Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 3 πυλώνες της νέας τραπεζικής πραγματικότητας-Καινοτομία και ESG οι μοχλοί ανάπτυξης

Ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινη μετάβαση και καινοτομία είναι οι τρεις πυλώνες στοιχήματα στα οποία που πρέπει να εστιάσει ο παγκόσμιος τραπεζικός κλάδος που σήμερα είναι υποτιμημένος και να ανεβάσει στα 7 τρισ. την αποτίμηση του, υποστήριξε ο επικεφαλής της Boston Consulting Group Βασίλης Αντωνιάδης στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Οδηγώντας τη νέα τραπεζική πραγματικότητα. Χάραξη τολμηρών μονοπατιών για τον αντίκτυπο στον πελάτη και την κοινωνία», στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

«Πως, όμως, μπορεί να πιάσει κάποιος αυτό το υψηλότερο valuation; Με τρεις τρόπους: τον ψηφιακό μετασχηματισμό  -  οι τράπεζες ξοδεύουν το 9% των εσόδων τους στην τεχνολογία, το υψηλότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο, όμως μόλις το 25% να πηγαίνει στην καινοτομία λόγω και των εποπτικών περιορισμών - την «πράσινη» μετάβαση και την καινοτομία» είπε ο Β. Αντωνιάδης.

Οι ελληνικές τράπεζες που έχουν πλέον εισέλθει σε μια νέα φάση, με ευκαιρίες για ανάπτυξη ώστε να απαντήσουν στις προκλήσεις και να συμβάλουν ανάπτυξη, με όρους βιωσιμότητας της οικονομίας και την ομαλή προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

«Η κλιματική αλλαγή, είναι πραγματικότητα και οι επιπτώσεις της αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς το θεσμικό περιβάλλον για επιχειρήσεις και τράπεζες, όπως αλλάζουν και τις προτιμήσεις και συνήθειες των καταναλωτών, τις προτιμήσεις των επενδυτών βάσει κριτηρίων ESG, καθώς και τις προτεραιότητες ως προς τα δημόσια και ιδιωτικά έργα» είπε ο Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής & Επενδυτικής τραπεζικής της Εθνικής. 

Η ESG αξιολόγηση

Σημειώνεται ότι με τη συνδρομή της Ένωσης Τραπεζών και της Τειρεσίας, όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν από την αρχή του έτους υιοθετήσει ένα κοινό πλέγμα ερωτηματολογίων προκειμένου να είναι εφικτή η ESG αξιολόγηση των πελατών βάσει κοινών παραμέτρων.

►Διαβάστε επίσης: Πάροχοι - εκκαθαριστές POS: Είμαστε θετικοί στην κατεύθυνση μείωσης των προμηθειών

Επέκταση εκτός Ελλάδας είναι το «κλειδί» σύμφωνα με τον Κώστα Βασιλείου, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και επικεφαλής του Corporate & Investment Banking της Eurobank. Όπως είπε οι τράπεζες πρέπει να επεκταθούν εκτός Ελλάδας καθώς η εμπειρία δείχνει ότι αν έχεις μικρό μέγεθος δεν μπορείς να επιβιώσεις.

«Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει γίνει χώρος επιχειρείν από ξένους επενδυτές και έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να τους γνωρίσουμε και να κάνουμε δουλειές εκτός Ελλάδας» σημείωσε ο Κώστας Βασιλείου ενώ ειδικά για τον τουρισμό, τόνισε ότι πέραν των επενδύσεων ειδικά σε 5άστερα ξενοδοχεία, την αναβάθμιση των καταλυμάτων «όπου οι τράπεζες έκαναν πολύ καλή δουλειά»  και την έλευση των διεθνών Luxury brands θα πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε τέσσερις ακόμα τομείς: τις υποδομές γενικότερα, δηλαδή οδικό δίκτυο, αεροδρόμια μαρίνες τηλεπικοινωνίες δίκτυα νερού), τη διαχείριση των προορισμών «όπου είμαστε πολύ πίσω»  και τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

Ειδικά σε ότι αφορά το τελευταίο, που αποτελεί πρόβλημα διεθνών, σημείωσε ότι η χώρα μας έχασε την ευκαιρία την περίοδο της κρίσης, όταν ο τουρισμός πήγαινε καλά, να δημιουργήσει στελέχη στον τουρισμό. Και υπογράμμισε ότι βιωσιμότητα, η ευζωία («wellbeing) του προσωπικού (καλές συνθήκες εργασίας, καλή διαμονή) έχει αποτύπωμα στην ποιότητα του τουριστικού προϊόντος.   

«Η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο ηθική ανάγκη. Οι νέοι 18-35 ετών ενδιαφέρονται πολύ για την βιωσιμότητα. Και οι σχετικοί δείκτες δείχνουν ότι είμαστε πολύ πίσω.» είπε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. Από την πλευρά του ο Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής & Επενδυτικής τραπεζικής της Εθνικής υπογράμμισε ότι  η τράπεζα θα μεγαλώσει μέσω των στρατηγικών συνεργασιών, όπως αυτή με την Εpsilon net και συνεργασιών οι οποίων ενσωματώνουν χρηματοοικονομικές εργασίες σε καθημερινές και άλλες δραστηριότητες όπως πχ. με την μορφή οn line πληρωμών και χορηγήσεων δανείων στα σημεία πώλησης (embedded banking). Στο πλαίσιο αυτό στο τέλος του μήνα η Εθνική Τράπεζα θα παρουσιάσει ένα καινοτόμο προϊόν το οποίο θα μας επιτρέψει να παρέχουμε πρακτικά σταθερό κόστος ρεύματος σε παραγωγούς ενέργειας μέσω χρηματοοικονομικών μέσων αντιστάθμισης κινδύνου. Όπως είπε ο Β. Καραμούζης οι τράπεζες «εκτός από το δανεισμό, θα πρέπει να προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες οι οποίες θα βοηθήσουν στην ενεργειακή μετάβαση των εταιρειών.»

Ψηφιακή τράπεζα

Τους επόμενους δύο μήνες θα ξεκινήσει η ψηφιακή τράπεζα της Πειραιώς προανήγγειλε ο Θεόδωρος Τζούρος, Chief of Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως είπε η ψηφιακή τράπεζα θα ονομαστεί “snappy” και θα απευθύνεται σε ένα κοινό, κυρίως νέων ανθρώπων, που δεν εξυπηρετείται από τα παραδοσιακά κανάλια της τράπεζας. Ανέφερε ότι σήμερα το 98% των συναλλαγών μπορούν να γίνουν ψηφιακά, ενώ καταγράφηκε αύξηση 30% των συμμετοχών στο ebanking.

Ο επικεφαλής του corporate banking Πειραιώς στάθηκε ιδιαίτερα στις προκλήσεις που παρουσιάζονται στην αγορά ηλεκτρισμού λόγω την έντονης πίεσης  που ασκείται στις χονδρικές τιμές και της ραγδαίας αύξησης της ισχύος των ΑΠΕ μέσα από νέα projects.

►Διαβάστε επίσης: Γ. Στουρνάρας: Μεγάλη πρόοδος στους bankable μικρομεσαίους

Οι ελληνικές τράπεζες, όπως είπε,  προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα της αγοράς ενέργειας και έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τα έργα ύψους τουλάχιστον 12 δισ.ευρώ που σχεδιάζονται και τα οποία μπορούν να φθάσουν ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ συνολικά, αν λάβουμε υπόψη και έργα σε μπαταρίες και υπεράκτια αιολικά που σχεδιάζονται μέχρι το 2030.

Στη χώρα μας ήδη λειτουργούν ΑΠΕ δυναμικότητας 12,5GW, με την παραγωγή από ΑΠΕ να φτάνει στο 55% της συνολικής εγχώριας  παραγωγής. Μόνο την τελευταία τετραετία, υλοποιήθηκαν επενδύσεις άνω των 9 δις .ευρώ που χρηματοδοτήθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες και πρόσθεσαν ισχύ 7 GW.

Υπάρχει τεράστια ανάγκη, είπε για νέες διασυνδέσεις στη χώρα μας, κυρίως προς την Ιταλία και τη Βουλγαρία για εξαγωγές προς τη Βόρεια Ευρώπη ενώ κρίσιμο είναι να προχωρήσει και η εγκατάσταση συστημάτων μπαταριών ώστε να αμβλυνθούν οι αιχμές της παραγωγής κατά τις μεσημβρινές ώρες και να αποφευχθούν διευρυμένες περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ, κάτι που ήδη βλέπουμε σε ξένες αγορές

Σε ότι αφορά βιώσιμη ενέργεια ο Βασίλης Καραμούζης υπογράμμισε ότι οι τράπεζες πρέπει να τη χρηματοδοτήσουν με καινοτόμες ιδέες και τρόπους.

«Χρειαζόμαστε καινοτόμες χρηματοδοτικές συναλλαγές, όπως αυτή που συνάψαμε με τη HELLENiQ ENERGY ύψους έως €766 εκατ., η οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και πιο καινοτόμες αντίστοιχες συμφωνίες πανευρωπαϊκά.»

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ