Το πάγωμα των επιτοκίων για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια που ανακοίνωσαν οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες δεν επηρεάζει το αξιόχρεό τους, δήλωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch
Στήριξη της ποιότητας του ενεργητικού
Το συγκεκριμένο μέτρο θα περιορίσει το όφελος για τα κέρδη των τραπεζών από τα υψηλότερα επιτόκια αλλά θα στηρίξει την ποιότητα του ενεργητικού τους καθώς θα μειώσεις την πίεση στους δανειολήπτες.
Οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα παγώσουν τα επιτόκια των εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων στα επίπεδα που είχαν στο τέλος Μαρτίου μείον 20 μονάδες βάσης.
Υγιής η κερδοφορία
Ο Fitch αναμένει ότι η κερδοφορία των τραπεζών θα παραμείνει υγιής, με τον δείκτη των λειτουργικών κερδών προς το σταθμισμένο με τον κίνδυνο ενεργητικό να διαμορφώνεται κοντά στο 1,8% το 2023 παρά τα διαφυγόντα έσοδα από τόκους, τα οποία εκτιμώνται σε 100 έως 175 εκατ. ευρώ στην περίπτωση μία αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25-50 μονάδες βάσης.
Νέα αύξηση 50 μ.β. στα επιτόκια της ΕΚΤ
Σύμφωνα με τον Fitch, το πλαφόν μπορεί να μειώσει την πίεση στις τράπεζες για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, περιορίζοντας τον αντίκτυπο στην κερδοφορία τους. Ο οίκος αναμένει ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 50 μ.β. έως το τέλος του 2023 και ότι θα μειωθούν το 2024.
Το πάγωμα θα περιορίσει τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην ποιότητα του ενεργητικού τους, δηλαδή στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, συγκρατώντας τις δόσεις που καλούνται να πληρώσουν οι πελάτες τους που δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα λόγω του υψηλού πληθωρισμού.
Ο Fitch δεν αναμένει ότι η εφαρμογή του πλαφόν στις δόσεις θα οδηγήσει σε μία ανακατάταξη των δανείων τους στην κατηγορία των ρυθμισμένων ή των προβληματικών, καθώς αυτή εφαρμόζεται μονομερώς από τις τράπεζες. Επιπλέον, το πλαφόν δίνει κίνητρο για συνέπεια στις πληρωμές των δόσεων, αφού εφαρμόζεται μόνο για τα εξυπηρετούμενα δάνεια.
Κίνδυνοι μόνο αν επεκταθεί χρονικά το μέτρο
Το πάγωμα των επιτοκίων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κερδοφορία των τραπεζών μόνο αν επεκτεινόταν πέραν των 12 μηνών ή αν τα επιτόκια αυξηθούν περισσότερο από ό,τι αναμένεται σήμερα και οι τράπεζες δεν μπορέσουν να περιορίσουν τη μετακύλισή τους στις καταθέσεις.
Η καθιέρωση του πλαφόν, σημειώνει ο Fitch, έγινε μετά από εκκλήσεις από την κυβέρνηση και την κοινωνία στις τράπεζες να ελαφρύνουν τις πιέσεις στα νοικοκυριά από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Σημειώνει επίσης ότι οι τράπεζες επιδοτούν το επιτόκιο για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!