισης της δραστηριότητας σήμερα να παράγει λειτουργική κερδοφορία κάθε τρίμηνο και έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία της τράπεζας κάνοντας λόγο για «μεταμόρφωση» από τον Απρίλιο του 2023 μέχρι σήμερα.
- Κατά το πρώτο εξάμηνο δόθηκαν καινούργια δάνεια 700 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, εκ των οποίων ποσοστό άνω του 50% διοχετεύτηκε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες, με πιστωτική επέκταση η οποία είναι στα 400 εκατ. ευρώ ήδη το πρώτο εξάμηνο. «Το πρώτο τρίμηνο του 2024 που έχουμε δημοσιευμένα από όλες τις τράπεζες, μόνο εμείς και ακόμη μια τράπεζα είχαμε θετική πιστωτική επέκταση, με ένα συνολικό μέσο όρο της αγοράς ο οποίος ήταν πτωτικός.» σημείωσε η CEO της Αttica Bank.
- Το μέσο δάνειο το οποίο χορηγήθηκε σε μικρομεσαία επιχείρηση ήταν κάτω των 5 εκατομμυρίων. Άρα εάν αντιπαραβάλετε το ποσό των εκταμιεύσεων με το μέσο ποσό δανείου, βλέπετε ότι η ενίσχυση της Αττικής μόνη της, αντίστοιχα έχει και η Παγκρήτια, είναι ήδη πάρα πολύ υψηλό. Δηλαδή, έχουμε πάνω από 150 καινούργιους πελάτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δανειοδοτήθηκαν χωρίς να έχουμε πάει ακόμη στο κομμάτι των πολύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατί δεν είχαμε κόσμο. Ο λόγος που επίσης δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη καλύτερα νούμερα, είναι γιατί δεν είχαμε τα κεφάλαια. Άρα θεωρούμε, ότι μέσα από αυτή τη συγχώνευση επειδή ακριβώς η τράπεζα και ελαφραίνει και έχει καλύτερη κάλυψη, αλλά προφανώς έχει την κεφαλαιακή ευρωστία που δεν είχε ποτέ άλλοτε, πιστεύουμε ότι πραγματικά μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο και να βγούμε ακόμη πιο δυναμικά στο μικρομεσαίο χώρο. Δεν είναι στόχος μας να γίνουμε ανταγωνιστικοί στις ήδη πάρα πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν θέλουμε να δώσουμε τα δάνεια του μισού ή του ενός δισ., δεν είναι ο φυσικός μας χώρος εκεί, δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε η απαραίτητη τράπεζα. Αυτό μπορεί να το κάνουν οι συστημικές πάρα πολύ καλά. Εμείς θέλουμε να επικεντρωθούμε σε αυτούς, οι οποίοι έχουν ανάγκη και δεν έχουν τόσο καλή πρόσβαση εκεί.»
- Από τα νέα δάνεια που έχουν δοθεί από το 2021 μέχρι και σήμερα το ποσοστό δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων είναι χαμηλότερο του 1%. "Αυτό δείχνει ότι και οι δομές της τράπεζας λειτουργούν καλύτερα και προφανώς, ότι ξέρουμε να επιλέγουμε τους πιστούχους έτσι ώστε τα δάνεια τα οποία δίνονται να μην ξανά δημιουργήσουν καινούργια προβλήματα και να μην έχουνε θέματα και οι μέτοχοι."
«Έχοντας, λοιπόν, βρει ένα αρκετά ανταγωνιστικό εργαλείο, προκειμένου να εξυγιανθούν τα κεφάλαια της Τράπεζας, έχοντας πλέον ιδιώτη μέτοχο, ο οποίος ήταν διατεθειμένος να επενδύσει στις τράπεζες όταν δεν υπήρχε κανένας άλλος, γιατί κανείς δεν ήθελε να αναλάβει τις ζημίες των προηγούμενων ετών και να τοποθετήσει τα χρήματά του σε μια αμφίβολη, μη βιώσιμη κατάσταση, σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η Τράπεζα αυτή μπορεί και να παράξει κερδοφορία και να στηρίξει το βασικό σκοπό ύπαρξης, το οποίο είναι να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» υπογράμμισε η Ελένη Βρεττού
Στην αξιοσημείωτη πορεία της Παγκρήτιας τα τελευταία τέσσερα χρόνια που από μια τράπεζα με βάση της Κρήτη και καθαρά συνεταιριστικό χαρακτήρα κατάφερε να ενισχύσει το αποτύπωμα της σε όλη χώρα ως εμπορική πλέον τράπεζα αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Βαρθολομαίος.
«Η απόλυτη επιτυχία της απορρόφησης από την Παγκρήτια μέσα στο 2023, της HSBC Ελλάδας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, επετεύχθη χάρη στην εντατική προσπάθεια μιας έμπειρης ομάδας διοίκησης, αλλά και τη σκληρή δουλειά των εργαζομένων που είναι τα καλύτερα εχέγγυα για την επιτυχία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα της χώρας μετά και τη συνένωση δυνάμεων με την Τράπεζα Αττικής.»
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!