Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Servicers: Πώς θα επιστρέψουν στις τράπεζες πρώην κόκκινα δάνεια - Η «θεραπεία»

Συνεπείς για μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι για λίγους μήνες θα πρέπει να είναι οι δανειολήπτες που είχαν «κόκκινα» δάνεια τα οποία στη συνέχεια ρυθμίστηκαν, ώστε να επιστρέψουν στην τραπεζική κανονικότητα, γεγονός που θα αποτελέσει θετική παράμετρο για την οικονομική ανάπτυξη.

Από την άλλη μεριά οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να επιστρέψουν από τους servicers όσο το δυνατόν περισσότερα «θεραπευμένα» δάνεια καθώς συμβάλουν στην ενίσχυση των εσόδων τους και κατά συνέπεια της κερδοφορίας τους .

Έτσι, για όλες της πλευρές, τράπεζες, δανειολήπτες αλλά και servicers το «πρασίνισμα» των κόκκινων δανείων αποτελεί ζητούμενο και «κλειδί» για να επιτευχθεί αυτό είναι οι βιώσιμες ρυθμίσεις. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής μετά από ένα έτος κανονικής εξυπηρέτησης το δάνειο θεωρείται ρυθμισμένο εξυπηρετούμενο (performing forborne) και πλήρως θεραπευμένο μετά την τριετία.  Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο ωστόσο, όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς οι κανόνες της ΕΒΑ για αυτή την κατηγορία δανείων έχουν κάποιες ασάφειες και ίσως παραπάνω αυστηρότητα ενώ οι εποπτικές αρχές εστιάζουν ιδιαίτερα και στην θέμα της παρακολούθησης αυτών δανείων, αν και θεραπευμένα είναι υψηλού κινδύνου- ώστε να διασφαλιστεί ότι η επιστροφή τους στις τράπεζες δεν θα αποτελέσει ρίσκο.

Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Capital Link οι Chief Financial Officers των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Χρήστος Χριστοδούλου (Εθνική), Θεόδωρος Γναρδέλλης (Πειραιώς), Χάρης Κοκολογιάννης (Εurobank) και Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου (Αlpha Bank ) υπογράμμισαν τη σημασία επιστροφής των θεραπευμένων δανείων που διαχειρίζονται οι servicers στο τραπεζικό σύστημα. Εκτιμάται ότι σταδιακά, από το 2025 όταν και ωριμάζουν τα ρυθμισμένα, εξυπηρετούμενα δάνεια, θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα 15-20 δισ. ευρώ.

«Αυτό δεν θα γίνει αμέσως, κυρίως γιατί η πολιτική των servicers, δεδομένης και της δυσκολίας, στην οποία βρίσκονται οι δανειολήπτες, μπορεί να εμπεριέχει, για παράδειγμα, λύσεις step up κ.ο.κ. που δυσχεραίνουν τον χαρακτηρισμό των δανείων ως Stage 1» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ. Γναρδέλης.

Προϋπόθεση για την επιστροφή των δανείων αυτών στο τραπεζικό σύστημα είναι να μην επηρεαστεί το κόστος κινδύνου με τον CFO της Πειραιώς να τονίζει ότι «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε ένα κύκλο αθέτησης που θα θέσει ερωτήματα αναφορικά με την ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών. Χρειάζεται να υπάρξουν αρκετά δεδομένα και στοιχεία για το ιστορικό πληρωμών»

 Σε ότι αφορά την πιστωτική επέκταση οι τέσσερις CFOs βλέπουν εξάλλου να κινείται η αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά , μετά τα νέα δανειακά προϊόντα που έχουν λανσάρει χρηματοδοτώντας με ευνοϊκούς όρους ως το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και εν αναμονή του δεύτερου προγράμματος «Σπίτι μου» που εξήγγειλε τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός και το οποίο θα διευρυνθεί το ηλικιακό όριο των δικαιούχων, των εισοδηματικών κριτηρίων  (30-50 ετών η ηλικία του δικαιούχου από 25-39 ετών) , εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ) ενώ αναμένεται να αρθεί και το κριτήριο της παλαιότητας ως 15 ετών καθώς αποτέλεσε σοβαρό εμπόδιο για την εξεύρεση ακινήτου στην πρώτη φάση του προγράμματος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ