Θέμα ημερών - ίσως και ωρών - είναι η παράδοση της έκθεσης της DBRS από την οποία θα προκύψει ο λογαριασμός ένταξης των «κόκκινων» δανείων της Attica Bank και της Παγκρήτιας τράπεζας στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ» ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την συγχώνευση τους και τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.
Αθροιστικά οι δύο τράπεζες σκοπεύουν να εντάξουν στον «Ηρακλή» κόκκινα δάνεια που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ ωστόσο η «ένταξη» έχει κόστος – ζημιές το ύψος των οποίων θα εκτιμήσει η DBRS βάσει του rating των τιτλοποιήσεων.
►Διαβάστε επίσης: Γ. Στουρνάρας: Το χρονοδιάγραμμα για συγχώνευση Attica bank - Παγκρήτια και το δεύτερο placement της ΕΤΕ
Σε κάθε περίπτωση η συγχώνευση θα προχωρήσει με εξυγιασμένους τους ισολογισμούς και ΝPE ratio περιξ του 3% δηλαδή σε σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πηγές με γνώση της διαδικασίας σημείωναν ότι δεν θα είχε νόημα η ένταξη στον «Ηρακλή ΙΙΙ» λιγότερων «κόκκινων» δανείων ώστε να περιοριστούν οι ζημιές, υπενθυμίζοντας ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εξυγίαναν τους ισολογισμούς τους και πέτυχαν την σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο χάρη στον «Ηρακλή».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η δουλειά που κλήθηκε να κάνει η DBRS ήταν εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη και έγινε «δάνειο - δάνειο, ευρώ – ευρώ» ώστε να προκύψει το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν ώστε να «καθαρίσουν» οι δύο τράπεζες .
Σε αυτόν τον λογαριασμό θα πρέπει να προστεθούν και τα κεφάλαια που θα απαιτήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε η νέα τράπεζα που θα προκύψει να καλύπτει τις εποπτικές απαιτήσεις – δείκτες.
►Διαβάστε επίσης: Κόκκινα δάνεια: Για την ένταξη τους στον «Ηρακλή ΙΙΙ» προετοιμάζονται Attica Bank και Παγκρήτια
Αυτό πάντως που είναι σαφές είναι ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές και κυρίως οι μέτοχοι είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν τη δημιουργία μιας υγιούς νέα τράπεζας, με ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα η οποία θα απευθυνθεί κυρίως στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα φιλοδοξώντας να καλύψει το κενό χρηματοδότησης που δεν καλύπτουν οι συστημικές τράπεζες, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό.
Εως 650 εκατ. η ΑΜΚ
Με αυτά τα δεδομένα αναλυτές εκτιμούν ότι το εύρος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποια δρομολογείται για το φθινόπωρο θα είναι 550 – 650 εκατ. ευρώ με την Thrivest συμφερόντων Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη που είναι βασικός μέτοχος της Παγκρήτιας και μειοψηφικός στην Attica να επιδιώκει την απόκτηση ποσοστού άνω του 51% στην νέα οντότητα.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Attica Bank και το 4,4% η Thrivest καθώς και το 44% της Παγκρήτιας η οποία με τη σειρά της κατέχει το 5% στην Attica Bank.
Το 7,6% της Attica κατέχει ο e-EΦΚΑ με 4% το ΤΜΕΔΕ ενώ το 6,5% κατέχουν μέτοχοι με ποσοστό μικρότερο του 5%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!