Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποεπένδυση του ΤΧΣ: Οι θέσεις κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και ΤτΕ για τη σχέση κόστους - οφέλους

Χατζηδάκης, Στουρνάρας

Το συνολικό κέρδος του Δημοσίου από τις αποεπενδύσεις που έχουν γίνει στις συστημικές και τις μη συστημικές τράπεζες ήταν 3,5 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης,  στην τοποθέτηση του χθες στη Βουλή, στο πλαίσιο ενημέρωσης των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής- Εμπορίου  για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ο υπουργός επανέλαβε τους τέσσερις λόγους, για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην πολιτική της αποεπένδυσης από τις τράπεζες και να μην περιμένει το τέλος του 2025 καθώς αυτό θα ήταν θετικό για τις τράπεζες, την οικονομία, τις προοπτικές της χώρας, την κεφαλαιαγορά και την προοπτική του ίδιου του τραπεζικού τομέα.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα ότι κερδοφορία των τραπεζών δεν σημαίνει ασυδοσία, ευρωστία δεν σημαίνει απληστία και στήριξη στο τραπεζικό σύστημα δεν σημαίνει αυθαιρεσία. «Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στον «ανταγωνισμό», είπε.

Κριτική στην ανάλυση του ΚΕΠΕ

Η ανάλυση του ΚΕΠΕ, τον Νοέμβριο του 2023, για τις αρνητικές επιπτώσεις της αποχώρησης του δημοσίου από τις τράπεζες, την οποία επικαλούνται στελέχη της να αντιπολίτευσης, κυρίως της αξιωματική, αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή, με τον υπουργό Οικονομικών να εκφράζει τη λύπη του γιατί η ανάλυση αυτή, όπως τόνισε, «βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος».

«Αγνοεί, στον υπολογισμό κόστους-οφέλους, το όφελος το οποίο έχει υπάρξει για το Δημόσιο από το PSI (το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που είχαν οι τράπεζες). Το Δημόσιο θα έπρεπε να επιστρέψει στις τράπεζες σχεδόν 60 δις. ευρώ από αγορά ομολόγων, αλλά λόγω του PSI επέστρεψε τα μισά. Δεν μπορούμε σε οποιαδήποτε προσέγγιση να το αγνοούμε αυτό, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα, το Δημόσιο είχε γι’ αυτό το λόγο - και μόνο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες- όφελος ύψους 28,2 δις. ευρώ, το οποίο αγνοείται παντελώς από τους δύο συγκεκριμένους μελετητές του ΚΕΠΕ, σημείωσε.

Επίσης, αγνοούνται οι εισπράξεις από τα λεγόμενα Cocos (μετατρέψιμα σε μετοχές ομόλογα), από τον ELA (ρευστότητα έκτακτης ανάγκης που δόθηκε στις τράπεζες την περίοδο της) κρίσης κ.α.

Παραγνωρίζονται επίσης πολύ βασικά στοιχεία σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Χάρη στην ανακεφαλαιοποίηση διασώθηκαν, ή μήπως όχι, οι καταθέσεις των Ελλήνων, που ήταν σχεδόν δεκαπλάσιες από το ποσό το οποίο κατέβαλε το δημόσιο για να διασώσει τότε τις τράπεζες», ρώτησε ρητορικά ο κ. Χατζηδάκης.

Ν. Παππάς: Απώλεια 40 δισ. ευρώ

«Είπατε ότι λυπάστε για την μελέτη του ΚΕΠΕ, εμείς λυπούμαστε για τα 40 δις ευρώ απώλεια», ανταπάντησε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκος Παππάς, ενώ σε ότι αφορά το PSI σημείωσε :  «Κουρεύτηκε ονομαστικά το χρέος και πήραμε κάποιες μετοχές. Δεν μας είπατε τότε ότι αυτές οι μετοχές, που πήρε το δημόσιο, είναι μειωμένων προσδοκιών από μελλοντικά κέρδη».

Ενστάσεις για την ανάλυση του ΚΕΠΕ από ΤτΕ και ΤΧΣ

Ενστάσεις για την ανάλυση του ΚΕΠΕ έχει και η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) αλλά και το ΤΧΣ. Ο διοικητής της ΤτΕ,  Γιάννης Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι του ΤΧΣ - ο πρόεδρος Ανδρέας Βερύκιος και ο διευθύνων σύμβουλος Ηλίας Ξηρουχάκης – υπογράμμισαν επίσης  ότι από την εξίσωση που θα βγάλει αν υπάρχει κέδρος ή ζημιά δεν μπορεί να απουσιάζει η παράμετρος PSI.

Ο πρόεδρος του ΤΧΣ σημείωσε ότι ο ισολογισμός του Ταμείου, στον οποίο εξαντλούνται οι όποιες αναλύσεις και εκτιμήσεις σχετικά με το κόστος/όφελος, είναι μόνο η μικρή εικόνα της άσκησης των ανακεφαλαιοποιήσεων, μερικά μόνο κομμάτια ενός πολύ μεγαλύτερου παζλ, που αφορά σε όλη την οικονομία, και που καταδεικνύει ότι η διάσωση των ελληνικών τραπεζών από το ταμείο, ήταν εις όφελος της χώραςτόσο με άμεσους οικονομικούς όρους, όσο και έμμεσα.

Η  απόκλιση δισεκατομμυρίων στο δημόσιο διάλογο – 44 δις ευρώ ανάμεσα σε όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση και σε όσα αποτυπώνει η ανάλυση του ΚΕΠΕ – ξυπνά μνήμες που η χώρα οφείλει να αφήσει στο παρελθόν, δεν μπορεί και δεν πρέπει να τις ξαναζήσει, υπογράμμισε ο υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, προσθέτοντας ότι «μόνο κάνοντας αποτίμηση όσων πραγματικά συνέβησαν, μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον».

Μελέτη από το ΤΧΣ

Στο πλαίσιο αυτό, ο CEO του ΤΧΣ γνωστοποίησε ότι το Ταμείο δρομολογεί την εκπόνηση μελέτης με συμβούλους διεθνούς ακαδημαϊκού φορέα μεγάλου κύρους αλλά και εγχώριου ανεξάρτητου μελετητικού και ερευνητικού οργανισμού. Το θέμα της  μελέτης  που θα δημοσιευθεί στο τέλος του έτους είναι η επίπτωση του Ταμείου, αλλά και η ευρύτερη επίπτωση των  ανακεφαλαιοποιήσεων και στον δημόσιο τομέα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο Γιάννης Στουρνάρας αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να βγάλουμε το PSI έξω από την «εικόνα» του κόστους – οφέλους.

«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι κομμάτι της Γενικής Κυβέρνησης, υπό μία έννοια ενοποιείται ο λογαριασμός του με αυτού του Δημοσίου. Πώς είναι δυνατόν να μιλήσουμε μόνο για το κόστος ανακεφαλαιοποίησης και να μη βάλουμε μετά μέσα και το όφελος του PSI; Το PSI έγινε για να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Άρα, λοιπόν, θα ήταν τελείως μεροληπτικό το να αφήσουμε το PSI», είπε ο Γ.Στουρνάρας.

Σε ότι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, που επίσης πλήρωσαν το PSI, λαμβάνουν κάθε χρόνο επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό.

Στην εξίσωση εξάλλου πρέπει να μπει και ο ΕLA που ήταν κόστος για τις τράπεζες  - άντλησαν ρευστότητα με επιτόκιο ποινής - και όφελος για το δημόσιο. 

Η σχέση κόστους - οφέλους

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο διοικητής της ΤτΕ το όφελος για το δημόσιο από την στήριξη των τραπεζών ανέρχεται σε 53,747 δις ευρώ και το κόστος σε 50,282 δις ευρώ.

ΤτΕ, κόστος-οφελος ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών

Απαντώντας στον βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο, ο διοικητής είπε ότι οι εγγυήσεις του «Ηρακλή» δεν έχουν μπει στην εξίσωση «κόστος – όφελος» καθώς δεν έχουν καταπέσει, όπως άλλωστε δεν έχουν μπει και οι προμήθειες που καταβάλλουν οι τράπεζες για να λάβουν τις εγγυήσεις αυτές.

Για την αναβαλλόμενη φορολογία  (DTC) που είναι απότοκο της κρίσης ανέφερε ότι αρχίζει να μειώνεται και είναι εποπτικά αναγνωρίσιμη. «Μπορεί να μειωθεί γρήγορα, αλλά θα επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος. Επομένως, είναι κάτι το οποίο πρέπει να σταθμιστεί. Αν το αφήσουμε να  αποσβεστεί από τα κέρδη των τραπεζών, θα πάρει μερικά χρόνια. Στα Business Plans των τραπεζών, θεωρείται ότι στα επόμενα τρία χρόνια θα μειωθεί κατά 15 μονάδες βάσης, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ