Τις έξι κορυφαίες προτεραιότητες της Alpha Bank για την περίοδο 2023-2025 παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Ψάλτης στο πλαίσιο της συζήτησης με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 6μήνου, που επιτρέπουν στην Τράπεζα να αναβαθμίσει εκ νέου την εκτίμησή της για την κερδοφορία του 2023. Για τη διοίκηση παραμένει στόχος η διανομή όσο το δυνατόν υψηλότερου μερίσματος (στο 20% των κερδών του 2023) και όπως είπε ο κ. Ψάλτης, εκτιμά ότι ο SSM θα δώσει τη σχετική έγκριση.
►Διαβάστε επίσης: Alpha Bank: Ισχυρά κέρδη 357 εκατ. στο 6μηνο, 78% πάνω από το 2022 - Στο 18% ο Δείκτης Κεφαλαίων
«Αξιοποιώντας την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική του α’ εξαμήνου στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, αναβαθμίζουμε τις προβλέψεις μας για την κερδοφορία το 2023, καθώς και για απόδοση ενσώματων κεφαλαίων (RoTE), με τον στόχο μας να υπερβαίνει πλέον κατά πολύ το 11% (από 10% προηγουμένως), σε σύγκριση με το 7,5% που σημειώθηκε το 2022, με τον δείκτη κερδών ανά μετοχή να βρίσκεται υψηλότερα του 0,29 και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκεια να αναμένεται στο 14%»
Σε ότι αφορά τους έξι στόχους για την περίοδο 2023-2025 αυτοί είναι:
- Ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών και επικέντρωση σε δραστηριότητες υψηλής αξίας στη λιανική τραπεζική με τον δείκτη κόστους προς έσοδα να μειώνεται κατά 16% την περίοδο 2023 – 2025.
- Αναμόρφωση του μοντέλου υπηρεσιών για την αύξηση του μεριδίου αγοράς στον τομέα του Wealth Management. Στόχος η εξασφάλιση ετήσιας αύξησης εσόδων (CAGR) 13%.
- Κεφαλαιοποίηση της ηγετικής θέσης στο Wholesale Banking, στοχεύοντας σε ετήσια αύξηση εσόδων (CAGR) 4%.
- Βελτίωση της απόδοσης κερδοφορίας από τις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου, επιδιώκοντας αύξηση των εσόδων κατά 15%.
- Διατήρηση της ανθεκτικότητας του ισολογισμού, με τον δείκτη NPE να διαμορφώνεται στο 4% έως το 2025.
- Πλήρης υιοθέτηση και αξιοποίηση των κριτηρίων ESG ως καταλύτη για τη δημιουργία αξίας: Στόχος η χορήγηση τριών δισ. ευρώ σε βιώσιμες χρηματοδοτήσεις κατά την επόμενη τριετία.
Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια ο σχετικός δείκτης (ΝPE ratio) παρέμενε αμετάβλητος στο 7,6% στο τέλος Ιουνίου και η Τράπεζα εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 6,5% στο τέλος του χρόνου.
Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων καταγράφουν αύξηση 2 δισ. ευρώ στο β’ τρίμηνο του 2023 και κατευθύνθηκαν κυρίως στους κλάδους εμπορίου, μεταποίησης, ενέργειας και τουρισμούς και η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε στα 100 εκατ. ευρώ ενώ υποχωρούν οι αποπληρωμές σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.
Πολλά μεγάλα έργα βρίσκονται ήδη εν αναμονή και οι εκταμιεύσεις αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα τρίμηνα.
Πρόωρη αποπληρωμή 8 δισ. ευρώ που είχε αντλήσει μέσω του προγράμματος ΤLΤRO III
Σε 24,32%, υψηλότερα από τον μη δεσμευτικό στόχο του 19,92% του σταθμισμένου ενεργητικού διαμορφώθηκε ο δείκτης MREL της Alpha Bank στο τέλος του α’ 6μήνου ενώ η Τράπεζα προχώρησε και σε πρόωρη αποπληρωμή 8 δισ. ευρώ που είχε αντλήσει μέσω του προγράμματος ΤLΤRO III μειώνοντας σε 5,037 δισ. ευρώ τη χρηματοδότηση της από την ΕΚΤ.
Η αύξηση των καταθέσεων, οι εκδόσεις ΑΤ1 (400 εκατ. ευρώ) και senior preffered bond (500 εκατ. ευρώ) και η αύξηση των πράξεων repos αντιστάθμισαν την πρόωρη επιστροφή χρηματοδότησης, κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση του κόστους χρηματοδότησης.
Περί ιταλικού τραπεζικού φόρου
«Η δημοσιονομική στρατηγική και επίδραση της Ιταλίας είναι διαφορετική, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη δράσει προληπτικά, ώστε να μειωθεί ο αντίκτυπος από τις αυξήσεις των επιτοκίων, "παγώνοντας" για έναν χρόνο τα επιτόκια στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει την ιταλική που αποφάσισε να επιβάλλει εισφορά στα υπερκέρδη των τραπεζών, αλλά στη συνέχεια …αναδιπλώθηκε.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ψάλτης, όπως είπε, δεν μπορεί να προβλέψει τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!