Το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο είναι εντελώς ανοικτό, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη σημερινή ομόφωνη, όπως είπε, απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να τα διατηρήσει αμετάβλητα. «Το ερώτημα για το τι θα κάνουμε τον Σεπτέμβριο είναι ορθάνοιχτο», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Η Λαγκάρντ είπε ότι η απόφαση θα εξαρτηθεί από τα νεότερα στοιχεία που θα υπάρχουν έως τότε για τον πληθωρισμό και τους προσδιοριστικούς παράγοντες του τονίζοντας ότι δεν υπάρχει προειλημμένη απόφαση.
Στην απόφαση της ΕΚΤ, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τη συνέντευξη Τύπου, επαναλαμβανόταν η θέση της κεντρικής τράπεζας ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την πορεία μείωσης των επιτοκίων και ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται συνεδρίαση με συνεδρίαση.
Η Λαγκάρντ είπε ότι παραμένει η εκτίμηση της ΕΚΤ πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει στον στόχο του 2% μέσα στο 2025, αλλά σημείωσε ότι χρειάζονται πρόσθετα στοιχεία για να επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη στην πρόβλεψη αυτή. Σημείωσε επίσης ότι ο εγχώριος πληθωρισμός, που αντανακλάται κυρίως στις τιμές των υπηρεσιών, «είναι ξακάθαρα υψηλός».
Ο πληθωρισμός έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 2,5% τον Ιούνιο, αλλά οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 4,1% τον ίδιο μήνα.
Αυξήσεις μισθών και μείωση των κερδών
Αναφερόμενη στις αυξήσεις μισθών, που αποτελούν βασικό παράγοντα που επηρεάζει τον πληθωρισμό, σημείωσε ότι παραμένουν υψηλές αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να καλύψουν τις απώλειες που είχαν στο πραγματικό εισόδημά τους την προηγούμενη διετία από τον πληθωρισμό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι έρευνες που έγιναν σε χώρες της Ευρωζώνης δείχνουν πως η τάση αυτή περιορίζεται σημαντικά από το 2025.
Ο αντίκτυπος των μισθολογικών αυξήσεων στον πληθωρισμό, είπε η Λαγκάρντ, απορροφάται από την αντιστροφή της τάσης των επιχειρηματικών κερδών την περασμένη διετία, με το περιθώριο κέρδους τους να μειώνεται στο α’ τρίμηνο του 2024.
Μικρή βελτίωση στην παραγωγικότητα
Οι τιμές επηρεάζονται και από την παραγωγικότητα της εργασίας, με τη Λαγκάρντ να σημειώνει ότι υπήρξε μία περιορισμένη βελτίωση στον δείκτη, αλλά αυτός εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη βελτίωση αν αυξηθεί η ζήτηση.
Για την οικονομία της Ευρωζώνης, η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι με βάση τις ενδείξεις αναπτύχθηκε στο β’ τρίμηνο του 2024 αλλά πιθανόν με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το α’ τρίμηνο, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη θα βασισθεί στην αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης καθώς η μείωση του πληθωρισμού θα ενισχύει τα εισοδήματα.
Για την αγορά εργασίας είπε ότι παραμένει πολύ ανθεκτική, με το ποσοστό ανεργίας να κινείται στο 6,4% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την καθιέρωση του ευρώ.
Η ΕΚΤ κάλεσε τις χώρες να τηρήσουν τους νέους κανόνες της ΕΕ για τη δημοσιονομική πειθαρχία, μειώνοντας τα ελλείμματα και το χρέος τους, συμβάλλοντας έτσι και στη μείωση του πληθωρισμού.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!