Σε εκδόσεις ύψους περίπου 2,5 δις ευρώ αναμένεται να προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες εντός του 2024 ώστε να καλύψουν τους στόχους των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (ΜREL) ώστε να πετύχουν μέχρι το τέλος του 2025 τον τελικό στόχο που για όλες τις τράπεζες διαμορφώνεται στο 27,5%.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης αυτός εκφράζει τα κεφάλαια και τα ομόλογα μια τράπεζας προς το σταθμισμένο ενεργητικό (RWA).Ο στόχος για όλες τις τράπεζες στο τέλος του 2025 είναι ο δείκτης MREL να φθάσει στο 27,5%. Ο δείκτης αυτός εκφράζει τα κεφάλαια και τα ομόλογα μιας τράπεζας προς το σταθμισμένο ενεργητικό αυτής (RWA).
Πέτυχε το στόχο η Eurobank
Η Εurobank αν και έχει πετύχει ήδη από το πρώτο 9μηνο τον ενδιάμεσο στόχο της 1η Ιανουαρίου 2024 του 23,19% έχοντας πετύχει δείκτη MREL 23,96% και είχε διανύσει το 60% του τελικού στόχου (1/1/2026) προχώρησε χθες σε νέα έκδοση senior preferred τίτλου (6NC5) και άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,875% (έναντι αρχικού 6,25%) καθώς μετά και το επιτυχές placement του 22% της ΕΤΕ που αποτέλεσε ψήφο εμπιστοσύνης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνολικά, είδε «παράθυρο ευκαιρίας» για να προχωρήσει σε μια έκδοση που θα μπορούσε να κάνει την νέα χρονιά.
Ετσι στο τέλος του 2023 ο δείκτης ΜREL για τη Eurobank θα προσεγγίσει το 25%. Με δεδομένη και την αβεβαιότητα λόγω γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση αξιοποιώντας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Εκτιμάται ότι η Πειραιώς, για την οποία δρομολογείται μετά τον Φεβρουάριο του 2024 η διάθεση του 27% που κατέχει το ΤΧΣ, θα προχωρήσει έκδοση στις αρχές του επόμενου χρόνου και ενώ έχει πετύχει ήδη τον στόχο της 1/1/2024 με ΜREL 21,8%. Όπως είχε αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας στους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα του 9μηνο προτεραιότητα για το πρώτο 6μηνο του 2024 είναι η έκδοση ομολόγου Tier II προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 η Πειραιώς άντλησε 500 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης senior preferred.
►Διαβάστε επίσης: ΤΧΣ: Τον Φεβρουάριο οι αποφάσεις για την αποεπένδυση από την Πειραιώς - Τι σηματοδοτεί η επιτυχία της Εθνικής και η ποιότητα των επενδυτών
Ti θα πράξουν οι άλλες τράπεζες
Η Εθνική τράπεζα με δείκτη ΜREL 24,5% έχει που επίσης έχει πετύχει τον στόχο του 22,7% (Ιανουάριος 2024) ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια έκδοση στο α’ τρίμηνο του 2024 για …προληπτικούς λόγους έχοντας και τον …αέρα της πρόσφατης επιτυχίας. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έκδοση της ΕΤΕ ήταν τον Σεπτέμβριο όταν άντλησε 500 εκατ. ευρώ (Τier II)
Σε ότι αφορά την Alpha Bank με δείκτη ΜREL 24,43% τον Σεπτέμβριο του 2023 έχει ξεπεράσει τον στόχο του 2023 (19,94%) αλλά και του 2024 (22,39%) και έχει μέχρι το 2026, μέσω 1-2 εκδόσεων θα καλύψει τα 900 εκατ. ευρώ που απομένουν μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου, χωρίς να έχει πίεση χρόνου. Ωστόσο στην αγορά υπάρχουν ψίθυροι ότι θα υπάρξει μια πολύ …μικρή συμβολική κίνηση στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεση τους για διανομή μερίσματος το 2024 (κέρδη 2023) και βρίσκονται σε συζητήσεις με τον ευρωπαίο επόπτη (SSM) που είναι αυτός που δώσει το «πράσινο φως» εξετάζοντας μεταξύ άλλων και σε συνεργασία με το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board) αν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι των ΜREL, αν δηλαδή οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει «μαξιλάρια» ασφαλείας τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εξυγίανσης μια τράπεζας.
Ειδικότερα, στόχος είναι να διασφαλίζεται η επάρκεια της απορρόφησης ζημιών από τους ιδιοκτήτες/μετόχους και τους πιστωτές του πιστωτικού ιδρύματος, κατά την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης παθητικού, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα ή να απαιτείται η παροχή κρατικής ενίσχυσης.
►Διαβάστε επίσης: Eurobank: Στα 1,6 δισ. ευρώ οι προσφορές για το senior ομόλογο - Αντλεί 500 εκατ. ευρώ
Τι βλέπει για το 2024 η Standard & Poor’s
Σε χθεσινή της έκθεση S&P Global Ratings σημειώνει ότι παραμένει θετικό το outlook για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες αναμένουν τις τελικές εγκρίσεις των εποπτικών αρχών για τη διανομή μερισμάτων από το 2024, για πρώτη φορά από το 2009. Αναφέρει εξάλλου ότι η διάθεση συμμετοχών σε ελληνικές τράπεζες από το ΤΧΣ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στην ιδιοκτησία των τραπεζών.
Ο δείκτης ΝPE σε όλο το σύστημα θα είναι 4%-6% το 2024 και θα μειωθεί κάτω από το 5% μέχρι το τέλος του 2025 μέσω πωλήσεων και οργανικών ανακτήσεων . Αναμένεται ότι το οργανικό κόστος κινδύνου θα παραμείνει κοντά στις 80 μονάδες βάσης για τις περισσότερες τράπεζες τους επόμενους 12-18 μήνες. Η ποιότητα κεφαλαίου εξακολουθεί να είναι αδύναμη και οι προοπτικές βελτίωσης παραμένουν χαμηλές, περιορίζοντας τις αξιολογήσεις των τραπεζών.
Οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις αποτελούν πάνω από το 65% της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και αποσβένονται σε μικρά ποσά. Η κερδοφόρα ικανότητα των τραπεζών βελτιώνεται. Το χαμηλότερο κόστος κινδύνου, τα υψηλότερα περιθώρια επιτοκίου, τα ισχυρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες, η ανάκαμψη της ζήτησης πιστώσεων και η βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας στηρίζουν τα κέρδη. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξορθολογίσει τις δραστηριότητές τους μέσω μέτρων αποδοτικότητας κόστους και πωλήσεων μη βασικών στοιχείων ενεργητικού, με αποτέλεσμα οι δείκτες κόστους προς έσοδα των τραπεζών να βελτιωθούν σε 40% ή και χαμηλότερα κατά μέσο όρο. Τα περιθώρια επιτοκίου των τραπεζών επωφελούνται από τα αυξημένα επιτόκια..
Η συνεχιζόμενη απορρόφηση των κονδυλίων στήριξης της ΕΕ θα ενισχύσει τη ζήτηση για νέα εταιρικά δάνεια. Αναμένουμε, αναφέρει η S&P ότι τα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών θα αυξηθούν κατά 3%-4%, αν και η πιθανότητα υποαπόδοσης παραμένει υψηλή λόγω οικονομικών κινδύνων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!