Με τη διακοπή, πριν λίγες ημέρες, της σύμβασης με την «Θεα Αρτεμις» συμφερόντων Ellington, της εταιρείας διαχείρισης του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου Omega (1,3 δις ευρώ) η Attica Bank τερμάτισε και επισήμως την όποια σχέση της με την Ellington, που εμφανίστηκε σαν «λευκός ιππότης» αλλά χωρίς άλογο και πανοπλία.
►Διαβάστε επίσης: Φορέας Ακινήτων: Άμεση επανεκκίνηση με νέα δεδομένα - Το κυπριακό σχέδιο
Οι λευκοί ιππότες
Ρόλο που ανέλαβαν η Thrivest και το ΤΧΣ με την Attica Bank να έχει χαράξει οδικό χάρτη εξυγίανσης του ισολογισμού της και να προετοιμάζεται για την συγχώνευση με την Παγκρήτια (η οποία έχει ήδη απορροφήσει τις ελληνικές δραστηριότητες της HSBC και την Συνεταιριστική Κ.Μακεδονίας) ώστε να δημιουργηθεί ο 5ος τραπεζικός πυλώνας, εντός του 2024.
Θα έχει προηγηθεί, βέβαια η είσοδος των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων και των δύο τραπεζών στον «Ηρακλή ΙΙΙ» - χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμα η περίμετρος – που θα καθορίσει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών και σε συνδυασμό με την σχέση ανταλλαγής μετοχών για τη συγχώνευση τους γίνουν οι απαραίτητες κεφαλαιακές «ενέσεις» ώστε η νέα τράπεζα να είναι ισχυρή και να μπορέσει να στηρίξει το αναπτυξιακό αφήγημα της ίδιας αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα καθορίσει και το ποσοστό στο ΤΧΣ που σήμερα έχει στο χαρτοφυλάκιο του το 72% της Attica Bank.
Για την Attica Bank ο «Ηρακλής ΙΙΙ» αποτελεί μοναδική ευκαιρία όπως έχει τονίσει η διευθύνουσα σύμβουλος Ελένη Βρεττού για να επιτευχθεί ο στόχο μείωσης των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό.
►Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Οι προκλήσεις του 2024 και η επιστροφή στην κανονικότητα
Το αίτημα στον Ηρακλή ΙΙΙ
Οι δύο τράπεζες αναμένεται να υποβάλλουν ταυτόχρονα αίτημα ένταξης στον «Ηρακλή ΙΙΙ», στη συνέχεια να προχωρήσουν στη συμφωνία μετόχων για τη συγχώνευση και την ανακεφαλαιοποίηση της νέα τράπεζας.
Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ ως μέτοχος της Attica Bank διενεργεί due diligence στην Παγκρήτιας (έργο που έχει ανατεθεί στην ΕΥ) και η Thrivest ως μέτοχος της Παγκρήτιας στης Attica Bank (Deloitte) που θα καθορίσει τη σχέση ανταλλαγής.
Στο τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να παραδοθεί από την Oliver Wyman το 5ετές business plan, με προβολές στη δεκαετία της νέας τράπεζας
Το business plan θα κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να δοθεί η εκκίνηση της συγχώνευσης μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί ο νέος τραπεζικός πυλώνας με συνολικά asset της τάξης των 5 δις ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση οι πρώτοι μήνες του 2024 είναι πολύ «πυκνοί» σε διαδικασίες και εξελίξεις σε ότι αφορά το project «5ος πυλώνας».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!