Οι ελληνικές τράπεζες έχουν το υψηλότερο περιθώριο επιτοκίου, δηλαδή τη μεγαλύτερη ψαλίδα μεταξύ των εσόδων από καταθέσεις και δάνεια, σύμφωνα με έκθεση του καναδικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, με τίτλο: «Ράλι των καθαρών εσόδων από τόκους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Θα συνεχιστεί;»
Ο DBRS σημειώνει ότι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών αυξήθηκε σημαντικά από 7,7% στο α’ εξάμηνο του 2022 στο 11,1% το β’ φετινό εξάμηνο, με ορισμένες τράπεζες να έχουν σημαντικά υψηλότερα κέρδη.
Η αύξηση οφείλεται κυρίως στο άλμα των καθαρών περιθωρίων κέρδους (NIMs), το οποίο ενίσχυσε τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ), ενώ το πιστωτικό κόστος (credit costs) παρέμεινε χαμηλό.
Ωστόσο, τα NIMs δεν ήταν στα ίδια επίπεδα στην Ευρώπη λόγω των διαφορών στη διάρκεια του χαρτοφυλακίου των δανείων τους, στη διάρθρωση των καταθέσεων και στον ανταγωνισμό όσον αφορά την προσέλκυση καταθέσεων.
Στήριξη των κερδών και στο γ' τρίμηνο
Ο DBRS αναμένει ότι το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων θα συνεχίσει να στηρίζει τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών και στο γ΄ τρίμηνο του 2023, αλλά θεωρεί ότι τα NIMs έχουν πιάσει κορυφή για πολλές τράπεζες, δεδομένης της αναπροσαρμογής των επιτοκίων των δανείων που έχει γίνει, της αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων και της επιβράδυνσης στη χορήγηση δανείων στην Ευρώπη.
Η απόφαση της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα να μη δίνει στις τράπεζες επιτόκιο για τα υποχρεωτικά διαθέσιμά τους θα περιορίσει επίσης τα τραπεζικά κέρδη. Παρά ταύτα, ο καναδικός οίκος αναμένει ότι τα έσοδα από τόκους θα παραμείνουν αρκετά υψηλότερα από τα επίπεδα πριν τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Αν και όλες οι τράπεζες ωφελήθηκαν από τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων των δανείων, υπάρχουν διαφορές σχετικά με το μέσο επιτόκιο δανείων και καταθέσεων και σχετικά με το ποσοστό χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων από τη διατραπεζική αγορά.
Οι τράπεζες με υψηλά NIMs, όπως οι ελληνικές, λειτουργούν σε αγορές με υψηλό ποσοστό δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, έχουν περάσει μικρό μόνο μέρος από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στα επιτόκια καταθέσεων, ενώ οι προθεσμιακές καταθέσεις και οι καταθέσεις όψεως τείνουν να είναι χαμηλές.
Οι πορτογαλικές τράπεζες έχουν τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ οι ελληνικές, ιταλικές, ισπανικές και αυστριακές τράπεζες είδαν το ποσοστό των δανείων αυτών να μειώνεται στην περίοδο των χαμηλών επιτοκίων, αλλά να παραμένει υψηλό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!