Νέα
  • ΓΔ: 1397.91 +0.95%
  • Τζίρος: 67,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Αγκάθι οι άγονοι πλειστηριασμοί για τα χαρτοφυλάκια των servicers

Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους servicers προχωρά αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, οι εισπράξεις από ρευστοποιήσεις είναι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες και διάφορα χαρτοφυλάκια τιτλοποιημένων δανείων συνέχισαν να υποαποδίδουν.   

Την ίδια στιγμή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες μειώθηκαν περαιτέρω το 2023 και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων και τιτλοποιήσεις με χρήση του νέου «Ηρακλή» θα παραμείνουν τα κύρια εργαλεία των τραπεζών για τη βελτίωση των περιουσιακών στοιχείων το 2024.

Η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα που συντάχθηκε στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης υπογραμμίζει τα δικαστικά εμπόδια, κυρίως στο πλαίσιο της διαδικασίας ρευστοποίησης που επηρεάζουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμώνσημειώνει ότι έχει ανατεθεί σε ομάδα εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης να αναπτύξει νομοθετικές προτάσεις ως μέρος μιας επικείμενης σειράς τροποποιήσεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. 

Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν ελλείψεις – ζητήματα που αποθαρρύνουν τους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων από τη συμμετοχή τους σε δημοπρασίες, όπως: 

  • έλλειψη χρηματοδότησης, 
  • ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας,
  • αναποτελεσματικότητα – δυσκολία έξωσης του ενοικιαστή,
  • έλλειψη πληροφοριών για την τρέχουσα κατάσταση του ακινήτου,
  • μη διαθεσιμότητα  - πρόσβαση σε πλατφόρμα πιστοποιητικών, αδειών και σχεδίων του ακινήτου που βγαίνει σε πλειστηριασμό αλλά και
  • υπερβολικές καθυστερήσεις στη δικαστική επίλυση διαφορών μετά τον πλειστηριασμών (συχνά ορίζονται ημερομηνίες ακρόασης πέραν του 2030) και στην εγγραφή των συναλλαγών στο κτηματολόγιο.

Σημειώνεται ότι οι servicers με σειρά υπομνημάτων προς τα αρμόδια υπουργεία έχουν θέσει το σύνολο των ζητημάτων, τα οποία στην πραγματικότητα αφορούν όχι μόνο τους ίδιους και τα ζητήματα των πλειστηριασμών αλλά συνολικά την αγορά ακινήτων.

Στην Εκθεση της Επιτροπής υπογραμμίζεται ότι το ιστορικό των πλειστηριασμών που διεξήχθησαν επιτυχώς αποκαλύπτει ότι μεγάλο μέρος είτε αναστέλλονται για διαδικαστικούς λόγους είτε απέτυχαν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

Οι πλειστηριασμοί που προγραμματίστηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2023 – Φεβρουαριου 2024 κινήθηκαν πτωτικά (7.910 τον Νοέμβριο του 2023, 5.529 τον Δεκέμβριο του 2023, 5.222 τον Ιανουάριο του 2024 και 4.312 τον Φεβρουάριο του 2024), ενώ το ποσοστό των αναστολών κυμαίνεται γύρω στο 50%. Για όσους διενεργήθηκαν το ποσοστό των άγονων υπερβαίνει σταθερά και σημαντικά αυτό των επιτυχημένων (58% έναντι 42% τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο 2023 και τον Ιανουάριο 2024, 57% έναντι 43% τον Οκτώβριο 2023, 61% έναντι 39% το Δεκεμβρίου 2023 και 66% έναντι 34% τον Φεβρουάριο του 2024).

Εξωδικαστικός: Οι βελτιώσεις ανέβασαν τους ρυθμούς

Σταθερά πάνω από το 70% διαμορφώνεται το ποσοστό των εγκρίσεων από τους πιστωτές στον εξωδικαστικό μηχανισμό (έφθασε στο 79% των προτεινόμενων αναδιαρθρώσεων – ρυθμίσεων) που αντιστοιχεί σε 74% της αντίστοιχης οφειλής.

Εκτιμάται ότι τα ποσοστά έγκρισης έχουν «πιάσει ταβάνι»  καθώς θεωρείται απίθανο να αυξηθούν περαιτέρω χωρίς να επηρεαστεί η βιωσιμότητα των αναδιαρθρώσεων, η οποία θα πρέπει να παρακολουθείται στενά ως ότου τα αντίστοιχα δάνεια να θεωρηθούν ξανά πλήρως εξυπηρετούμενα. 

Επιπρόσθετα, λόγω της πρόσφατης υιοθέτησης των βελτιώσεων στον Εξωδικαστικό (υποχρεωτική αποδοχή πρότασης ρύθμισης για τους ευάλωτους, σταθερό επιτόκιο 3% για 3 χρόνια, υψηλότερο κούρεμα και 28% για τα ενυπόθηκα, παροχή ηλεκτρονική ενημέρωσης οφειλών ) «είναι πολύ νωρίς να δούμε τη θετική τους επίδραση στις αναδιαρθρώσεις» υπογραμμίζεται στην έκθεση.

►Διαβάστε επίσης:Αγονοι Πλειστηριασμοί: Αναζητούνται λύσεις για να βγουν στον... αφρό τα ακίνητα - Τι ζητούν οι servicers

Αυτό που ωστόσο φαίνεται μέχρι τώρα είναι ότι οι αναδιαρθρώσεις έχουν ανεβάσει ρυθμό, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση.

Η υποβολή αιτήσεων αυξήθηκε, με περίπου 38.000 ολοκληρωμένες ή/και τελικά υποβληθείσες αιτήσεις από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας (που αντιστοιχεί σε 15,6 δισ. ευρώ χρέους, έναντι 7,7 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023). Περίπου 15.400 αιτήματα οδήγησαν σε επιτυχή αναδιάρθρωση, που αντιπροσωπεύουν 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους (έναντι 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην προηγούμενη έκθεση).

Στην έκθεση της η Ε.Ε διαπιστώνει στασιμότητα σε ότι αφορά τα άλλα εργαλεία του πλαισίου αφερεγγυότητας. Ανύπαρκτο είναι το ενδιαφέρον για τον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης μέσω του οποίου νοικοκυριά και επιχειρήσεις λαμβάνουν ενημέρωση όταν εντοπιστεί αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων, χαμηλές είναι οι επιδόσεις αναδιάρθρωση εντός δικαστηρίου με 127 υποθέσεις στο δικαστήριο και 54 υποθέσεις επικυρωμένων μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024 (πιθανώς λόγω σχετικά μεγάλης πολυπλοκότητας της διαδικασίας και υψηλού κόστους). 

Σε ότι αφορά τη «δεύτερη ευκαιρία», τη βασική διαδικασία αφερεγγότητας – 2.827 αιτήσεις έχουν επικυρωθεί από τα δικαστήρια για συνολικό χρέος περίπου 2,1 δισ. ευρώ (έναντι 2.426 αιτήσεων και 1,6 δισ. ευρώ χρέος στην προηγούμενη έκθεση.

►Διαβάστε επίσης: Servicers: Εως τον Ιούνιο το μεγάλο ξεκαθάρισμα - Ερχονται

Πάντως το ενδιαφέρον για την απόκτηση της ιδιότητας του ευάλωτου οφειλέτη παραμένει υψηλό, με 45.958 υποβολές στο αρχικό στάδιο και 4.058 πιστοποιήσεις (που αντιστοιχούν σε συνολικό χρέος 140 εκατ. ευρώ) έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024.

Ο Φορέας των Ακινήτων

Στο β’ εξάμηνο του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης για τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που καθυστέρησε λόγω των αλλαγών  (Ν.5072/2023) στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση ώστε να καταστεί πιο ελκυστικό το σχέδιο για τους επενδυτές αλλά και τους δικαιούχους. Η διαδικασία παραχώρησης για τη σύσταση του Φορέα αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η διαδικασία καθυστέρησε καθώς οι αρχές εισήγαγαν νομικές αλλαγές με στόχο να καταστήσουν το σχέδιο πιο ελκυστικό για τους επενδυτές και  δικαιούχους.

Η όλη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης της σύμβασης από τη Βουλή, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το νωρίτερο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2024. Εν τω μεταξύ, προσωρινό καθεστώς για την προστασία των βασικών κατοικιών ευάλωτων νοικοκυριών που παρατάθηκε το περασμένο Δεκέμβριο για άλλους 15 μήνες ή μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέα . Ωστόσο, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2024 μόλις 151 οφειλέτες είχαν ενταχθεί.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ