Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μειώνει σταδιακά τα επιτόκια έως το 2,5% (επιτόκιο καταθέσεων) καθώς «θα είναι εύκολο το τελευταίο χιλιόμετρο» για τη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα και θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριό της.
Η μελέτη των Giorgio Primiceri και Domenico Giannone είναι η πρώτη που θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας την Τρίτη.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο που αναλύει τον πληθωρισμό με βάση τα αίτιά του - προσφορά και ζήτηση – καθώς και την επίδραση της νομισματικής πολιτικής στην τελευταία, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι – αν δεν υπάρξουν νέα σοκ - ο πληθωρισμός κινείται στον στόχο του 2%.
«Η ανάλυση δείχνει ότι υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι για τον πληθωρισμό, τόσο στο άμεσο όσο και στο απώτερο μέλλον», ανέφεραν οι Primiceri και Giannone. «Στην πραγματικότητα, το μοντέλο μας προβλέπει ένα ‘εύκολο τελευταίο χιλιόμετρο’ τα επόμενα τρίμηνα», πρόσθεσαν.
Πιο επιφυλακτικά τα στελέχη της ΕΚΤ
Η διαπίστωση αυτή είναι διαφορετική από αυτή στελεχών της ΕΚΤ, όπως της Ιζαμπελ Σνάμπελ, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι «το τελευταίο μίλι του αποπληθωρισμού» θα αποδειχθεί το πιο δύσκολο μετά την απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας που συνέβαλε στη μείωση του πληθωρισμού από το υψηλό του 10% στα τέλη του 2022 στο 2,6% τον περασμένο μήνα.
Η μελέτη βλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει προς τον στόχο της ΕΚΤ το επόμενο έτος και θα παραμείνει εκεί μέχρι το 2026, ακόμη και αν το επιτόκιο πολιτικής μειωθεί στο 2,5% από 3,75% σήμερα, όπως εκτιμά σήμερα η αγορά.
Σε αντίθεση με το κυρίαρχο αφήγημα, το οποίο επανέλαβε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για το μεγαλύτερο μέρος του υψηλού πληθωρισμού το 2021-22 ευθύνεται η ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία της COVID και όχι η περιορισμένη προσφορά.
Εάν η ΕΚΤ είχε αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια νωρίτερα από τον Ιούλιο του 2022, ο πληθωρισμός θα είχε κορυφωθεί στο 6%, αλλά με τίμημα την απώλειας μιας ποσοστιαίας μονάδας από το ΑΕΠ, υποστηρίζεται στη μελέτη.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!