Νέα
  • ΓΔ: 1391.76 +0.51%
  • Τζίρος: 42,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Χαμόγελα για τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου που έρχονται - Ο πήχης για κέρδη και NPLs

Πολύ καλά αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα του 6μήνου που θα ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την αρχή να γίνεται από την Εurobank και την Πειραιώς της Δευτέρα (31/7) και ακολουθεί την επόμενη μέρα η Εθνική Τράπεζα και στις 9 Αυγούστου η Alpha Bank.

Τα αποτελέσματα από τις 4 συστημικές τράπεζες

Oι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα και τη στρατηγική τους στους αναλυτές έχοντας, όπως όλα δείχνουν, περάσει με πολύ καλή βαθμολογία τα πανευρωπαϊκά stress test.

Η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ – δεν προβλέπεται αποκλιμάκωση τους στο  εγγύς μέλλον – αποτέλεσε βασική πηγή κερδοφορίας και για τις ελληνικές τράπεζες επιτρέποντας τους να θωρακίσουν τους ισολογισμούς τους και ενώ συνεχίζουν παρά τις πληθωριστικές πιέσεις να εξυγιαίνουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.

►Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών: Ενα ακόμα τεστ αντοχής και ανάκαμψης

Η κερδοφορία του κλάδου

Το 2022, όπως καταγράφεται στην ανασκόπηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών  «Greek Banking System Overview», η κερδοφορία του κλάδου έφτασε τα 3,6 δις ευρώ, μετά φόρων, έναντι ζημιών 4,8 δις ευρώ το 2022.

Η οργανική κερδοφορία ενισχύθηκε κατά 24,4% σε ετήσια βάση, με το καθαρό εισόδημα από τόκους να ενισχύεται κατά 6% και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες και χρεώσεις να αυξάνονται  κατά 13,2% το 2022.

Τα «κόκκινα δάνεια»

Παράλληλα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρηση κάτω από 6% το α’ τρίμηνο του 2023 από 25,5% στο τέλος του 2020 ωστόσο ο δρόμος της σύγκλησης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που διαμορφώθηκε στο 2,24% το α’ τρίμηνο της χρονιάς.

Το μεγαλύτερο βάρος της δραστικής μείωσης των προβληματικών δανείων την προηγούμενη τριετία σήκωσε το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις «Ηρακλης».

Διαβάστε επίσης: Στο εποπτικό ραντάρ της ΕΚΤ τα διοικητικά όργανα των τραπεζών - Στη φαρέτρα χρηματικές ποινές

Η ΕΕΤ και τα NPLs

Η ΕΕΤ, υπογραμμίζει τον κίνδυνο, ο επίμονος υψηλός πληθωρισμός, το αυξημένο κόστος ζωής και η ενεργειακή ακρίβεια να δημιουργήσουν νέα «κόκκινα» δάνεια και να οδηγήσουν σε αποκλεισμό από τον τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σημειώνει εξάλλου ότι  το 36% των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) που έχουν ρυθμιστεί με ευνοϊκούς όρους και ένα μεγάλο ποσοστό ρυθμισμένων δανείων, γίνεται «κόκκινο» εκ νέου.

Σε κάθε περίπτωση το απόθεμα των NPLs  - είτε βρίσκεται στις τράπεζες, είτε στους servicers - παραμένει το βάρος για την οικονομία και αποκλείει μεγάλο αριθμό οφειλετών από την τραπεζική πίστη.

Τα NPLs ήταν 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ τον Μάρτιο του 2023, μειωμένα κατά 9 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2021 και τα 99,3 δισεκατομμύρια ευρώ από το τέλος Μάρτιο του 2016.

Oι καταθέσεις

Tέλος σε ότι αφορά τις καταθέσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα  το 2022, ανήλθαν σε 189 δισ. ευρώ –τα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2011.

Η ραγδαία αύξηση τη διετία 2020-2022 αποδίδεται κυρίως στην πανδημική κρίση και τη συσσώρευση ρευστότητας τόσο λόγω των μειωμένων δαπανών λόγω lockdown όσο και λόγω των σημαντικών ενισχύσεων που δόθηκαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ωστόσο, το πρώτο πεντάμηνο του 2023, έχουμε αντιστροφή της τάση, με τις καταθέσεις του ιδιωτικού κλάδου να υποχωρούν κατά 2,6 δισ. ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ