Η διανομή μερίσματος από τις ελληνικές τράπεζες για πρώτη φορά μετά από 15 και πλέον χρόνια αποτέλεσε ένα από τα κυρίαρχα θέματα που συζήτησαν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και οι περίπου 80 επενδυτές που συμμετείχαν στο συνέδριο που διοργάνωσε η JP Morgan στη Νέα Υόρκη.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι Παύλος Μυλωνάς (Εθνική), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank) και Βασίλης Ψάλτης (Αlpha Bank) συζήτησαν το σύνολο των θεμάτων με τους επενδυτές, οι οποίοι εδώ και καιρό έχουν τα ραντάρ τους στραμμένα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα το οποίο με τη διανομή μερίσματος θα επιστρέψει και επισήμως στην ευρωπαϊκή τραπεζική κανονικότητα.
►Διαβάστε επίσης: Αγορές: Νέα γενιά επενδυτών σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές - Το νέο τοπίο μετά την επενδυτική βαθμίδα
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, τα «φώτα» έπεσαν πάνω στην Πειραιώς, καθώς έχουν δρομολογηθεί η διαδικασίες αποεπένδυσης του ΤΧΣ με στόχο να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει αν θα διατεθεί το σύνολο της συμμετοχής του ΤΧΣ στην τράπεζα (27%) ή μέρος αυτού, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται από το Μέγαρο Μαξίμου.
Πάντως, η διοίκηση της Πειραιώς, που έχει ταχθεί υπέρ της διάθεσης του 27%, τις τελευταίες 15 ημέρες είχε μπαράζ συναντήσεων με περίπου 80 επενδυτές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους (70%) είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές και «μοιρασμένοι» σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση η επιτυχημένη μέχρι τώρα πορεία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εurobank και της Αlpha Bank, με την είσοδο της UniCredit, και το πολύ επιτυχήμενο placement της Εθνικής επιβεβαιώνουν τη δυναμική του τομέα και την αλλαγή σελίδας για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τις προοπτικές να αναβαθμίζονται λόγω και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
Μερίσματα
Ειδικά σε ό,τι αφορά το μέρισμα, μπορεί οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να έχουν εδώ και μήνες δημοσιοποιήσει τις προθέσεις τους, τα μηνύματα των εποπτικών αρχών να είναι θετικά, ωστόσο οι επενδυτές προσπάθησαν να μάθουν …κάτι παραπάνω, πριν από την απόφαση του SSM, η οποία αναμένεται μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2023, στις αρχές Μαρτίου.
Με την υψηλή κερδοφορία να είναι δεδομένη το 2023 λόγω των υψηλών επιτοκίων, τα οποία θα διατηρηθούν όπως όλα δείχνουν και το α’ 6μηνο του 2024, οι τράπεζες χτίζουν τη στρατηγική τους ώστε να έχουν βιώσιμη κερδοφορία, η οποία θα υποστηρίζεται από την πιστωτική επέκταση και άλλες πηγές εσόδων που θα αναπληρώσουν τις «απώλειες» από τη μείωση των επιτοκίων, θωρακίζοντας περαιτέρω τους ισολογισμούς τους.
Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, ο οποίος μαζί με τον CFO της τράπεζας, Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου, είχαν συναντήσεις και στη Βοστώνη με υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών οίκων, απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, υπογράμμισαν ότι το Καθαρό Έσοδο Τόκων της Τράπεζας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, παρά την αντιστροφή στην καμπύλη των αποδόσεων, ενώ φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η κυρίαρχη θέση της τράπεζας στην επιχειρηματική τραπεζική αλλά και σε υπηρεσίες wealth και asset και asset management αποτελούν το βασικό όχημα της Alpha Bank ώστε να κεφαλαιοποιήσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Ο Β. Ψάλτης στάθηκε στα υψηλά επίπεδα κεφαλαίου που έχει συγκεντρώσει η Alpha Bank και τα οποία, όπως είπε, θα της επιτρέψουν να προχωρήσει στη διανομή ενός ικανοποιητικού ποσοστού των κερδών του 2023, δίνοντάς της παράλληλα τη δυνατότητα να αυξήσει το δανειακό χαρτοφυλάκιό της είτε οργανικά είτε μέσω της επανάκτησης δανείων (reperforming loans).
Την πρόθεση της Eurobank να κατευθύνει μέρος της υπερβάλλουσας ρευστότητας στην ανάπτυξη του δανειακού χαρτοφυλακίου, σε συγχωνεύσεις και εξαγορές και στην ανταμοιβή των μετόχων, με διανομή μερίσματος ως 30% από τα κέρδη του 2023, επανέλαβε ο Φωκίων Καραβιάς, με την τράπεζα να είναι η πιο εξωστρεφής μεταξύ των ελληνικών και να ετοιμάζεται να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της και να πρωταγωνιστήσει στην Κύπρο με την απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα (οι εγκρίσεις αναμένονται την άνοιξη).
Ειδικό κεφαλαίο για τις τράπεζες και τους επενδυτές είναι το RRF και τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα που υποστηρίζουν την πιστωτική επέκταση σε ένα περιβάλλον ανοδικής πορείας του ΑΠΕ.
Όπως ανέφερε ο Χρήστος Μεγάλου, η χρηματοδότηση των επενδύσεων από το RRF θα πρέπει να διαμορφωθεί σε περίπου 5 δισ. ευρώ το 2024 - άνω το 2% του ΑΕΠ – και θα κατευθυνθεί κυρίως σε έργα που σχετίζονται με τη φιλοξενία, την πράσινη μετάβαση κα την ανάπτυξη των υποδομών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!