Με τον «αέρα» των ισχυρών αποτελεσμάτων του 2023, που θα σηματοδοτήσει και την επιστροφή στα μερίσματα, και αποτελούν τη βάση για τα business plans της τριετίας 2024-2026 και την ολοκλήρωση του προγράμματος αποεπένδυσης του ΤΧΣ και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες εντός του καλοκαιριού, όπως όλα δείχνουν και τις θετικές προοπτικές που υποστηρίζονται από το μακροοικονομικό περιβάλλον, βρίσκονται στο Λονδίνο οι διευθύνοντες σύμβουλοι (των τεσσάρων τραπεζών) για το road show της Morgan Stanley που ολοκληρώνεται αύριο.
Την επόμενη, Παρασκευή 15 Μαρτίου, είναι προγραμματισμένη πρώτη αξιολόγηση για το 2024, της ελληνικής οικονομίας από την «αυστηρή» Moody’s, η οποία διατηρεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα μετά τη διπλή αναβάθμιση τον περασμένο Σεπτεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες με συνολική κερδοφορία τα 4 δισ. ευρώ εδραιώνουν την επιστροφή τους στην ευρωπαϊκή κανονικότητα - με τη βοήθεια και του «Ηρακλή» - και οι άνεμοι για τον κλάδο είναι ούριοι και ενισχύονται από τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας παρά τις διεθνείς αβεβαιότητες. Οι διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών να αναπτύσσουν τη στρατηγική διατήρησης της δυναμικής της κερδοφορίας τους παρά τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων. Σημειώνεται ότι τα έσοδα από τόκους προσέγγισαν πέρσι τα 8 δισ. ευρώ.
►Διαβάστε επίσης: Επενδυτική βαθμίδα: H σημασία της αναβάθμισης από την αυστηρή Moody's
Σύμφωνα με τη JP Morgan, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών διαπραγματεύονται ακόμη με σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών, έχοντας μάλιστα, υψηλότερους δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, ROE.
«Η υψηλή αξιοπιστία σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, η ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας -με την προσέλκυση σημαντικών εγχώριων και ξένων επενδύσεων- και η ώριμη πλέον φάση του επιχειρηματικού κύκλου στη χώρα μας, υποστηρίζουν την αναπτυξιακή υπεραπόδοση της Ελλάδας. Επιπλέον, τα οφέλη από την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα διαχέονται στις ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες και οδηγούν σε υψηλότερες αποτιμήσεις.» όπως σημείωσε CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, που «βλέπει» να έρχεται πιο κοντά η δεύτερη φάση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την τράπεζα με τη διάθεση του υπόλοιπου 18% μετά την επιτυχημένη διάθεση του 22% τον περασμένο Νοέμβριο.
Στην χθεσινή παρουσίαση αποτελεσμάτων στους αναλυτές οι οποίοι έδωσαν θετικό πρόσημο στις προοπτικές της τράπεζας, ο Π. Μυλωνάς ανέφερε ότι η ΕΤΕ θα προχωρήσει σε αίτημα προς τον επόπτη για μέρισμα 25%-30% των κερδών του 2023, ενώ βλέπει θετικά το ζήτημα του buyback, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει και το τοπίο σχετικά με τη στρατηγική του ΤΧΣ για τη διάθεση του εναπομείναντος μεριδίου 18%. Σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει η ΕΤΕ η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (Core RoTE) θα είναι άνω του 15% το 2024 και άνω του 13% το 2026 και τα κέρδη ανά μετοχή περίπου 1,2 ευρώ το 2024 και άνω των 1,3 ευρώ το 2026, η πιστωτική επέκταση θα «τρέξει» με 7% την τριετία και ο δείκτης ΝPE θα πέσει κάτω από 3% το 2026.
►Διαβάστε επίσης: Π. Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Μέρισμα 25% - 30% για το 2023 και στο... βάθος buyback
Το ενδιαφέρον τον επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες επαναεπιβεβαιώθηκε μόλις πριν από μερικές μέρες με το απόλυτα επιτυχημένο placement για το 27% της τράπεζας Πειραιώς, το μοναδικό στη Ευρώπη με premium τιμή σε σχέση με το κλείσιμο στο Χ.Α. πριν τη έναρξη της διαδικασίας (η τελική τιμή στα 4 ευρώ έναντι 3,9860 ευρώ) αποτελεί τη μεγαλύτερη ιστορικά ιδιωτικοποίηση μέσο δευτερογενούς τοποθέτησης με το συνολικό τίμημα να φτάνει τα 1,35 δισ. ευρώ.
Η Πειραιώς, όπως είπε ο CEO Χρήστος Μεγάλου στην πανηγυρική συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την περασμένη Δευτέρα, θα παρουσιάσει στο Λονδίνο το business plan της τριετίας 2024-2026, το οποίο είναι ρεαλιστικό, αναλυτικό και προβλέπει καθαρή κερδοφορία 1 δισ. ευρώ ανά έτος, μερισματική πολιτική με διανομή του 25% των κερδών το 2024 (από 10% των κερδών του 2023 ) και 50% των κερδών το 2025 και το 2026, αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων 5%-5% ετησίως με υποχώρηση του δείκτη ΝPE στο 2,5% το 2026.
Το πιο ισχυρό επιχείρημα του Χρήστου Μεγάλου δεν είναι άλλο από το εντυπωσιακό turnaround story της τράπεζας που ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια και πλέον η μπαίνει σε μια άλλη εποχή, με νέα δυναμική.
Με το 50% των κερδών της θα επιβραβεύσει η Eurobank τους μετόχους της μέχρι το 2026 ξεκινώντας με τουλάχιστον 25% από τα κέρδη του 2023 (η απόφαση του SSM αναμένεται όπως και για τις άλλες τράπεζες τον Μάιο). Η τράπεζα που έγινε η πρώτη που ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως με την επαναγορά του 1,4% που κατείχε το ΤΧΣ θα ενισχύσει περαιτέρω τον εξωστρεφή της χαρακτήρα, που είναι και το δυνατό της χαρτί, με την πλήρη ενσωμάτωση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου και την επέκταση και σε άλλες αγορές της Ν.Α Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου με επίκεντρο την ανάπτυξη του wealth management με στόχο την άντληση περίπου 20 δις ευρώ προς διαχείριση. Επιπρόσθετα, μέσω της Κύπρου, η Εurobank - εκτός από την Ελληνική έχει παρουσία και με την 100% θυγατρική της Eurobank Κύπρου - θέλει να καταστεί «hub» για ξένες επιχειρήσεις κυρίως ινδικές (λόγω κοινοπολιτείας υπάρχουν κοινές διοικητικές δομές Ινδίας- Κύπρου) που θέλουν να κατακτήσουν τις αγορές της Ε.Ε.
Το μακροοικονομικό περιβάλλον, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του 2023, παραμένει ευνοϊκό σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία με ρυθμό ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το business plan 2024-2026 η συνεισφορά των δραστηριοτήτων εκτός Ελλάδας στα κέρδη θα φτάσει το 50%, τα λειτουργικά κέρδη στα 1,5 δις το 2024 και στα 1,6 δις ευρώ το 2024, η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 15% το 2024 και στο 13% το 2025 και ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή στα 2,3 ευρώ φέτος και στα 2,7 ευρώ το 2026.
H διοίκηση της Alpha Bank, μετά τη συμφωνία ορόσημο και τη στρατηγική συνεργασία με τη UniCredit, έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανταμοιβή των μετόχων της και τη συνετή χρήση των επιπλέον κεφαλαίων της ώστε να είναι θωρακισμένη έναντι των διεθνώς αβεβαιοτήτων. Για φέτος και υπό προϋπόθεση ότι ο SSM θα δώσει τη σχετική έγκριση θα διανείμει το 20% των κερδών του 2023 ποσοστό που θα αυξηθεί στη συνέχεια (άνω του 25%) ώστε την τριετία 2024-2026 να διαμείνει πάνω από 1 δις ευρώ σε μερίσματα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του Βασίλη Ψάλτη, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoTE) αναμένεται να ανέλθει στο 14% και τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) στα €0,35 το 2026, ενώ εκτιμάται ότι τα πλεονάζοντα κεφάλαια θα ξεπεράσουν το €1,5 δισ.
H τράπεζα εκτιμά ότι το 2026 τα καθαρά έσοδα από τόκους θα είναι 5% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2023 (1,653 δισ. ευρώ) αλλά και των εσόδων από προμήθειες στα 470 εκατ. ευρώ το 2026 αντιπροσωπεύοντας το 20% των συνολικών εσόδων. Ο δείκτης NPE θα διαμορφωθεί στο 5% το 2024 – από 6% το 2023 – και 4% τη διετία 2025 – 2026.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!