Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Προς παράταση έως τα τέλη του 2024 ο «πάγος» στα επιτόκια των πράσινων στεγαστικών δανείων

Nα διατηρήσουν το «δίχτυ» ασφαλείας στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου  το οποίο βρίσκεται στον «πάγο» από τον περασμένο Μάιο, ζήτησε  ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης από τις τράπεζες. «Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι τράπεζες δεν θα επεκτείνουν τις χαμηλότερες χρεώσεις για τα στεγαστικά δάνεια, τις οποίες είχαν υιοθετήσει πέρσι για ένα χρόνο» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Το σενάριο της παράτασης του προγράμματος που έδωσε ανάσα στους συνεπείς δανειολήπτες που εκτός από τις «φουσκωμένες» δόσεις των στεγαστικών είναι αντιμέτωποι και με την ακρίβεια βρίσκεται εδώ και μερικού μήνες στο τραπέζι από τα  ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα όπως είχε γράψει η «Η» . 

Ωστόσο οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί καθώς χρειάζεται και η  εποπτική «σφραγίδα».

Τι εξετάζουν οι τράπεζες

Ήδη πάντως  από τον Δεκέμβριο οι τράπεζες εξετάζουν την παράταση του 12μηνου προγράμματος «παγώματος» του επιτοκίου στα επίπεδα του Μαρτίου του 2023 (2,70%-2,80% συν το περιθώριο της τράπεζες) ώστε να προστατεύσουν όχι μόνο τους δανειολήπτες αλλά και δανειακά τους χαρτοφυλάκια.

Και μέχρι τώρα τα έχουν καταφέρει καθώς στην συντριπτική τους πλειονότητα τα εν λόγω δάνεια παραμένουν ενήμερα.

Αυτό που θα κρίνει τη διάρκεια της παράτασης εξαρτάται κυρίως  από την πολιτική της ΕΚΤ, δηλαδή της ταχύτατα αποκλιμάκωσης των επιτοκίων – μετά το β’ εξάμηνο όπως εκτιμάται -  όμως ένα πολύ ισχυρό σενάριο είναι  διατηρηθεί το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2024, εκτιμώντας ότι μέχρι τότε το euribor 3μήνου (επιτόκιο αναφοράς για τα περισσότερα δάνεια) θα υποχωρήσει κάτω από 3% .

Σήμερα το euribor 3μ προσεγγίζει το 4% (3,943 στις 20/2/2024). Υπενθυμίζεται ότι  στο πλαίσιο του προγράμματος για τα ενήμερα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου δάνεια, οι τράπεζες μείωσαν τον περασμένο Απρίλιο, κατά περίπου 20 εκατοστιαίες μονάδες τα επιτόκια βάσης (euribor, libor κλπ) της 31η Μαρτίου 2023 και πάνω σε αυτό προσέθεσαν το αντίστοιχο περιθώριο (spread) και την προβλεπόμενη από τον νόμο εισφορά ώστε να διαμορφωθεί το «νέο» επιτόκιο.

►Διαβάστε επίσης: Servicers: Προτάσεις αξιοποίησης των «κόκκινων» ακινήτων

Το καθεστώς προστασίας

Για παράδειγμα, για ένα συνεπή δανειολήπτη με δάνειο 100.000 ευρώ διάρκειας 20 ετών (το δάνειο είναι στην τράπεζα) το επιτόκιο «κλείδωσε» στο 5,35% (επιτόκιο βάσης 2,85% + 2,5% spread) και η δόση διαμορφώθηκε σε περίπου 690 ευρώ, έναντι 723 ευρώ  που θα έπρεπε να καταβάλει όταν το  euribor 3μήνου ήταν στο  3,50% και 753 ευρώ με euribor στο 4%

Σε αυτό το καθεστώς «προστασία» που διαρκεί μέχρι φέτος τον Μάιο έχουν ενταχθεί 422.000 δανειακές συμβάσεις του στεγαστικού χαρτοφυλακίου συνολικού ποσού 18 δισ ευρώ σύμφωνα με τον απολογισμό της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών για το 2023 που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μερικές ημέρες.

Επιπρόσθετα και ειδικά για τους οικονομικά ασθενέστερους – δηλαδή όσους πληρούν τα κριτήρια ευαλωτότητας προσαυξημένα κατά 30% - οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συνεισέφεραν την προηγούμενη χρονιά 12 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του 50% της επιτοκιακής επιβάρυνσης.

►Διαβάστε επίσης: Viva: Το «στενό κοστούμι» του γάμου με την JPMorgan και οι αιτίες που οδηγούν τους «νεόνυμφους» στα δικαστήρια

Οι δηλώσεις του Κ.Χατζηδάκη

«Εμείς, όχι μόνο ελπίζουμε, αλλά δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι οι τράπεζες δεν θα επεκτείνουν τις χαμηλότερες χρεώσεις για τα στεγαστικά δάνεια, τις οποίες είχαν υιοθετήσει πέρυσι για έναν χρόνο. Επειδή τα επιτόκια σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένουν ψηλά, θεωρούμε ότι θα προχωρήσουν προς τα εκεί» ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Υπογράμμισε πως αυτό απορρέει τόσο από την καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας όσο και από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι οι τράπεζές μας ήταν σακατεμένες την περασμένη δεκαετία και αν δεν έχουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, δεν έχουμε και υγιή οικονομία. Αν δείτε θα στοιχεία, θα δείτε ότι τα επιτόκια έχουν ανέβει σε όλη την Ευρώπη και φυσικά και στην Ελλάδα. Η διαφορά στα επιτόκια σε σχέση με πέρυσι έχει περιοριστεί. Δηλαδή η διαφορά του μέσου όρου των ευρωπαϊκών επιτοκίων σε σχέση με τα ελληνικά επιτόκια είναι μικρότερη ακριβώς λόγω του ότι η οικονομία προόδευσε και έχουμε την επενδυτική βαθμίδα. Ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα της επενδυτικής βαθμίδας».

Τι θα γίνει με τα νέα στεγαστικά

Σε ότι αφορά τα νέα στεγαστικά δάνεια, με την ζήτηση να είναι ασθενική λόγω των υψηλών επιτοκίων και τις τράπεζες να αναζητούν τρόπους αναθέρμανσης, το spread (περιθώριο επιτοκίου) του κυμαινόμενου κινείται μεταξύ 1,6% - 2,7% συν το euribor 3μήνου για τις περιπτώσεις προσημείωσης ακινήτου και διαμορφώνεται ανάλογα με το προφίλ του πελάτη και τη σχέση του με την τράπεζα.

Στην περίπτωση που επιλεγεί η εξασφάλιση με μετρητά, προθεσμιακή κατάθεση ή τίτλους (πχ αμοιβαία κεφάλαια) το επιτόκιο του δανείου μπορεί είναι euribor 3μήνου συν περιθώριο επιτοκίου (spread) από 0,90%

Στα «σταθερά» στεγαστικά, τα οποία προτιμώνται από την πλειοψηφία των δανειοληπτών παρά την προοπτική μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, το επιτόκιο διαμορφώνεται από 3-4,7% ανάλογα τη διάρκεια του δανείου.

Ωστόσο όσοι επιλέγουν σταθερό επιτόκιο  καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου, φαίνεται να προτιμούν τα 15ετή δάνεια ενώ για περισσότερα χρόνια  (20 – 30 έτη διάρκεια) επιλέγουν «μεικτό» επιτόκιο, δηλαδή σταθερό τα πρώτα  3-5 χρόνια ή 10 χρόνια και στη συνέχεια κυμαινόμενο.

Ο Κωστή Χατζηδάκης από την πλευρά του υπενθύμισε τη δυνατότητα μη τραπεζικά ιδρύματα να δίνουν δάνεια όχι μόνο καταναλωτικά, αλλά και στεγαστικά και κάποια επιχειρηματικά. «Διότι θέλουμε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός», 

Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προέτρεψε τους καταθέτες να εξετάσουν και άλλες επιλογές προϊόντων που παρέχουν οι ίδιες οι τράπεζες, ώστε να έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις.

Όπως για παράδειγμα τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, με επιτόκιο 4% ξεκαθαρίζοντας ότι το υπουργείο δεν κάνει υποδείξεις καθώς «ο καθένας είναι ελεύθερος πολίτης να κάνει ο,τι θέλει»

«Εκτός από τα επιτόκια στις καταθέσεις ταμιευτηρίου που πράγματι είναι μικρά, οι τράπεζες δεν έχουν και λόγο να τα αυξήσουν υπό την έννοια ότι έχουν 112 δισ. δάνεια και 200 δισ. καταθέσεις. Άρα δεν έχουν λόγο να δώσουν παραπάνω επιτόκια για να μαζέψουν χρήμα, γιατί έχουν χρήμα. Υπάρχουν όμως άλλες δυνατότητες για τους καταναλωτές», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ