Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν καθαρά κέρδη 3,6 δις. ευρώ το 2023, κατά 4% χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά στο 2022 είχαν υπολογιστεί σημαντικά κέρδη από μη επαναλαμβανόμενες συναλλαγές χαρτοφυλακίου και από άλλες πηγές, αναφέρει ανάλυση του καναδικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, DBRS, με τίτλο: «Ελληνικές τράπεζες: Η ισχυρή επίδοση το 2023 ενισχύει περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ του κλάδου για το 2024».
Τα έσοδα το 2023 πήραν ώθηση από την ισχυρή αύξηση του καθαρού εισοδήματος από τόκους (NII), καθώς τα χαρτοφυλάκια των δανείων και ομολόγων είχαν υψηλότερες αποδόσεις ενώ το κόστος χρηματοδότησης από τις καταθέσεις αυξήθηκε οριακά, σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι η ισχυρή πειθαρχία στις δαπάνες, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, συνέβαλαν στη στήριξη της λειτουργικής κερδοφορίας.
Το 2023, το μέσο κόστος κινδύνου (cost of risk) ήταν ελαφρά αυξημένο σε σύγκριση με το 2022, αλλά παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τα επίπεδα του πρόσφατου παρελθόντος, καθώς οι τράπεζες παραμένουν γενικά προσεκτικές σχετικά με τη μελλοντική ποιότητα του ενεργητικού τους, η οποία συνέχισε να βελτιώνεται πέρυσι.
Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Στο roadshow της Morgan Stanley οι Big4 - Με κέρδη 4 δισ. ευρώ ανοίγουν το πουγκί των μερισμάτων
Μεγάλες και σταθερές οι καταθέσεις
Η ρευστότητα του τραπεζικού κλάδου ωφελείται από τις μεγάλες και σταθερές βάσεις καταθέσεων, οι αποπληρωμές των μακροπρόθεσμων δανείων που πήραν οι τράπεζες από την ΕΚΤ (TLTRO III) κινούνται βάσει σχεδίου και τα κεφαλαιακά μαξιλάρια ενισχύθηκαν, αν και η ποιότητα των κεφαλαίων παραμένει αδύναμη.
«Υψηλότερα έσοδα από τη βασική δραστηριότητα και έλεγχοι δαπανών στήριξαν τα αποτελέσματα το 2023 παρά κάποια αύξηση στα πιστωτικά κόστη», δήλωσε ο Αντρέα Κονστάντσο, αντιπρόεδρος της ομάδας του DBRS για τις ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα.
«Η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού κλάδου καθώς η πρόσφατη καλή επίδοση της ελληνικής οικονομίας οδήγησαν τελικά σε μεγαλύτερη διάθεσς των επενδυτών, επιτρέποντας στο ΤΧΣ σχεδόν να ολοκληρώσει την αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης: DBRS: Αφησε αμετάβλητο το αξιόχρεο της Ελλάδας στο ΒΒΒ (χαμηλό)
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!