Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο άφησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, τόνισε ότι η απόφαση τον Σεπτέμβριο θα κριθεί από τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο καθώς και τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
«Θα αυξήσουμε (τα επιτόκια) ή θα κάνουμε παύση (pause)», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να τα μειώσουμε», πρόσθεσε.
Αποφάσεις ανάλογα με τα στοιχεία
Σημείωσε, πάντως, ότι στην περίπτωση που δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, αυτό δεν θα ισχύει αναγκαστικά για μία μακρά περίοδο, καθώς σε κάθε συνεδρίαση θα λαμβάνονται αποφάσεις με βάση τα νεότερα στοιχεία.
Η Λαγκάρντ έστειλε το μήνυμα ότι η ΕΚΤ έχει εισέλθει σε μία νέα φάση, όπου δεν υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα αυξάνονται τα επιτόκια, όπως στις προηγούμενες συνεδριάσεις έως και αυτή του Ιουνίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι απέφυγε εκφράσεις που χρησιμοποιούσε συνέχεια στο παρελθόν, όπως ότι «έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε» ή ότι «δεν σκεπτόμαστε να κάνουμε pause».
Ομόφωνη η απόφαση
Αυτή τη φορά τόνισε την αναφορά που υπάρχει στη σημερινή ανακοίνωση ότι «οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν πως τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφώνονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», προσθέτοντας ότι αυτή θα υπάρχει και στις επόμενες συνεδριάσεις.
Τόνισε, επίσης, την ομοφωνία των 25 μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ στη σημερινή απόφαση και την αποφασιστικότητά τους να «σπάσουν την πλάτη του πληθωρισμού».
Εσωτερικά τα αίτια του πληθωρισμού
Για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη είπε ότι μειώθηκε στο 5,5% τον Ιούνιο από 6,1% τον Μάιο κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας, οι οποίες υποχώρησαν 5,6% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των τροφίμων επιβραδύνθηκαν μεν αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται με υψηλό ρυθμό (11,6% τον Ιούνιο).
Σημείωσε ότι ο δομικός πληθωρισμός, που αντανακλά τις τιμές των υπηρεσιών και των (μη ενεργειακών) βιομηχανικών προϊόντων, αυξήθηκε οριακά τον Ιούνιο στο 5,5%, με αποκλίνουσα τάση μεταξύ των τιμών των υπηρεσιών που επιταχύνθηκαν και των τιμών των προϊόντων που επιβραδύνθηκαν.
Παράλληλα, σημείωσε, έχουν αλλάξει οι μοχλοί του πληθωρισμού καθώς έχει υποχωρήσει η σημασία των εξωτερικών παραγόντων ενώ αντίθετα αυξάνεται σταθερά η συμβολή εσωτερικών παραγόντων λόγω των μισθολογικών αυξήσεων και των ακόμη ισχυρών αυξήσεων στα επιχειρηματικά κέρδη.
Αδύναμη η οικονομία
Για την πορεία της οικονομίας, η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι αναμένεται να παραμείνει αδύναμη βραχυπρόθεσμα αλλά να ανακάμψει με την πάροδο του χρόνου καθώς θα μειώνεται ο πληθωρισμός.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η αγορά εργασίας παραμένει πολύ ισχυρή, με το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Μάιο να διαμορφώνεται στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 6,5%.
Τόνισε, επίσης, ότι η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής είναι πολύ ισχυρή καθώς το μέσο επιτόκιο των τραπεζικών δανείων αυξάνεται και παράλληλα γίνονται πιο αυστηρά τα κριτήρια για τη χορήγησή τους, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι επενδύσεις σε ακίνητα και γενικότερα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!