Τα πιστωτικά προφίλ των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών βελτιώθηκαν τον περασμένο χρόνο λόγω της μείωσης των κινδύνων και της αναδιάρθρωσης, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε νέα έκθεσή του.
Ο Fitch έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση του αξιόχρεου όλων των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών το περασμένο 12μηνο, η οποία αντανακλά επίσης την αυξημένη κερδοφορία τους καθώς και την άποψη του οίκου για την ανθεκτικότητα της ελληνικής και της κυπριακής οικονομίας το 2023.
Από τι θα εξαρτηθούν νέες αναβαθμίσεις
Περαιτέρω θετικές αξιολογήσεις θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την ενίσχυση της διαρθρωτικής κερδοφορίας τους που θα οδηγεί σε ισχυρότερη κεφαλαιοποίηση, μαζί με τη συνεχιζόμενη βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού τους.
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών (NPEs) έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2020. «Αναμένουμε τα συνολικά NPEs να μειωθούν περαιτέρω, με δεδομένη την πρόσφατη απόσπαση ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου NPE από την Ελληνική Τράπεζα καθώς και τις περαιτέρω συναλλαγές NPE της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς. Ορισμένες τράπεζες μπορεί να εκμεταλλευθούν την ισχυρότερη κερδοφορία τους για να διαγράψουν περισσότερα NPEs ή να αυξήσουν την κάλυψή τους», αναφέρει ο Fitch.
O οίκος σημειώνει την ανθεκτικότητα της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών παρά την αυξανόμενη πίεση που δέχονται οι δανειολήπτες από τον υψηλό πληθωρισμό και επιτόκια.
Προβλέπει αύξηση των NPEs στο β' εξάμηνο
«Αναμένουμε η δημιουργία NPE στην Ελλάδα να αυξηθεί στο β’ εξάμηνο του 2023 καθώς η οικονομία θα επιβραδύνεται, αλλά το πλαφόν στα επιτόκια των εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων για ένα 12μηνο από τον Μάιο του 2023 θα περιορίσει προσωρινά την πίεση στους δανειολήπτες», σημειώνεται στην έκθεση.
Η σταθερή ποιότητα ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών θα στηριχθεί από τις θετικές οικονομικές προοπτικές της Κύπρου και τον βελτιωμένο έλεγχο στις εισροές NPE.
Ο Fitch αναμένει ότι τα υψηλότερα επιτόκια και οι πρωτοβουλίες για μείωση του κόστους θα ενισχύσουν τη μέση λειτουργική κερδοφορία τους προς το σταθμισμένο ενεργητικό τους το 2023 και το 2024, παρά την προοπτική να μετακυλισθούν περισσότερο οι αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων και περισσότεροι πελάτες να στραφούν σε προθεσμιακές καταθέσεις που αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.
Ο Fitch σημειώνει ακόμη ότι η ρευστότητα των τραπεζών έμεινε ανεπηρέαστη από την αναταραχής την αγορά το α’ τρίμηνο του έτους και ότι δεν αναμένεται να επηρεαστεί από τη λήξη των δανείων TLTRO της ΕΚΤ με πολύ ευνοϊκούς όρους, δεδομένης των άφθονων ταμειακών διαθεσίμων και επενδύσεων τους σε χρεόγραφα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!