Στον «πάγο» βρίσκεται η πιστωτική επέκταση των τραπεζών, καθώς η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχει κάνει εντελώς ασύμφορο τον δανεισμό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Η δήλωση της Κριστίν Λανγκάρντ, ότι οι μελλοντικές αποφάσεις της Φραγκφούρτης θα διασφαλίσουν ότι «τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα καθορίζονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί» κάθε άλλο παρά αισιοδοξία δημιουργεί στους Ευρωπαίους που θα ήθελαν να δανειστούν.
Ποιοι διατηρούν στον αναπνευστήρα τη ζήτηση
Πήγες της αγοράς αναφέρουν ότι η ζήτηση για νέα δάνεια υποστηρίζεται κατά κύριο λόγο από λίγες μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν και μεγαλύτερα περιθώρια διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες σε ότι αφορά στα επιτόκια, καθώς και από ιδιώτες που αιτούνται τη χορήγηση καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας (πχ. δάνεια αυτοκινήτων). Η καταναλωτική πίστη, εκτιμάται ότι θα δώσει νέα δάνεια άνω του 1 δις ευρώ, για το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον μήνα Αύγουστο, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια παρέμεινε σταθερό στο 14,77% (στις πιστωτικές στο 16,35%, στα ανοιχτά δάνεια στο 11,76% και στις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς στο 10,77%). Στα καταναλωτικά με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 13,40%.
Για το σύνολο των καταναλωτικών δανείων περιλαμβανομένων και των επιβαρύνσεων το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 13,15% (από 11,99% τον Αύγουστο του 2022).
Συνεχίζονται οι έκτακτες εφάπαξ αποπληρωμές
Στην πραγματικότητα - όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές - πιστωτική επέκταση σχεδόν δεν υπάρχει, η ζήτηση από επιχειρήσεις βρίσκεται στο ναδίρ και οι έκτακτες αποπληρωμές συνεχίζονται, με σαφώς μικρότερη ένταση σε σχέση με τους πρώτους μήνες του 2023. Και είναι λογικό καθώς το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο για τις επιχειρήσεις ήταν 6,40% τον Αύγουστο έναντι 3,13% ένα χρόνο πριν. Ειδικότερα, σε ότι αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα δάνεια τακτικής λήξης, ήταν στο 6,08% έναντι 3,53% τον Αύγουστο του 2022
Αλυσίδα με τα επιτόκια καταθέσεων
Αυτό το φρένο στην πιστωτική επέκταση επηρεάζει εν πολλοίς και τα επιτόκια καταθέσεων. Οι τράπεζες προκειμένου να «προστατεύσουν» τα έσοδα από τόκους δεν είναι αρκούντως ….γενναιόδωρες σε ότι αφορά την ανταμοιβή των καταθετών τους. Και την ίδια στιγμή οι φόβοι για αύξηση των προβληματικών δανείων είναι υπαρκτοί, ενώ οι εποπτικές αρχές ζητούν μεγαλύτερη επιμέλεια στον εντοπισμό κινδύνων και επανεξέταση των προβλέψουν.
Ηδη με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου – και πριν την 10η κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης – το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων διαμορφώθηκε στο 6,33% έναντι 4% τον αντίστοιχο περσινό μήνα (Αύγουστος 2022). Στις νέες καταθέσεις το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο αυξήθηκε στο 0,39% από 0,04% τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Ετσι η «ψαλίδα» μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων – δανείων άνοιξε περαιτέρω, στις 5,96 εκατοστιαίες μονάδες. Ειδικότερα σε ότι αφορά στις καταθέσεις συμφωνημένης διάρκειας έως ένα έτος από νοικοκυριά, το μέσο επιτόκιο αύξηση κατά 6 μονάδες βάσης, στο 1,56% ενώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 2,70% για τις επιχειρήσεις.
Τον Ιούλιο του 2022, όταν ξεκίνησε η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων συμφωνημένης διάρκειας (ως 1 έτος) ήταν στο 0,13% και των επιχειρήσεων στο 0,05%. Στη ζώνη του ευρώ το επιτόκιο των νέων καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 20 μονάδες βάσης, στο 3,03% και των επιχειρήσεων κατά 10 μονάδες βάσης, στο 3,42%
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!