Στα χέρια του επόπτη βρίσκεται το νομικό κείμενο της συμφωνίας των βασικών μετόχων της Attica Bank, δηλαδή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Thrivest (Εξάρχου, Μπαϊκου, Καϋμενάκη) με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια και τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.
H τελική συμφωνία
Η τελική συμφωνία στην οποία θα αποτυπωθούν όλες οι λεπτομέρειες και κυρίως τα ποσά με τα οποία οι μέτοχοι θα συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στις αρχές του φθινόπωρου, αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας . Η βούληση της κυβέρνησης, της ΤτΕ και των μετόχων ώστε να προχωρήσουν με ταχύτητα οι διαδικασίες της συγχώνευση είναι δεδομένη, ενώ προτεραιότητα αποτελεί και η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες όπως επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist.
Η συνεδρίαση του Δ.Σ
Eτσι, εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ του ΤΧΣ που θα επικυρώσει την συμφωνία ώστε τα εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων να υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις και να ανοίξει ο δρόμος ένταξης των «κόκκινων» δανείων της Attica Bank (περί τα 2,2 δις ευρώ) και της Παγκρήτιας (περίπου 1,3 δις ευρώ) στον «Ηρακλή ΙΙΙ».
Η εξυγίανση
Το κόστος της εξυγίανσης των ισολογισμών των δύο τραπεζών έχει υπολογιστεί από την DBRS κοντά στα 600 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια θα προχωρήσει η νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Στις 16 Ιουλίου όταν και θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank η διοίκηση της Ελένης Βρεττού θα μπορεί να μιλήσει για ουσιαστική αλλαγή σελίδας της τράπεζας που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυση της.
Η επιστολή της ΤτΕ
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος με επιστολή της είχε θέσει την 5η Ιουλίου ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της συμφωνίας μετόχων, ζητώντας παράλληλα να λάβει γνώση για τον τόπο εξεύρεσης κεφαλαίων ώστε να καλυφθεί το κόστος ένταξης στον «Ηρακλή» και να πληροί η νέα τράπεζα/οντότητα τα ελάχιστα απαιτούμενα εποπτικά κεφάλαια. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας να αποτελέσει τον 5ο πυλώνα που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στο εγχώριο τραπεζικό τομέα προς όφελος της οικονομίας.
Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Attica Bank και το 4,4% η Thrivest καθώς και το 44% της Παγκρήτιας η οποία με τη σειρά της κατέχει το 5% στην Attica Bank. Το 7,6% της Attica κατέχει ο e-EΦΚΑ με 4% το ΤΜΕΔΕ ενώ το 6,5% κατέχουν μέτοχοι με ποσοστό μικρότερο του 5%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!