Deja-vu θυμίζει η προκήρυξη για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αφού για ακόμη μια φορά η γνώση Ελληνικών θεωρείται «πρόσθετο προσόν» σε έναν θεσμό που εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο στα διοικητικά συμβούλια όλων των συστημικών τραπεζών. Θυμίζεται ότι το ΤΧΣ, το οποίο κατέχει το 61,3% στην Τράπεζα Πειραιώς, 40% στην Εθνική Τράπεζα, 11% στην Alpha Bank και αμελητέο ποσοστό στη Eurobank, έχει μείνει «ακέφαλο» από τα μέσα Φεβρουαρίου όπου ο Μάρτιν Τζούρντα υπέβαλε την παραίτησή του.
Οι εκτιμήσεις μετά την παραίτηση του Αυστριακού CEO ήταν ότι τη θέση του θα αναλάβει Ελληνας, θέτοντας τέλος στην περίοδο των «ξενόφερτων» μελών διοικητικών συμβουλίων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Ο ρόλος του ΤΧΣ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα μετά την κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς στην αρχή του έτους και την επικείμενη επανιδιωτικοποίησή της εντός Μαρτίου υπό όρους που θεωρούνται ακόμη αβέβαιοι.
Για τον λόγο αυτό, αλλά και για ενδεχόμενη ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης και άλλων ιδρυμάτων στον απόηχο της πανδημικής κρίσης, το υπουργείο Οικονομικών πέρασε νέα νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή την περασμένη Παρασκευή. Ο νέος καταστατικός νόμος που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ αναγνωρίζει ασυλία στους διοικούντες του Ταμείου -για το ενδεχόμενο καταγραφής ζημιών εις βάρος του Δημοσίου- δίνοντας στο Δημόσιο το δικαίωμα να συμμετέχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες υπό την προϋπόθεση να αποτελεί συν-επενδυτή και όχι φορέα διάσωσης των τραπεζών.
Η προκήρυξη που δεν αναρτάται στον επίσημο ιστότοπο
Σε μια τόσο κρίσιμη, λοιπόν, συγκυρία για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, αλλά και για τον ρόλο του ΤΧΣ που δεν φαίνεται ότι θα υλοποιήσει σύντομα τον σκοπό της σύστασής του, να αποεπενδύσει δηλαδή σταδιακά από τις τράπεζες, η προκήρυξη για τον νέο CEO δεν έχει καν αναρτηθεί στον ιστότοπο του Ταμείου αλλά υπάρχει διαθέσιμη μόνο σε ιστοτόπους ευρέσεως εργασίας (!).
Γενικότερα όσον αφορά στη διαδικασία επιλογής του επικεφαλής του Ταμείου, πάντως, η διαδικασία προβλέπει την ανάδειξη short list υποψηφίων από το Selection Panel του ΤΧΣ και υποβολή στο υπουργείο Οικονομικών για επιλογή του επικρατέστερου υποψηφίου. Δεδομένου ότι το Selection Panel είναι τριμελές και ένα εκ των μελών της είναι ο CEO, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι υποψήφιοι θα περάσουν αρχικά από το φίλτρο των κ.κ. Ηλία Ξηρουχάκη (αναπληρωτή CEO) και της κας Μαρίκας Φραγκάκη.
Εκτός κούρσας ο Ηλίας Ξηρουχάκης
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν στην «Η» ότι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος -και μέλος του Selection Panel- κ. Ηλίας Ξηρουχάκης δεν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση του CEO, διαψεύδοντας έτσι τις εντυπώσεις που τον ήθελαν διάδοχο του Τζούρντα και, μάλιστα… Ελληνόφωνο.
Οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του κ. Ξηρουχάκη από τον «μνημονιακό» θεσμό του ΤΧΣ προς αναζήτηση θέσης σε εμπορική τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κανονισμός του Ταμείου προβλέπει cooling-off period έξι μηνών για τα στελέχη του, ένας όρος που διέπει και την επικείμενη μεταγραφή του κ. Ξηρουχάκη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!