Η ένωση της Attica Bank και της Παγκρήτιας, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία, τη νέα κουλτούρα που έχει υιοθετηθεί και το ανθρώπινο δυναμικό και των δύο «θα βοηθήσει να υλοποιήσουμε και ελπίζουμε να ξεπεράσουμε τους στόχους του φιλόδοξο επιχειρηματικού σχεδίου για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού.
Η νέα τράπεζα (το όνομα και το λογότυπο …αναζητούνται) θα έχει ενεργητικό που θα ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, καταθέσεις άνω των 9 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 3,4 δισ. ευρώ, δείκτη «κόκκινων» δανείων κάτω του 3% και κέρδη προ προβλέψεων που θα προσεγγίζουν τα 80 – 100 εκατ. ευρώ, ενώ θα τεθεί σε λειτουργία από το 2025.
Οι στόχοι για το 2027
Το 2027, όπως προκύπτει από το κοινό business plan που συνέταξε η Οliver Wyman και έχουν ήδη αποδεχθεί οι δύο βασικοί μέτοχοι - το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Thrivest - οι ενήμερες χορηγήσεις θα φτάσουν τα 7,6 δις ευρώ, οι καταθέσεις τα 11,5 δις ευρώ, τα κέρδη προ προβλέψεων θα είναι άνω των 300 εκατ. ευρώ και ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (RoTE) 20%, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) χαμηλότερα από το 3%.
Στόχος είναι η νέα τράπεζα να ενισχύσει την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και όσων εξυγιαίνονται και βγαίνουν από την ασφυξία των servicers, όπως υπογράμμισε η CEO της Αttica Bank, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και δημιουργώντας αξία για όλους
«Αυτόν τον ρόλο θέλουμε να έχει η νέα τράπεζα: να είναι συνώνυμη της επιχειρηματικότητας. Η ευκαιρία είναι εδώ και θα την αξιοποιήσουμε στο έπακρο» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ελένη Βρεττού από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Attica Bank που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυση της και γυρίζει σελίδα, αξιοποιώντας την σημαντική ευκαιρία που προσφέρει ο Ηρακλής ΙΙΙ
«Ξέραμε ότι θα ήταν γεμάτο προκλήσεις κα δυσκολίες ως ένα έργο που δεν έχει επαναληφθεί ποτέ στα ελληνικά χρονικά, ίσως ούτε και στα ευρωπαϊκά. Μέσα από αυτή τη συναλλαγή ουσιαστικά επιτυγχάνεται η απόλυτη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μέσα από την εξυγίανση όχι ενός αλλά δύο χρηματοπιστωτικών μη συστημικών ιδρυμάτων και εν συνεχεία συγχωνεύονται και ανακεφαλαιώνονται πλήρως.
Στήριξη από την ΤτΕ
Η Ελένη Βρεττού έδωσε τον οδικό χάρτη της συνένωσης, όχι μόνο σε επίπεδο ισολογισμού, όπως υπογράμμισε αλλά κυρίως σύμπραξης του άξιου, στελεχιακού δυναμικού και των δύο τραπεζών, διεύρυνσης της γεωγραφικής παρουσίας και των προϊόντων όπου είναι προφανής η συμπληρωματικότητα των δύο τραπεζών και όχι ο ανταγωνισμός.
Η συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων, όπως υπογράμμισε η υποδιοικητής της ΤτΕ, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, είναι μια άσκηση με πολλαπλές προκλήσεις και η ΤτΕ στηρίζει το εγχείρημα.
«Με την υποστήριξη του σημερινού βασικού της μετόχου, του ΤΧΣ, και παράλληλα, με την κεφαλαιακή υποστήριξη ιδιωτών επενδυτών, η Τράπεζα θα απελευθερωθεί οριστικά από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της μέσω της χρήσης του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων του Ηρακλή 3.
Η οριστικοποίηση της αξιολόγησης από την DBRS, και μάλιστα σε καλύτερα του αναμενόμενου επίπεδα, ανοίγει τον δρόμο για την εξυγίανση της Τράπεζας. Συνενώνοντας τις δυνάμεις της με την Παγκρήτια Τράπεζα θα καταστεί ένας ισχυρός πυλώνας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό στην εγχώρια τραπεζική αγορά.» ανέφερε η υποδιοικητής της ΤτΕ.
Τα επόμενα βήματα και ο Ηρακλής ΙΙΙ
Την οριστική και επίσημη συμφωνία των μετόχων αναμένει μέχρι αύριο Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδας και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συνεδριάσει , ενδεχομένως και σήμερα το διοικητικό συμβουλίου του ΤΧΣ ώστε να επικυρώσει τη συμφωνία.
«Είμαστε στα τελευταία τυπικά βήματα και εκτιμώ ότι η οριστική ολοκλήρωση της συμφωνίας απέχει μόνο λίγα 24ωρα. Σίγουρα ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να αιτηθούμε παράταση από την Τράπεζα της Ελλάδος» ανέφερε η Ελένη Βρεττού. Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ έχει δώσει προθεσμία μέχρι αύριο Πέμπτη (18/7) ωστόσο αν χρειαστεί παραπάνω χρόνος (λίγα 24ώρα) για τη διευθέτηση διαδικαστικών ζητημάτων θα δοθεί.
Σε κάθε περίπτωση η κατάθεση αξιολογήσεων των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων των δύο τραπεζών από την DBRS ανοίγει το δρόμο για την υποβολή αιτήματος στον «Ηρακλή ΙΙΙ» εντός της επόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση, οι δύο τράπεζες θα εμφανίσουν επιπλέον ζημιές ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ λόγω ένταξης στον Ηρακλή ΙΙΙ μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 3,68 δις ευρώ.
Ειδικότερα για την Attica Bank, με «κόκκινα δάνεια 2,3 δισ ευρώ οι ζημιές εκτιμώνται κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ και στα 420 εκατ ευρώ για την Παγκρήτια για το χαρτοφυλάκιο Rhodium μικτής λογιστικής αξίας 1,38 δισ ευρώ.
Οπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν εκτιμώμενες ζημιές από την αξιοποίηση του προγράμματος «Ηρακλή ΙΙΙ» και όχι κεφαλαιακές ανάγκες. Δηλαδή τα απαιτούμενα κεφάλαια θα είναι χαμηλότερα δεδομένου ότι είναι χαμηλότερα και τα Risk Weighted Assets (RWA).
Σημειώνεται ότι οι senior τίτλοι που διακρατούν οι τράπεζες στο πλαίσιο του «Ηρακλή» υπολογίζονται ως κεφάλαιο (0% risk weight) και δεν χρειάζεται να πάρουν επιπλέον προβλέψεις.
Σχεδόν παράλληλα, μέχρι το τέλος το μήνα θα κατατεθεί στον επόπτη το αίτημα συγχώνευσης με την CEΟ της Αttica Bank Eλένη Βρεττού να αναφέρει ότι έχει γίνει προεργασία «προκειμένου μόλις λάβουμε γνώση της συμφωνίας μετόχων να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε αυτά τα θέματα. Η ΤτΕ έχει ένα όριο 60 ημερών για την έγκριση, μεσολαβεί όμως ο Αύγουστος και έτσι εκτίμηση μας είναι ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ιδανικά, θα θέλαμε να έχουμε λάβει τη έγκριση της νομικής συγχώνευσης».
H αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Επιδίωξη όλων των εμπλεκομένων είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που εκτιμάται στα περίπου 650 εκατ. ευρώ να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο (το…επίσημο χρονοδιάγραμμα την τοποθετεί στις αρχές του δ’ τριμήνου του 2024) αυτό ωστόσο δεν εξαρτάται μόνο από τους δύο μετόχους.
Μεσολαβεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα δώσει το «πράσινο φως» και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που πρέπει να εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης.
«Η σχεδιαζόμενη νέα ΑΜΚ, την οποία τοποθετούμε χρονικά στο 4 ο τρίμηνο του έτους, σκοπό έχει όχι μόνο να καλύψει τις εκτιμώμενες ζημιές από την ένταξη στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ, αλλά να καλύψει και τις κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας για τα κόστη αναδιοργάνωσης, επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες προκειμένου να καταστεί πιο σύγχρονη και αποτελεσματική.
Επίσης, θα προβλέπει και κεφάλαια ανάπτυξης δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να προκύψουν σημαντικές υπεραξίες για όλους τους μετόχους που θα συμμετάσχουν σε αυτή.» δήλωσε η Ελένη Βρεττού. Προσέθεσε ότι με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης θα γίνει πραγματικό rebranding – extreme make over, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!