Νέα
  • ΓΔ: 1532.64 -0.45%
  • Τζίρος: 95,10 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επιτυχία της ΕΤΕ «ανοίγει» το δρόμο και για την Πειραιώς - Οι long -term επενδυτές και οι βασικοί παίχτες

Θετικό momentum για τη συνέχιση του προγράμματος αποεπένδυσης του ΤΧΣ δημιουργεί η απόλυτα επιτυχημένη διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που βάζει την Ελλάδα στα ραντάρ των επενδυτών. Σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών πραγματοποιήθηκαν τρεις σερί επιτυχημένες συναλλαγές αποεπένδυσης (Eurobank, Αlpha Bank, Εθνική)  που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για τα δεδομένα της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας και εισέφερε συνολικά στα κρατικά Ταμεία 1,45 δις ευρώ.

Ετοιμάζεται και η Πειραιώς...

Το επόμενο κεφάλαιο – ορόσημο θα είναι αυτό της Πειραιώς στην οποία το ΤΧΣ ελέγχει το 27% και αναμένεται να ανοίξει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2023, δηλαδή μετά τον Μάρτιο του 2024.  Σε ότι αφορά το υπόλοιπο 18,4% της Εθνικής που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ εκτιμάται ότι θα βγει σε διάθεση στις αρχές του φθινοπώρου του 2024.  Σημειώνεται ότι βάσει νόμου οι υπόλοιπες μετοχές της Εθνικής που κατέχει το Ταμείο δεν μπορούν να διατεθούν πριν την παρέλευση του 6μήνου.

Η τελική τιμή διάθεσης, δεν έφτασε στο ανώτατο επίπεδο των 5,44 ευρώ καθώς βασικό κριτήριο για την κατανομή των 201.237.344 μετοχών ήταν η ποιότητα των επενδυτών. Και μακροπρόθεσμα, ενδεχομένως, κάποιο από τα «βαριά» ονόματα να εξελιχθεί σε στρατηγικό επενδυτή,  σημειώνουν πηγές της αγοράς.  Στην παρούσα φάση πάντως και μέσω της διαδικασίας του ΤΧΣ επελέγη να μην υπάρχει cornerstone investor.

Ο βασικός στόχος

Μπορεί η είσοδος long term επενδυτών να είναι ο βασικός στόχος ώστε να υπάρχει μια ισχυρή μετοχική σύνθεση που θα στηρίζει την αναπτυξιακή στρατηγική της τράπεζας ωστόσο και η είσοδος βραχυχρόνιων έχει τη σημασία της προκειμένου να υπάρχει …κινητικότητα στη μετοχή.   

Σημειώνεται ότι είναι  σύνηθες σε αυτού του είδους της συναλλαγές και μάλιστα στα τέλη της χρονιάς, oι βραχυχρόνιοι επενδυτές, hedge funds να ζητούν περισσότερα από αυτά που πραγματικά θέλουν καθώς γνωρίζουν εκ των προτ;eρων ότι δεν βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων όταν γίνεται η κατανομή των προς διάθεση μετοχών.  Και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούν την …εναλλακτική οδό του Χρηματιστηρίου. Αυτό αποτυπώθηκε και στο ταμπλό με την τιμή της μετοχής να κάνει άλμα από τα 5,44 ευρώ την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στα 6,12 ευρώ χθες.

Η πιο πετυχημένη συναλλαγή στην Ε.Ε την τριετία

Πάντως η διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ είναι η πιο πετυχημένη συναλλαγή την τελευταία τριετία στην ΕΕ ως προς τη ζήτηση που εκδηλώθηκε και την ελαχιστοποίηση της έκπτωσης στην τιμή διάθεσης και αποτελεί, όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης «πηγή αισιοδοξίας για το τραπεζικό μας σύστημα και την ελληνική οικονομία». 

Με τίμημα 1,067 δισεκ ευρώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη συναλλαγή ιδιωτικοποίησης των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα μέσω δευτερογενούς τοποθέτησης μετοχών και τη δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση από το 2017 και την  η καλύτερη συναλλαγή στην Ευρώπη από απόψεως υπερκάλυψης και κυρίως έκπτωσης στην αδιατάρακτη τιμή πριν την ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα η τελική τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα 5,30 ευρώ, με έκπτωση ανά μετοχή 2,57% έναντι του μέσου ευρωπαϊκού επιπέδου σε αντίστοιχες συναλλαγές τα τελευταία 10 χρόνια  (10,3%)

Σημειώνεται ότι η από-επένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα είναι μόλις η δεύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ που εκτελείται μέσω Δημόσιας Προσφοράς από το 2017. Η προηγούμενη αφορούσε τη διάθεση μετοχών από την ιρλανδική κυβέρνηση η οποία προέβη στην πώληση μεριδίου 29% που κατείχε στην AIB για 3,4 δισ. ευρώ, με έκπτωση 43%.

Εξαιρετική η ποιότητα των επενδυτών – διεθνών και ξένων – με το 88% των μετοχών να κατευθύνεται σε μακροπρόθεσμους και θεσμικούς επενδυτές. Η Εθνική Τράπεζα γυρίζει σελίδα με την είσοδο ισχυρών long term επενδυτών στη μετοχική της σύνθεση όπως Fidelity, Black Rock, Capital, Norges (Νορβηγία), Lazard, Alliance, GIS (Σιγκαπούρη), Robeco (Ολλανδία), RWC (HΠΑ) και Wellington. Πρόκειται για κορυφαίους διεθνείς επενδυτικούς οίκους που δεν είναι άγνωστοι στην Ελλάδα και μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την χώρα μας δίνουν εκ νέου το στίγμα τους, επιβεβαιώνοντας την ολική επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.

Σε κάθε περίπτωση στην διαδικασία διάθεσης του 22% των μετοχών της Εθνικής, το διεθνές βιβλίο καλύφθηκε 9,5 φορές, προσελκύοντας κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές, στην πλειονότητά τους από τις ΗΠΑ (35%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (47%), με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 30 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Εξαιρετική χαρακτηρίζεται και η ποιότητα των διεθνών επενδυτών καθώς η πλειονότητα είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές (64%) και θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια (27%).

Οι νέοι παίκτες

  • Η Fidelity με έδρα τις ΗΠΑ  που είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο είχε τοποθετήσεις στον Τιτάνα, τη Motor Oil, στον Μυτιληναίο κ.α.
  • H Black Rock με έδρα επίσης τις ΗΠΑ (Ν.Υόρκη)   είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο με 9,4 τρισεκ. δολάρια υπό διαχείριση και  πελάτες σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.
  • H Lazard είναι  από τις παλαιότερες εταιρίες παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών (έχει διατελέσει σύμβουλος και του ελληνικού δημοσίου) και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Η Lazard ιδρύθηκε το 1848 και λειτουργεί από 43 πόλεις σε 26 χώρες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία και την Κεντρική και Νότια Αμερική.
  • Η ολλανδική Robeco ιδρύθηκε του 1929 και είναι εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Από το 2014, η εταιρεία είχε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 246 δισ. ευρώ.
  • To Νorges αποτελεί  σχήμα με μέτοχο την Κυβέρνηση της Νορβηγίας και συστήθηκε όταν η χώρα  ανακάλυψε , το 1969, ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα. Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του Ταμείου προέρχεται από επενδύσεις σε μετοχές, σταθερό εισόδημα, ακίνητα και υποδομές πηγών ενέργειας.
  • Η Capital Group είναι μια αμερικανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Κατατάσσεται μεταξύ των παλαιότερων και μεγαλύτερων οργανισμών διαχείρισης επενδύσεων στον κόσμο, με περισσότερα από 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.
  • H GIC, είναι κορυφαία παγκόσμια επενδυτική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1981 για να εξασφαλίσει το οικονομικό μέλλον της Σιγκαπούρης και ακολουθεί μια μακροπρόθεσμη, πειθαρχημένη προσέγγιση στις επενδύσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2022  προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με τον ξενοδοχειακό όμιλο Sani/Ikos, στο πλαίσιο της οποία έγινε βασικός μέτοχος, με τη συναλλαγή να αποτιμάται στα 2,3 δισεκατ. ευρώ.  
  • H Wellington Management Company είναι μια ιδιωτική, ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων με περιουσιακά στοιχεία πελατών υπό διαχείριση συνολικού ύψους άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων με έδρα τη Βοστώνη των ΗΠΑ.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ