Από το απόλυτο stress test έχουν περάσει οι ελληνικές επιχειρήσεις. Υπέστησαν μείωση του 30% του ΑΕΠ, άντεξαν σε διαδοχικές κρίσεις και σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υψηλά επιτόκια «μολύνουν» τα δάνεια των εταιρειών, σύμφωνα με τον Βασίλη Καραμούζη, Γενικό Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας. Υπογράμμισε εξάλλου ότι μέχρι σήμερα κανένας σοβαρός επιχειρηματίας δεν έχει αναβάλει μια επένδυση λόγω υψηλών επιτοκίων.
Σε ότι αφορά τα πανευρωπαϊκά τραπεζικά stress test, εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα που θα δημοσιοποιηθούν στις 28 Ιουλίου, όταν θα πραγματοποιηθεί και η γενική συνέλευση της ΕΤΕ θα είναι πολύ καλά για την τράπεζα.
Ο «πονοκέφαλος» των τραπεζών εδώ και μήνες είναι η αποπληρωμή των δανείων από τις επιχειρήσεις που αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την αυξημένη ρευστότητα ώστε να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την επίπτωση από την άνοδο των επιτοκίων. Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο σε όλες τις τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του έτους – μάλιστα υπήρχαν πρόωρες αποπληρωμές και στεγαστικών δανείων – ωστόσο η κατάσταση ομαλοποιείται και οι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης αναμένεται να αυξηθούν στο δεύτερο μισό του έτους. Σύμφωνα με το κ. Καραμούζη δεν θα είναι λιγότερες οι αποπληρωμές – στο σύνολο του α' 6μήνου οι χορηγήσεις ήταν λίγο υψηλότερα από τα 2 δισ ευρώ των αποπληρωμών - αλλά θα χορηγηθούν περισσότερα δάνεια καθώς ένας σημαντικός αριθμός επενδυτικών σχεδίων θα περάσουν από φθινόπωρο σε τροχιά υλοποίησης. Και όπως υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΤΕ ότι «κάποια πράγματα πήγαν πίσω λόγω εκλογών».
Έτσι, η Εθνική Τράπεζα διατηρεί το στόχο πιστωτικής επέκτασης για το 2023 και υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος της χρονιά το corporate θα χορηγήσει δάνεια ύψους 1,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια για έργα – επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το μεγαλύτερο μέρος των νέων δανείων – περίπου το 35%-40% θα κατευθυνθεί στους κλάδους τους τουρισμού και της ενέργειας, ενώ ένα σημαντικό «κομμάτι της πίτας» θα πάει στον κλάδο της μεταποίησης – εμπορίου αλλά και της βιομηχανίας.
Επιπρόσθετα, η ΕΤΕ, μέσω της μονάδας Ιnternational Desk, εστιάζει σε ελληνικές επιχειρήσεις με projects στο εξωτερικό, κυρίως στην Ευρώπη «από τη Βουλγαρία μέχρι την Εσθονία και υπολογίζεται ότι 100 – 200 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε έργα τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα ενεργειακά έργα, η Εθνική Τράπεζα έχει πρωταγωνιστεί στις χρηματοδοτήσεις με συνολικό χαρτοφυλάκιο ξεπερνά τα 3,6 δισ ευρώ και φτάνει στα 5 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας ρυθμό αύξησης άνω του 25% τον τελευταίο χρόνο και σύμφωνα με τον Βασίλη Καραμούζη "η μεγαβατώρα θα είναι το νέο ευρώ" με τράπεζες να έχουν τον ρόλο του μεσάζοντα. Οπως εξήγησε, η μεγαλύτερη δυσκολία για μια εταιρεία που θέλει να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο των ΑΠΕ - π.χ. με την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου 100 μεγαβάτ, είναι να πάρει το credit risk αυτού που αγοράζει και τράπεζες είναι σε θέση να γνωρίζουν το πιστωτικό προφίλ το πιστωτικό προφίλ του εκάστοτε ενδιαφερόμενου "και άρα, μπορούν να διασταυρώσουν την προσφορά και τη ζήτηση" όπως είπε.
Τέλος στο πλαίσιο ποιοτικής αναβάθμισης των υπηρεσιών καθοριστικός είναι ρόλος του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας. Ετσι, στο corporate τμήμα η φυσική παρουσία θα είναι σε πέντε σημεία σε όλη την Ελλάδα και το πρώτο corporate κατάστημα λειτουργεί ήδη στην Αθήνα και το φθινόπωρο θα λειτουργήσει και στη Θεσσαλονίκη. Αξιζει εξάλλου να σημειωθεί ότι πλέον το 44% των πελατών της τράπεζας υπογράφουν από ...απόσταση και όχι σε κάποιο κατάστημα κάτι που δεν συνέβαινε πριν από έξι μήνες, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά ο χρόνος που μεσολαβεί απο την αίτηση χορήγησης δανείου μέχρι την έγκριση του και την εκταμίευση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!