Στις 16 Ιουλίου, στην τακτική γενική συνέλευση της Attica Bank αναμένεται να γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» για το κόστος εξυγίανσης του ισολογισμού και την ένταξη των «κόκκινων» δανείων στον «Ηρακλή ΙΙΙ» (μαζί με αυτά της Παγκρήτιας) ώστε να προχωρήσει η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Έτσι θα προκύψει και το ύψος της αύξησης του κονδυλίου - των κρατικών εγγυήσεων – του «Ηρακλή ΙΙΙ» που αναμένεται να αιτηθεί το υπουργείο Οικονομικών προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αυξήσει την περίμετρο και να μειωθεί ο δείκτης «κόκκινων» δανείων, των συστημικών και μη συστημικών τραπεζών στα ευρωπαϊκά επίπεδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατ’ αρχήν εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι το συνολικό ύψος των εγγυήσεων του προγράμματος θα φτάσει τα 2, 5 δισ με την μερίδα του λέοντος – υπολογίζεται περί το 1 δισ ευρώ - να αφορά τις επικείμενες τιτλοποιήσεις Attica – Παγκρήτιας.
Ηδη περί τα 500 εκατ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων έχουν κατευθυνθεί σε τιτλοποιήσεις της Εθνικής (Frontier II – 1 δισ ευρώ) και της Πειραιώς (Sunrise III – 500 εκατ.) που δεν πρόλαβαν να μπουν στον «Ηρακλή ΙΙ» μαζί με τη κοινή τιτλοποίηση των τεσσάρων συστημικών τη Solar (1,2 δις. ευρώ)
Ενδεχομένως το πρόσθετο αίτημα, το οποίο προανήγγειλε χθες από το βήμα της γενική συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης να συνοδευθεί και από αίτημα για χρονική επέκταση στους 18 μήνες .
Περί τα 19 δισ. ευρώ
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το ύψος των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή» είναι περί τα 19 δισ ευρώ.
«Στόχος μας είναι στο προσεχές διάστημα οι ελληνικές τράπεζες, συστημικές και μη συστημικές, να περιορίσουν σε πολύ χαμηλά, θα έλεγα ευρωπαϊκά επίπεδα, το ποσοστό των κόκκινων δανείων τους», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Δηλώνω δε ότι εάν το σχετικό κονδύλι που έχει εγκριθεί από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αρκεί, σκοπεύουμε να υποβάλουμε σχετικό πρόσθετο αίτημα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αναμένεται το σχετικό ποσό να είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Και αξίζει τον κόπο προκειμένου να στείλουμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ένα μήνυμα ακόμα μεγαλύτερης ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος».
►Διαβάστε επίσης: Δάνεια: Κλείνουν φέτος εκκρεμότητες από το παρελθόν για ν. Κατσέλη και έκπτωτες κρατικές εγγυήσεις
Με το πρόγραμμα Ηρακλής, υπενθύμισε ο υπουργός, διασφαλίσαμε την ταχεία ενίσχυση της ευστάθειας και της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, χωρίς να επιβαρύνουμε τον Έλληνα φορολογούμενο.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης αναφερόμενος στις επιτυχίες των τελευταίων χρόνων που επέτρεψαν στις ελληνικές τράπεζες βελτιώσουν τα χρηματοοικονομικά τους μεγέθη και να γυρίσουν οριστικά σελίδα, στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση των κόκκινων δανείων (σε 9,9 δισ ευρώ στο τέλος του 2023, 6,6% στο σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου) κυρίως λόγω του προγράμματος τιτλοποιήσεων Ηρακλής «που βασίστηκε στην αρωγή της Πολίτειας.
Δηλαδή, στην παροχή εγγύησης από τον ελληνικό Δημόσιο, τιμολογημένη με όρους αγοράς, και την αντίστοιχη καταβολή προμήθειας στο ελληνικό Δημόσιο από τις τράπεζες».
Το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων ξεκίνησε το 2019 και ακόμα συνεχίζεται. Η εγγύηση βασίστηκε σε αξιόπιστα business plans που αξιολογήθηκαν από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, είπε ο Γκ. Χαρδούβελης προσθέτοντας ότι σήμερα οι τράπεζες επιθυμούν αύξηση της περιμέτρου του «Ηρακλή» ώστε να καθαριστούν εντελώς όλοι οι ισολογισμοί σχετικά γρήγορα.
Όσο πιο γρήγορα, συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 1,8% σημείωσε, τόσο πιο γρήγορες και μεγαλύτερες θα είναι και οι αναβαθμίσεις των τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης αλλά και οι συνεπαγόμενες αναβαθμίσεις της ίδιας της ελληνικής πολιτείας «με αποτέλεσμα την ταχύτερη μείωση των περιθωρίων με τα οποία δανείζεται η πολιτεία και όλη η οικονομία.
►Διαβάστε επίσης: Κ. Χατζηδάκης για «Ηρακλή ΙΙΙ»: Αίτημα στην ΕΕ για εγγυήσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ αν χρειαστεί
Επενδυτική βαθμίδα
Ήδη δύο συστημικές τράπεζες έχουν την επενδυτική βαθμίδα από δύο διαφορετικούς αξιολογικούς οίκους. Αναμένεται να ακολουθήσουν σύντομα και οι υπόλοιπες τράπεζες και μάλιστα από περισσότερους οίκους, σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης.
«Η Πολιτεία αυξάνει την περίμετρο του ΗΡΑΚΛΗ ΙΙΙ, και συγχρόνως απολαμβάνει περισσότερα έσοδα από την ίδια την εγγύηση, αλλά κυρίως απολαμβάνει μια οικονομία με ακόμα πιο σταθερό χρηματοοικονομικό σύστημα και χαμηλότερα επιτόκια, τα οποία με τη σειρά τους φέρνουν ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη.» τόνισε ο Γκ. Χαρδούβελης.
Στη Γενική Συνέλευση προβλήθηκε και το βίντεο με τις δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας των Τραπεζών μελών της Ελληνικής Ένωσης. Η αρωγή προς την κοινωνία ανέρχεται σε 390,5 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία. https://www.hba.gr/News/Details/2592
Μεταξύ άλλων:
- Διετές πάγωμα κυμαινόμενων επιτοκίων για 442.000 ενήμερα στεγαστικά δάνεια, ύψους 19 δισ. ευρώ, με συνολικό όφελος για τους δανειολήπτες άνω των 250 εκατ. ευρώ.
- Ευπαθείς κοινωνικές ομάδες: κάλυψη κατά 50% της αύξησης της δόσης του δανείου με το συνολικό όφελος να ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ.
- Δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους: 5 εκατ. ευρώ.
- Στήριξη Περιφέρειας Θεσσαλίας: 50 εκατ. ευρώ (αποκατάσταση γεφυρών, αναστήλωση αρχαιολογικών χώρων, χρηματοδότηση αντιπλημμυρικής μελέτης, αποκατάσταση εγγείων έργων λίμνης Κάρλα).
- Στήριξη Δημόσιας Υγείας: 7,6 εκατ. ευρώ (παροχή ιατρικού εξοπλισμού & νοσοκομειακού υλικού).
- Ενίσχυση εκπαιδευτικού συστήματος: 24,8 εκατ. ευρώ.
- Πρωτοβουλίες για την πολιτισμική δημιουργία και κληρονομιά: 26,2 εκατ. ευρώ.
- Προστασία περιβάλλοντος: 7,3 εκατ. ευρώ.
- Προληπτική πυροπροστασία: 1,75 εκατ. ευρώ.