Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Απογοητευτική η πρόοδος για την τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη - Τι δείχνει έκθεση

Απογοητευτική είναι πρόοδος για τη χρηματοπιστωτική ενοποίησης της Ευρωζώνης – την τραπεζική ένωση και την ένωση των κεφαλαιαγορών - από την έναρξη της νομισματικής ένωσης, αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επισημαίνει τους κινδύνους που συνεπάγεται η αβελτηρία αυτή.

Σημειώνει επίσης η έκθεση ότι χρειάζονται επειγόντως πολιτικές για την κινητοποίηση των αποταμιεύσεων και την ανάπτυξη αγορών ομολόγων και μετοχών της Ευρωζώνης.

Μια καλύτερα ολοκληρωμένη εσωτερική αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ευρωζώνης είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ανθεκτικότητας της, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αυτό, προσθέτει, είναι ακόμη πιο κρίσιμο ενόψει της αυξανόμενης ανάγκης για επενδύσεις για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, η ασφάλεια και η γήρανση του πληθυσμού.

Ανθεκτικότητα σε κρίσεις, αλλά ...

Η Ευρωζώνη έχει δείξει ανθεκτικότητα σε κρίσεις, αλλά η πρόοδος στη χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση ήταν απογοητευτική.  Οι δείκτες χρηματοπιστωτικής ενοποίησης έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να έχουν σημειώσει σημαντικές αυξήσεις από την έναρξη της νομισματικής ένωσης.

«Χρειάζεται τώρα επειγόντως πολιτική δράση για την κινητοποίηση των διαθέσιμων αποταμιεύσεων, την ανάπτυξη των αγορών ομολόγων και μετοχών της Ευρωζώνης και την αύξηση της ελκυστικότητάς τους για τους ξένους επενδυτές», αναφέρει η έκθεση.

Εμπόδιο και στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις 

Η επίτευξη μιας πλήρως ολοκληρωμένης αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών απαιτεί επίσης τη διευκόλυνση των διασυνοριακών τραπεζικών συναλλαγών και την εναρμόνιση των ρυθμιστικών πλαισίων και των απαιτήσεων δημοσιοποίησης στοιχείων», σημειώνει η έκθεση, η οποία παρουσιάζεται σήμερα στη σύνοδο υψηλού επιπέδου για την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική ενοποίηση.

Η τραπεζική ενοποίηση θεωρείται  προϋπόθεση για συγχωνεύσεις τραπεζών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να δημιουργηθούν «τραπεζικοί πρωταθλητές» που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομία της Ευρωζώνης και να ανταγωνίζονται καλύτερα τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες αμερικανικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Στην Ευρωζώνη, ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών της όσον αφορά τη συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματός της – με βάση το ποσοστό του ενεργητικού που ελέγχεται από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες.  

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση στην Ελλάδα

Ο μεγαλύτερος βαθμός συγκέντρωσης και συνεπώς το χαμηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού παρατηρείται στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις χώρες της Βαλτικής, με τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες να ελέγχουν από το 88% έως το 95% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος – εξέλιξη που προέκυψε από τη μεγάλη κρίση της περασμένης δεκαετίας που οδήγησε στις απορροφήσεις των πιο αδύναμων τραπεζών.

ΕΚΤ, συγκέντρωση τραπεζικού συστήματος

Ο βαθμός συγκέντρωσης των τραπεζών στην Ευρωζώνη είναι κατά μέσο όρο μεγαλύτερος από τις ΗΠΑ, όπου διαμορφώθηκε στο 50% το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Fed του St Louis.

Ωστόσο, στις μεγαλύτερες οικονομίες – τη Γερμανία και τη Γαλλία – ο κατακερματισμός του τραπεζικού συστήματος είναι μεγάλος, με τους σχετικούς δείκτες να διαμορφώνονται στο 34% και 45%, αντίστοιχα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ