Δύο σημαντικά ορόσημα είναι μπροστά σε σχέση με το placement της τράπεζας Πειραιώς, η διοίκηση της οποίας ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών με ξένους επενδυτές στο roadshow που διοργάνωσαν οι σύμβουλοι UBS και Goldman Sachs με τον απολογισμό να είναι θετικός.
Επόμενος σταθμός, είναι το μεγάλο road show της JP Morgan στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, όπου θα δώσουν το παρόν οι τραπεζικές διοικήσεις και φυσικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα μεταβεί στις ΗΠΑ (24 Ιανουαρίου) και θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan, Jamie Dimon και εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών οίκων και επιχειρήσεων, στους οποίους θα παρουσιάσει το εν εξελίξει μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και τις θετικές μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει προσκλητήριο προς του επενδυτές καθώς προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η όσο το δυνατόν ταχύτερη κάλυψη του επενδυτικού κενού που δημιούργησε οικονομική κρίση.
►Διαβάστε επίσης: Μεγάλου: Ηγετικός ο ρόλος της Τρ. Πειραιώς στην αναζωογόνηση της οικονομίας
Τα αποτελέσματα
Το επόμενο ορόσημο για την Πειραιώς είναι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2023, στις 23 Φεβρουαρίου – που όπως όλα δείχνουν θα είναι ισχυρά - καθώς θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για την τελική διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την τράπεζα, τον Μάρτιο.
Ωστόσο, ο μεγάλος άγνωστος «Χ» είναι το ποσοστό που θα αποφασίσει να «βγάλει» το ΤΧΣ προς διάθεση, αν δηλαδή θα είναι το 27% ή μέρος αυτού. H Bank of America, που είναι σύμβουλος συναλλαγής έδωσε το «πράσινο φως» για την εκκίνηση καθώς το διεθνές περιβάλλον είναι θετικό και οι επενδυτές που έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους στην Πειραιώς έχουν χαρακτηριστικά αντίστοιχα με εκείνων που μπήκαν στο placement της Εθνικής. Πρόκειται δηλαδή για ισχυρούς «παίκτες», μακροχρόνιους επενδυτές που είναι και το ζητούμενο για το ΤΧΣ, όπως σαφώς περιγράφεται στην Στρατηγική Αποεπένδυσης του Ταμείου.
Σε σχέση με το ποσοστό αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο απόψεις:
- Η πρώτη, με την οποία συντάσσονται μέλη του δ.σ.του ΤΧΣ αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, είναι να διατεθεί όλο το ποσοστό που κατέχει το ΤΧΣ, δηλαδή και το 27% καθώς οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και η πλήρης αποεπένδυση από το ΤΧΣ θα δώσει νέα δυναμική στην τράπεζα.
- Η άλλη άποψη, την οποία ενστερνίζονται άλλα μέλη του Δ.Σ ΤΧΣ είναι το διατηρήσει το δημόσιο ένα ποσοστό - ενδεχομένων πέριξ του 10% - το οποίο θα διαθέσει εντός του 2025 και να προχωρήσει τώρα σε placement του 17%. Φυσικά, η αποτίμηση της μετοχής αποτελεί καθαριστική παράμετρο.
Το τελευταίο λόγο, όπως υπογραμμίζουν πηγές της αγοράς, θα έχει το Μέγαρο Μαξίμου βάσει μιας σειρά παραμέτρων, ώστε να διασφαλίσει το μέγιστο δυνατό όφελος για ελληνικό δημόσιο.
Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση της πρόθεση της διοίκησης Πειραιώς είναι να διανείμει μέρισμα 10% από τα κέρδη του 2023, ποσοστό που σταδιακά τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί στο 25%.
Ελκυστικές και ανθεκτικές οι τράπεζες
Ο τραπεζικός κλάδος είναι ένα από τα «ελκυστικά χαρτιά» της ελληνικής οικονομίας καθώς επιστρέφει την ευρωπαϊκή κανονικότητα, ενόψει και του placement της Πειραιώς, το οποίο τροφοδοτείται από το πολύ επιτυχημένο πρώτο placement της Εθνικής Τράπεζας μέσω του οποίου το ΤΧΣ διέθεσε το 22% από το συνολικά 40,4% των μετοχών του στην ΕΤΕ (θα ακολουθήσει ένα δεύτερο, πιθανότητα τον φθινόπωρο), αλλά και την είσοδο της UniCredit στην Alpha Bank, που μετά την Eurobank ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως.
Συνολικά, οι εκθέσεις των ξένων οίκων για τις ελληνικές τράπεζες έχουν θετικό πρόσημο, βλέπουν μεγάλα περιθώρια ανόδου, προβλέπουν ράλι των μετοχών (νέες αυξημένες τιμές – στόχοι) καθώς η διανομή μερισμάτων έρχεται ολοένα και πιο κοντά για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, οι τράπεζες επιτυγχάνουν ή και ξεπερνούν τους στόχους των business plans και επιδεικνύουν ανθεκτικότητα.
Αν και τα έσοδο από τόκους έσπασαν τα κοντέρ το 2023 και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ οι τράπεζες εκτιμούν ότι το 2024 θα είναι επίσης μια καλή χρονιά καθώς η ενδεχόμενη αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, έστω και με αργούς ρυθμούς, θα αντισταθμιστεί από την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης που θα κινηθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις πέριξ των 8 δισ. ευρώ, υποστηριζόμενη από το Ταμείο Ανάκαμψης, ευρωπαϊκών πόρων και μιας σειρά όλων παραγόντων όπως η αύξηση στις τιμές των ακινήτων αλλά και των κρατικών προγραμμάτων στήριξης όπως
Σε κάθε περίπτωση τα τραπεζικά επιτελεία κινούνται στην κατεύθυνση τόνωσης της ζήτησης για δάνεια το 2024, την τόνωσε της πιστωτικής επέκτασης που θα υποστηρίξει την κερδοφορία τους, αξιοποιώντας το θετικό momentum της ελληνικής οικονομίας και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων που όπως εκτιμούν για συμβεί με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την άνοδο που είδαμε την προηγούμενη περίοδο. Εκτιμούν η εκκίνηση θα δοθεί με μια μείωση 25 μονάδων βάσης και πληθωρισμού επιτρέποντος εντός του 2024 η αποκλιμάκωση μπορεί να φτάσει και τις 100 μονάδες βάσης
Σημειώνεται ότι η αύξηση των επιτοκίων όχι μόνο έβαλε φρένο στις νέες χορηγήσεις δανείων αλλά και αύξησε τις πρόωρες αποπληρωμές κυρίως στο α’ εξάμηνο καθώς, κυρίως οι επιχειρήσεις αξιοποίησαν την υψηλή ρευστότητα ώστε προστατευθούν από την άνοδο των επιτοκίων.
Από την άλλη πλευρά παρά την αύξηση των επιτοκίων, οι καταθέσεις μικρό όφελος είχαν καθώς οι τράπεζες «πέρασαν» μικρό μέρος των αυξήσεων τα επιτόκιο καταθέσεων καθώς τη μερίδα του λέοντος έχουν οι καταθέσεις ταμιευτηρίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!