Η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες και η σχέση κόστους - οφέλους της στήριξης του τραπεζικού συστήματος μπαίνουν εκ νέου στην πολιτική ατζέντα.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, θα ενημερώσει τα μέλη των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τα θέματα του ΤΧΣ στην κοινή συνεδρίαση που ξεκινά στις 4 το μεσημέρι «σηκώνοντας το γάντι» στην πρόσκληση που είχε απευθύνει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν, με εισηγήσεις, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η συζήτηση δεν θα περιοριστεί στα θέματα αποεπένδυσης του ΤΧΣ και ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή των αποφάσεων για τη διάθεση του 18% της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το Ταμείο.
Για ζημιά 40 δισ. ευρώ μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ
Την περασμένη Παρασκευή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκος Παππάς, δήλωσε ότι τη Δευτέρα (σ.σ.: σήμερα) αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι της ζημιάς των 40 δισ. ευρώ από την πώληση των μετοχών των τραπεζών.
«Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών επιφέρει ζημιά άνω των 40 δισ. ευρώ στο δημόσιο. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρει βαριά στην πλάτη της την ευθύνη. Εδώ και πέντε μήνες ζητούμε τη σύγκληση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής. Μετά από πέντε μήνες και ενώ μεσολάβησε η πώληση των μετοχών, το αίτημα ικανοποιείται», δήλωσε ο Νίκος Παππάς.
Η απάντηση κυβέρνησης και ΤτΕ
Ωστόσο, για την κυβέρνηση (αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος) το δημόσιο έχει όχι μόνο λογιστικό αλλά και γενικότερο όφελος από την αποεπένδυση καθώς στην εξίσωση μπαίνει και το PSI στο οποίο συμμετείχαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Απαντώντας ο Κωστής Χατζηδάκης σε επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο Νίκος Παππάς τον Φεβρουάριο (πριν την διάθεση του 27% της τράπεζας Πειραιώς) είχε αναφέρει ότι μέσω του ΤΧΣ έχουν καταβληθεί 30,9 δις ευρώ και το όφελος αναλύεται ως εξής:
- 28,2 δισ. από το κούρεμα ομολόγων (πρόγραμμα PSI) που κατείχαν οι 4 συστημικές τράπεζες.
- 3,8 δισ. ευρώ από την εξαγορά των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).
- 1,5 δισ. από τις αποεπενδύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη το πρόγραμμα (σ.σ δεν περιλαμβάνονται τα 1,3 δις ευρώ από τη διάθεση του 27% της Πειραιώς)
«Το γενικό σύνολο είναι 33,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το όφελος του Δημοσίου σε σχέση με τα 30,9 δισ. που έδωσε για την ανακεφαλαιοποίηση είναι 2,6 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα μερίσματα 2013-2023, ύψους 5,5 δισ. ευρώ που κατέβαλλε η Τράπεζα της Ελλάδας στο Δημόσιο, κυρίως λόγω της παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA», είχε απαντήσει η υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Και είχε υπογραμμίσει ότι με τη διάσωση των συστημικών τραπεζών διασώθηκαν οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, που ήταν περίπου δεκαπλάσιες από το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης και προστατεύθηκαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά από την κατάρρευση.
Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα της αποεπένδυσης, ο κ. Χατζηδάκης έχει κάνει λόγο για ευνοϊκή συγκυρία απόρροια της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης σημειώνοντας ότι «με δεδομένους τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους και τη διεθνή ρευστότητα, η αγνόηση της παρούσας θετικής συγκυρίας θα ήταν μια αδικαιολόγητη επιπολαιότητα».
Η μελέτη του ΚΕΠΕ
Υπενθυμίζεται ότι ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει είχε επικαλεστεί, μεταξύ άλλων τη μελέτη του ΚΕΠΕ (Νοέμβριος 2024) για τις αρνητικές επιπτώσεις της αποχώρησης του δημοσίου από τις τράπεζες υπολογίζοντας τη ζημία μεταξύ 42-43 δισ. ευρώ, με βάση της κεφαλαιοποιήση των Alpha Bank, Eθνικής, Εurobank και Πειραιώς το φθινόπωρο του 2023.
Επιπρόσθετα, ο Νίκος Παππάς υποστήριζε ότι με βάση τα ως τώρα στοιχεία, η διατήρηση των μετοχών του ΤΧΣ στις τράπεζες θα μπορούσε να αποφέρει μερίσματα ύψους 760 εκατ. ευρώ μόνο για το 2023.
Τα έσοδα από την αποεπένδυση του ΤΧΣ
- Εurobank : 94 εκατ. ευρώ για την επαναγορά του 1,4%
- Αlpha Bank: 294 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 9% από την Unicredit
- Εθνική: 1,067 δισ. ευρώ από τη διάθεση του 22%
- Πειραιώς: 1,35 δισ. ευρώ από τη διάθεση του 27%