Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Κεντρικού Θησαυροφυλακίου της Τραπέζης της Ελλάδος.
Στην ομιλία του, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας αφού έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή για τον ρόλο του χρυσού, ανέφερε ότι σήμερα αυτός δεν χρησιμοποιείται πλέον ως κάλυμμα της κυκλοφορίας τραπεζογραμματίων, αλλά αποτελεί ένα ακόμα περιουσιακό στοιχείο, μέρος του χαρτοφυλακίου στο ενεργητικό της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο της επιτρέπει να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις.
Για τους πολίτες, πρόσθεσε, ο χρυσός δεν αποτελεί πλέον μέσο συναλλαγών, αλλά καταφύγιο αξίας σε συνθήκες αβεβαιότητας και κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η ζήτηση χρυσού εκτοξεύθηκε την περίοδο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2024
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τέτοιο φαινόμενο δεν παρατηρήθηκε κατά την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού διεθνώς, κάτι που καταδεικνύει «την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών όσον αφορά την προσήλωσή τους στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και την ικανότητά τους να τον ελέγχουν χωρίς αύξηση της ανεργίας και χωρίς μείζονα ζητήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».
Σημείωσε ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχει υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παγκοσμίως και εντός του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η μείωση των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.
Στην Ελλάδα τηρείται το 47% του χρυσού της ΤτΕ
Ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι σήμερα το 47% του χρυσού που διαθέτει η χώρα μας τηρείται στην Ελλάδα, με το υπόλοιπο να μοιράζεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών (29%), Βρετανίας (20%) και Ελβετίας (4%).
Στο σημερινό περιβάλλον, η Τράπεζα της Ελλάδος εξακολουθεί να ασκεί την παραδοσιακή δραστηριότητα της αγοραπωλησίας χρυσών νομισμάτων και να διαχειρίζεται τον νομισματικό χρυσό, που αποτελεί μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!